Wysłany: 23-03-2012, 22:51 Tworzenie sesji ale takich hm.. "profesjonalnych"
Witajcie - chciałbym rzucić temat sesji bo interesuje mnie zrobienie ich w ten sposób, żeby gracz dostawał polecenia co kolejno ma robić itd. Jak w sesjach wbudowanych w grę. Bo ja do tej pory robiłem to po prostu wykorzystując polecenia maszynisty, zasady szlaków oraz AI - może jednak da się to zmontować "ładniej" - jesli ktoś się tym bawi to chętnie bym zasięgnął języka :)
można wszystko zrobić poprzez wyzwalacze. możesz ustawić że po przejechaniu jakiegoś wyzwalacz zostanie odtworzona jakaś rozmowa przez radio albo wyświetli ci się okienko z np. Rozkazem albo z treścią co masz zrobić.
masz takie zasady kontrola wyzwalaczy i tam ustawiasz wyzwalacz i jaki sklad ma go przejechać
następnie możesz jako zasadę zależną (wcięcie w prawo) ustalasz np. odtwórz dzwięk ( w formacie wav.) albo otwórz stronę html jest też opcja odtworzenia video ;p
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 24-03-2012, 18:34
Tworzenie takich sesji polega na ustawianiu wyzwalaczy. To jak je definiujesz to już indywidualna sprawa (czyli jaki pociąg wyzwala, do przodu, do tyłu, itd) i zależy jak chcesz je ustawić. Najważniejszy element całej zabawy to pliki html. Tworzy je się za pomocą Notatnika, wpisując odpowiedni kod HTML (by się za bardzo w to nie zagłębiać najlepiej wpisać wszystko na obrazek, który będzie wyświetlany, ale o tym dalej). Potem tylko odpowiedni plik zapisuje się z rozszerzeniem .html (czyli "nazwa_pliku.html").
Odpowiedni kod html do wpisania w plik wygląda tak:
Jak łatwo zauważyć podany adres obrazka zakłada istnienie folderu "images". I tak właśnie wygląda struktura dodatku, który nazywa się HTML Asset: w folderze dodatku powinny znajdować się pliki html (osobny dla każdego obrazka), config i folder "images" w którym są obrazki .jpg.
Config dodatku HTML wygląda mniej więcej tak:
Kod:
kuid <kuid:KUID AUTORA>
username "NAZWA DODATKU (ważne, bo potem za pomocą tej nazwy definiuje się to w sesji)"
kind "html-asset"
category-class "XSN"
category-region "PL"
trainz-build 2.5
category-era "2000s"
1. Tutaj zastosowałem listę sekwencyjną, która w grze wyświetla HTML Asset wg. kolejności, jaką widać w drzewie. Ta akurat nie jest zależna od wyzwalacza, dlatego wyświetla wszystko zaraz po uruchomieniu sesji:
2. Na poniższym obrazku widać prawidłowe umiejscowienie HTML Asset zależnego od wyzwalacza.
3. Takie ułożenie zależności jak poniżej pozwala pociągowi przejechanie wyzwalacza, a HTML Asset zostaje wyświetlony dopiero po zatrzymaniu składu (lub ruszeniu, da się to zdefiniować):
4. Tak samo jak wyżej ale dla odtwarzania dźwięku: