FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Linia 91 i 109
Autor Wiadomość
patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 10-05-2012, 16:19   Linia 91 i 109

WITAM

Przedstawiam wam realną mapę z okolic Krakowa.Mapa zawiera 2 linie: Linia 91 (odc. Krakow Plaszow-Kokotów) i 109 (Kraków Bieżanów-Wieliczka Rynek).Oto screeny:

[IMG][URL=http://imagesha...r="0" alt="" />[IMG][URL=http://imagesha...r="0" alt="" />

Zanim wy zaczniecie krytykę i zadawanie pytań , ja się spytam was o pewne drobiazgi (przepraszam , jesli zly dzial)
-Czy istnieje towar "sól"?
-Jeśli tak , to jakich wagonach się go przewozi.

Teraz inna beczka.
STAN PRAC: 50% linii 109 zrobione , z linią 91 dopiero zacznę

Na 1 screenie widac stacje drozdzownia , w miejscu trawy obok peronu bedzie dworzec , ktory wymodeluje dla mnie mgarkowski (podziękowania dla niego)Mgarkowski wymodeluje tez dla mnie wiaty.

Mapa dedykowana pod TRS2004.

Zachęcam do krytyki...
problemy z komputerem,działalność zawieszona
w fazie projektowej->
rozkład jazdy
Ostatnio zmieniony przez patrykowicz 10-05-2012, 17:13, w całości zmieniany 9 razy  

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 10-05-2012, 16:42   

Ja zadam tylko jedno podstawowe pytanie.

Cytat:
STAN PRAC: 50% linii 109 zrobione

to co widzę na screenach to własnie te 50% zrobionego czy to w 100% skonczone segmenty linii i robisz następne? I jeszcze raz: to jest mapa realna?

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 10-05-2012, 17:08   

avs1000 napisał/a:
Ja zadam tylko jedno podstawowe pytanie.

Cytat:
STAN PRAC: 50% linii 109 zrobione

to co widzę na screenach to własnie te 50% zrobionego czy to w 100% skonczone segmenty linii i robisz następne? I jeszcze raz: to jest mapa realna?

Nie , to sa tory i dodatki przytorowe , otoczenie mam w robocie , gdyż robotnicy nie pozwalają mi robić zdjęć otoczenia (całe szczęście , że z torami zdążyłem ;-) )

Jest to mapa realna , NIE POMYLIŁEM SIĘ!!! :evil:
w fazie projektowej->
rozkład jazdy
Ostatnio zmieniony przez patrykowicz 10-05-2012, 17:09, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 10-05-2012, 17:18   

Jeśli to jest obecny stan prac, to niestety nie jest to 50%, co najwyżej 25. Zmartwię cię pewnie ale sam szlak, to często nawet nie jest nawet 10% prac.
IMO póki nie pokarzesz skończonego odcinka (nawet bardzo krótkiego, choć wolałbym jakąś stacyjkę z otoczeniem), to nie ma co komentować, co najwyżej można napisać: jest pusto :-)
Na przyszłość pokazuj sceny w większym oddaleniu od szlaku żebyśmy mogli skomentować całe otoczenie.
Aha, mógłbyś napisać coś więcej na temat technologii wykonania mapy (HOG itp.) i na jakiej wersji ją robisz?

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 10-05-2012, 17:24   

Ja nie zadałem pytania czy to jest mapa realna, żeby Cię zdenerwować. To wyjściowe pytanie, bo jeśli to jest mapa realna to musisz ostro wziąć się do roboty i ożywić te screeny, zarówno infrastrukturą jak otoczeniem.

Po prostu mapa fikcyjna cieszy się dowolnością i można przymknąć oko na wiele, ale w przypadku realu...sam rozumiesz.

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 10-05-2012, 17:42   

avs1000 napisał/a:
Ja nie zadałem pytania czy to jest mapa realna

Co ty nie powiesz?
avs1000 napisał/a:
To jest mapa realna?

A teraz odp. na pyt. Drstracha

Zmartwiłeś mnie , ale wiedz , że się staram bardzo realnie odwzorowac te mape(nawet zrezygnowalem z jazdy po mapie Stmichala , by ją robic!).Narazie mam problem z otoczeniem , o czym napisalem wczesniej...
patrykowicz napisał/a:
otoczenie mam w robocie , gdyż robotnicy nie pozwalają mi robić zdjęć otoczenia

Aha i jeszcze jedno..

