Witam. Mam w trainzie taki problem. Nie widać drzew wykonanych przez pofiga. Nazwa jest i jak daje dodaj i klikam to niby mi dodało ale nie widać tego drzewa. Bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź. Pozdrawiam :)
Mam to samo z niektorymi! drzewkami pod 2010. Sprawdz czy mapa Jamala chodzi i wyswietla drzewka - jezeli tak to pewnie jakies bugi w paczce lub niezgodnosc z sterownikami do karty graficznej.
U mnie w TS10 jest tak, ze czesc drzew sie wyswietla a czesc nie (oczywiscie jak dodam takie cos to bede mogl ''cofnac ruch'' jak przy kazdym innym dodatku postawionym na mapie, ale jest niewidzialne, natomiast bedzie figurowac w spisie kuidow)
Ostatnio zmieniony przez Steamstan 07-10-2012, 19:12, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-10-2012, 19:20
Jaka karta graficzna?
Trainz na słabszym sprzęcie czasami "obcina" obiekty jak brakuje mu zasobów, spróbuj zmniejszyć tekstury (tak razy 2) tych drzewek, których nie chce wyświetlać.
Zauważyłem ciekawą rzecz, że gdy po zapisaniu mapy/sesji pod nową nazwą (lub włączenie jest jeden z pierwszych razów po instalacji) drzew może brakować, a potem jakoś taka mapa (nadpisywana czy po prostu włączana po raz kolejny, nawet po wyłączaniu i włączaniu komputera) 'szlifuje się' i wszystko widać. To dziwne, ale tak bywa.
Natomiast uwaga doktora odnośnie zmniejszenia tekstur przy karcie 512MB jest jak najbardziej słuszna i doświadczona Przy zmniejszaniu wymiarów dwukrotnie, waga tex zmniejsza się czterokrotnie, a to już konkret. Przy, dajmy na to, 512x512 to jest 1.5MB, a przy 256x256, to niecałe 400kB! Drzewa i tak będą wyglądać lepiej niż billboardowe (te stare), a dla naszego oka to lepsze, niż wykarczowane lasy
Zauważyłem że ten problem dotyczy nie tylko drzew pofiga ale wszystkich które są w 3D i się ruszają.
Czyli jest szansa, że to TS-owy "regulator wydolności" bierze sprawy w swoje łapki.
TS ma taki patent, że na bieżąco porównuje ilość i ciężar (poly) obiektów do wyświetlenia z wydajnością zainstalowanej grafiki. Jeśli zapotrzebowanie zaczyna zbliżać się do granic wydolności karty, wówczas "regulator" zaczyna ograniczać odległość wyświetlania i ilość elementów. Jest opcja, że u ciebie wstawienie kilkunastu drzewek "w kupie" zaczyna zbliżać potrzeby obliczeniowe do granic wydolności kartona grafiki i po prostu część drzew się nie wyświetla.
Sprawdź jeszcze, czy w trybie "kabina" nie ścina jeszcze bardziej - wstaw np. jakąś SU45 z kabiną Adamstana albo ST44 z kabiną Razora, odpal Maszynistę i sprawdź, ile otoczenia widać w trybie "zewnątrz" a ile "w kabinie". Ponieważ wnętrze ładowane jest do pamięci dopiero po wejściu do niego, następuje skokowy wzrost zapotrzebowania na moc obliczeniową i "zasięg rysowania" spada. U mnie zasięg zmniejsza się z ok 2-3km "na zewnątrz" do 1.5 km w kabinach ST44 od Razora (czyli dokładając pierdylion poly, bo to full-detal). Fajnie widać po wejściu do kabiny, jak znikają drzewka na horyzoncie
P.s. Obejść "regulator" można na dwa sposoby:
- zmniejszyć ilość obiektów na mapie albo zmienić drzewstwo na 2d
- wymienić karton graficzny na lepszy
przy czym osobiście polecam drugie wyjście
Neri: Ja Pofigowe drzewstwo przeskalowałem Irfan Viewerem, hurtem o 50%. Dwa kliknięcia
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 08-10-2012, 16:01
RBach napisał/a:
Neri: Ja Pofigowe drzewstwo przeskalowałem Irfan Viewerem, hurtem o 50%. Dwa kliknięcia
A możesz podzielić się tym patentem dwuklikowym na przeskalowanie tych drzew, traw i ogólnie całej jego roślinności ? O ile można zmniejszyć rozmiar zieleniny w/w ażeby wizualnie było bez zmian, zaś jakościowo żeby było o wiele lepiej. Sam dysponuję kartą 1GB, będzie w sam raz do przetestowania ów patentu na mapie Jamala, gdzie zielenina w/w w zasadzie rządzi :)
W pierwszym oknie zaznaczasz:
- work as: batch conversion
- output format: tga
- use advanced options
- include subdirectories
- ustawiasz Output directory na jakiś folder (jakikolwiek, na przykład c:/resize - byle istniejący)
Pod Output format klikasz w guzik Advanced i ustawiasz:
- RESIZE i procentowo na 50%
- Preserve aspect ratio
- Use resample
- Create subfolders in destination folder (WAŻNE!!!)