Drstrach mówił , by pokazywac zdjęcia w większej odległości. W tym problem jest:screen jest niewyraźny.
w fazie projektowej->
rozkład jazdy
Ostatnio zmieniony przez patrykowicz 10-05-2012, 17:44, w całości zmieniany 3 razy  

ryszard
znawca

Wysłany: 10-05-2012, 17:54   

Dwa ostatnie obrazki: czy jesteś pewien, że słupy są w środku? Czwarty obrazek: czemu dwa odciągi? Trzeci od końca: pewny jesteś że na prostym jeden drut, a na odgałęzieniu podwójny? Tekstura monotonna, dodaj innych i poobracaj.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 10-05-2012, 18:03   

Patrykowicz, mam wiele cierpliwości do niesfornej młodzieży, ale za wyrwanie fragmentu mojej wypowiedzi z kontekstu po to by ją obcesowo skomentować należy ci się strzał z tylca, po żolniersku tzw. lepa :D. Proponuję na drugi raz czytać do końca to co się do Ciebie pisze młody człowieku.

Edit: a teraz uwaga, w ramach miłosierdzia cytuję w całości co napisałem. Weź oddech i postaraj się to przeczytac w całości i ze zrozumieniem:

"Ja nie zadałem pytania czy to jest mapa realna, żeby Cię zdenerwować. "
Ostatnio zmieniony przez Jacek 10-05-2012, 18:05, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 10-05-2012, 18:07   

dobra koniec tej wojenki.
do autora jak ktoś Ci zwraca uwagę to nie pyskuj. a jak nie chcesz aby zwracać Ci uwagę to po co ten temat ?

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Wujek 082
znawca

Wysłany: 10-05-2012, 18:09   

patrykowicz napisał/a:
avs1000 napisał/a:

Ja nie zadałem pytania czy to jest mapa realna

Co ty nie powiesz?
avs1000 napisał/a:

To jest mapa realna?

Wiesz, z takimi tekstami to do gówniarzy w twoim wieku. To po pierwsze. A po drugie chyba ci się użyło skrótu myślowego, bo avs1000 wyraźnie napisał "Ja nie zadałem pytania czy to jest mapa realna, żeby Cię zdenerwować". Czytaj ze zrozumieniem, bo póki co zrobiłeś z siebie typowego internetowego chama i głupka.

Edit: się napisało parę rzeczy w trakcie powstawania mojego posta. Ale pozostaje to wciąż aktualne.
Ostatnio zmieniony przez Wujek 082 10-05-2012, 18:10, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 10-05-2012, 18:17   

Żólwik, masz rację, ale nie mogłem nie zareagować.

Zatem merytorycznie o mapie:

Do poprawy:

1. Złe i jednolite teksturowanie. Dlaczego złe? Bo za jaskrawe i nie pasuje do ciemnych drzew.

2. Mega niechlujstwo przy spline'ach

3. Goło i wesoło w miejscach gdzie w realu są gęste drzewa. Do analizy przez autora.

Ponadto nie podałeś informacji o samej mapie. Coś mógłbyś napisać o tych liniach. Jakąś ciekawostkę wyszperać, cokolwiek co przyciągnie nas do tęgo wątku, skoro na razie wizualnie jest ubogo. Może coś dopowiemy, podpowiemy, hm?
Ostatnio zmieniony przez Jacek 10-05-2012, 18:19, w całości zmieniany 2 razy  

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 10-05-2012, 18:40   

ryszard napisał/a:
Dwa ostatnie obrazki: czy jesteś pewien, że słupy są w środku? Czwarty obrazek: czemu dwa odciągi?.

Bo tak se wymyslili ludzie , ktorzy te linię w 60' ub.w elektryfikowali.Mapa jest realna , więc wszystko ma być takie same , jak w realu.Słupy są w środku , jestem pewien na 100% (Wysięgniki nie są złączone jednym słupem , tylko każdy wysięgnik ma własny słup , który prawie przylega do drugiego slupa)
w fazie projektowej->
rozkład jazdy

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 10-05-2012, 18:44   

avs1000 napisał/a:

Do poprawy:

1. Złe i jednolite teksturowanie. Dlaczego złe? Bo za jaskrawe i nie pasuje do ciemnych drzew.

2. Mega niechlujstwo przy spline'ach

3. Goło i wesoło w miejscach gdzie w realu są gęste drzewa. Do analizy przez autora.

Ponadto nie podałeś informacji o samej mapie. Coś mógłbyś napisać o tych liniach. Jakąś ciekawostkę wyszperać, cokolwiek co przyciągnie nas do tęgo wątku, skoro na razie wizualnie jest ubogo. Może coś dopowiemy, podpowiemy, hm?

Teksturami nie bede narazie zawracal se głowy , ale zapewniam , że nie będzie ubogo ;-)

O co ci chodzi w pkt.2?

Chcesz , abym podał historię tej linii i ciekawostki? Bardzo chętnie , ale najpierw sie zgodź , bo nie bede pisal , jak nikt nie czyta.
w fazie projektowej->
rozkład jazdy

drstrach
znawca

Wysłany: 10-05-2012, 18:44   

Patrykowcz wybacz, że popsułem Twoje samopoczucie ale po prostu przedstawiłem moim zdaniem faktyczny stan prac, nie pisałem ani o jednolitych teksturach, ani o niechlujstwie w splinach (o tym pisał AVS), napisałem jedynie że mapa zieje pustką. Jeśli mapa ma być realna, to musisz przejrzeć swoje fotki, przyjrzeć się mapą z googla i geoportalu i ją jakoś wypełnić. Nie musi być w stosunku 1:1, bo pewne uproszczenia trzeba zastosować, ale musi to choć trochę przypominać realne otoczenie. Widać więc, iż przed Tobą jest jeszcze dużo pracy.

Co do screena, wrzuć go na forum, sami ocenimy, pokazywanie takich wyrywków mapy ma sens jedynie podczas robienia screenów dla sztuki, dla techniki screeny nie muszą być ładne, muszą pokazywać jak najwięcej.

Do zachowania się nie odniosę, zrobili to koledzy, jednak zmartwiło mnie wyrażenie:
Cytat:
nawet zrezygnowalem z jazdy po mapie Stmichala , by ją robic!

Jeśli robienie tej mapy nie jest dla Ciebie przyjemnością i robisz ją z musu, odpuść sobie, nie warto się męczyć. Wszyscy bawimy się Trainz i to ma być właśnie zabawa.

Aha, nie odpowiedziałeś na moje pytanie o technologię tworzenia mapy, na czym opierasz ukształtowanie terenu, na jakiej podstawie budujesz otoczenie i na jakich materiałach oparłeś budowę szlaku? Warto to napisać, żebyśmy wszyscy mieli jasność i ew. nikt nie mógł się już przyczepić do "realizmu" mapy.

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 10-05-2012, 18:46   

Nie chodzi o mus. Chodzi o to , że mnie kusiło , czy robić to , czy jeździc?
w fazie projektowej->
rozkład jazdy

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 10-05-2012, 18:48   

dobra. chcesz to rób i stosuj się do rad jaki Ci inni dają. nie chcesz robić to zostaw to i nie zawracaj sobie i nam głowy...

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

drstrach
znawca

Wysłany: 10-05-2012, 18:48   

patrykowicz napisał/a:
Nie chodzi o mus. Chodzi o to , że mnie kusiło , czy robić to , czy jeździc?

Powiem Ci tak, zrobić tą mapę i potem po niej jeździć :-D

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 10-05-2012, 21:25   

Cytat:
O co ci chodzi w pkt.2?

O to.

Porozjeżdzane są chodniki i nie najlepiej wyglądają ich końcówki. Trudno też znaleźć w realu krawędź jezdni z zielonym pasem trawy a obok betonowy chodnik. Spróbuj to jakoś zamaskować, albo podmień innym dodatkiem. Mamy tego w downloadach naszych modelarzy spory wybór.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 10-05-2012, 23:15   

http://imageshack.us/phot...reen3kopia.jpg/
troche tramwajowo to wyglada
http://imageshack.us/phot...reen8kopia.jpg/
na oko to masz tam o wiele za maly przeswit

na stronie Radka masz szablony rozjazdow i miarke geodezyjna

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 11-05-2012, 07:14   

avs1000 napisał/a:

Porozjeżdzane są chodniki i nie najlepiej wyglądają ich końcówki. Trudno też znaleźć w realu krawędź jezdni z zielonym pasem trawy a obok betonowy chodnik. Spróbuj to jakoś zamaskować, albo podmień innym dodatkiem. Mamy tego w downloadach naszych modelarzy spory wybór.