Wracasz (OK) do pierwszego okna, w polu wyboru plików po prawej ustalasz obrabiany format na TGA, przechodzisz do folderu Editing i klikasz Add all. Na koniec odpalasz Start batch.
Po zakończeniu konwersji (chwilę trwa) w folderze ustawionym jako Output directory (czyli w przykłądzie C:/resize) powinna zostać odtworzona struktura folderu Editing z kompletem podfolderów od dodatków, ale zawierających tylko przerobione TGA. Czyli C:/resize/ts2010/userdata/editing/ i tu wsio dalej jak w oryginalnym Editing). Teraz pozostaje skopiować hurtem (czyli "nowy editing" z resize) w miejsce Editing z Userdata w TS - w ten sposób oryginalne TGA zastąpione będą zmniejszonymi, pozostawiając resztę, czyli configi. Dalej klasyka - CTRL-M i CTRL-L
Pawel_15 napisał/a:
O ile można zmniejszyć rozmiar zieleniny w/w ażeby wizualnie było bez zmian, zaś jakościowo żeby było o wiele lepiej.
Trzeba samemu sprawdzić. Ja przewaliłem o 50% w obu kierunkach, czyli czterokrotnie mniejszy rozmiar.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 163 Skąd: Bronisławów
Wysłany: 08-10-2012, 20:19
Robiłem wszystko, tak jak napisałeś i niestety na Jaszczów, Miasteczko Śląskie oraz New Route spadła bomba:
Drzewa są albo zupełnie łyse, albo zdecydowanie rzadsze niż wcześniej. Dodatkowo pnie migoczą (kaszka-->normalna tekstura-->kaszka-->normalna tekstura). Problem występuje na różnych mapach, poprzednio, przy testowym zmniejszaniu za pomocą Gimpa problemu nie było.
Drzewa są albo zupełnie łyse, albo zdecydowanie rzadsze niż wcześniej. Dodatkowo pnie migoczą (kaszka-->normalna tekstura-->kaszka-->normalna tekstura). Problem występuje na różnych mapach, poprzednio, przy testowym zmniejszaniu za pomocą Gimpa problemu nie było.
Co zepsułem i jak to naprawić?
Sposób podawał sposób (qrde, masło maślane ) jak zmniejszyć hurtowo tekstury. Nie pisałem, ze to przetestowane w grze Żeby odkręcić - chyba najłatwiej zainstalować paczki wsporcze od Jamalowej mapy - tam powinny być te "szypke dżefka" w wersji sprawnej A skoro wygląda jak wygląda - to znaczy że zmniejszyło, ale to nie jedyna rzecz, którą należy zrobić. Doctore - jakieś recepty?
P.s. Ten screen mi przypomina "czerwony las" w okolicach Prypeci po pierdut w Czarnobylskiej atomówce
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 163 Skąd: Bronisławów
Wysłany: 08-10-2012, 21:15
Po chwili testów stwierdzam że nie jest to wina samego zmniejszenia (po zmniejszeniu Gimpem jest ok)/kompresji rle (sypie błędami już w CMP)/usunięcia odpowiednika hint=dynamic (na testowym wszystko jest ok) - powyższe w dowolnej kombinacji.
Mam jedną różnicę:
Jak dokonać masowej zmiany na 32bit?
Ostatnio zmieniony przez P3t3r 08-10-2012, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 08-10-2012, 22:23
Jest to winą zmniejszenia. Gimp to nie IrfanView. Tylko, że ja jak sobie zrobiłem to samo, to przerabiałem ręcznie kilkadziesiąt roślin Pofiga nie sprawdzając ich w grze. Potem był dopiero płacz :P Najwyraźniej IrfanView zapisał wszystko w TGA 24 bit, albo popsuł w jakiś inny sposób plik alfy.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-10-2012, 22:25
No jak drogie dzieci zmieniacie ilość kanałów z 3+1 (32 bity) na 3 (24 bity), to nie dziwne, że znikają liście.
Sprawdziłem przed chwilą, w XnView można przy pomocy polecenia Konwertuj wiele plików zmienić rozdzielczość bez utraty kanału alfa, trzeba tylko w zakładce Przekształcenia dać polecenie Zmień rozmiar obrazu i wybrać zmianę w procentach (np. 50%). Działa, nie usuwa kanału.
Pomógł: 63 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2013, 16:57
Witam, mam problem który został opisany wyżej. Drzewka są w trainz, wyświetlają się bez błędów, w geodecie są na liście ale nie można ich postawić. Dodam, że wszystko działało wcześniej. Przeniosłem się na nowy dysk z całym trainz i ...
Drzewka pobrane z od Pawła, miał gdzieś link do nich. Wielkości tekstur nie ruszałem ale uważam, że to nie problem w tym przypadku, bo działały wcześniej...
Moja karta graficzna to:
ATI Radeon HD 4800 Series
Pomógł: 63 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2013, 17:40
Zrobiłem naprawę bazy danych i nic.
@Drstrach - nic nie mogę postawić. (jedynie jakieś JVC ale one są chyba tylko na zasadzie 3d, bo innych JVC już nie mogę)