Wiem , ale nie mogę znaleźć asfaltowej drogi , więc używam kavicsosów czy paczki mezei (osveny itp.). Co do chodnika , to go przesunę , ale wiedz , że przed przejazdem chodnik się kończy , a żeby nie było dziury , kawałek zakopuje w ziemie.

Neri napisał/a:
http://imageshack.us/photo/my-images/848/screen3kopia.jpg/
troche tramwajowo to wyglada

na stronie Radka masz szablony rozjazdow i miarke geodezyjna

Gdzie ty tam widzisz coś tramwajowego?
Między torami trawka , nasyp FMA bank , trakcja skośna , semafory Erniego.

Tak jak podpowiedział avs 1000 , poprawiłem chodniki.

Żeby się nikt nie czepiał , mapa robiona w HOGu.

A teraz historia i ciekawostki:

Linia 109 powstała w 1857r. Linia została zbudowana ze względu na potrzebe przewożenia soli z kopalnii(istniał nawet tor do do kopalnii , lecz został zlikwidowany , zachował się tylko semafor kształtowy przy wyjeździe z kopalnii).Na linii zbudowano wtedy 2 stacje:Kraków Bieżanów i Wieliczka.Linia przetrwała I wojnę bez szwanku , a po wojnie postanowiono o budowie przystanku osobowego Kraków Bieżanów Drożdżownia.W czasie II wojny światowej hitlerowcy wykorzystywali linię do wywożenia soli do Niemiec.Po wojnie w roku 60' ub.w. zelektryfikowano linię 109 , a 2 lata później linię 91.Na początku do Wieliczki jeździły lokomotywy EP05 z 2 wagonami , później firma Pafawag wprowadziła jednostki.Wraz z wprowadzeniem jednostek wybudowano nową stację końcową w Wieliczce Rynek.Linia w latach 60 , 70 i 80 dosłownie WYGRYWAŁA z transportem drogowym , jeździły wtedy już EN71 , EU06 z 3 wagonami. Po latach świetności linia zaczęła tracić pasażerów , co spowodowało w 2001 roku zawieszenie kursów.Zaczęto usuwać sieć trakcyjną.Jednak po roku przywrócono kursowanie pociągów (zaczęły jeździć SA102 i SA105,EN81)
(Usunięty odcinek trakcyjny łatwo rozpoznać po tym , że po wznowieniu kursów postawiono tam zupełnie nową trakcje). W roku 2007 postanowiono linię wypromować.Obecnie trwa remont linii (zakończyć ma się pod koniec maja , więcej o tym w dziale Prasówki).

Ciekawostki:

-Perony na stacjach są krótkie ,ledwo zmieści się na nich EN71 , teraz są bardzo dlugie (bo po remoncie)
-Odcinek Wieliczka-Wieliczka Rynek mógł się zapaść pod ziemię.Dlaczego?.Szkody górnicze spowodowały zniszczenie podtorza (dobrze , że wtedy pociąg nie jechał).
-Na stacji Wieliczka było kiedyś 12 bocznic , wiele było ślepych
-W Bieżanowie znajduje się ostry zakręt , praktycznie pod kątem 45 stopni na 30 metrach długości.
-Przy zmianach trakcji , na słupach są 2 odciągi
Jeśli kogoś zanudziłem , to szkoda
w fazie projektowej->
rozkład jazdy
Ostatnio zmieniony przez Lutek 11-05-2012, 09:13, w całości zmieniany 4 razy  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 11-05-2012, 13:21   

patrykowicz napisał/a:

Gdzie ty tam widzisz coś tramwajowego?
Między torami trawka , nasyp FMA bank , trakcja skośna , semafory Erniego.

Za ostre jak na kolej łuki i skosy zwrotnic.

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 18-05-2012, 17:43   

Cytat:
Za ostre jak na kolej łuki i skosy zwrotnic.

Tak jak radziłeś , poprawiłem zwrotnice , łuki też nie są już ostre.

Co do tekstur , pobawiłem się nimi, za niedługo umieszczę screena. :-)
w fazie projektowej->
rozkład jazdy

Odpowiedz do tematu