FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Drzewa pofiga.
Autor Wiadomość
adinetx 
nowy

Wysłany: 07-10-2012, 18:15   Drzewa pofiga.

Witam. Mam w trainzie taki problem. Nie widać drzew wykonanych przez pofiga. Nazwa jest i jak daje dodaj i klikam to niby mi dodało ale nie widać tego drzewa. Bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź. Pozdrawiam :)

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 07-10-2012, 18:46   

Mam to samo z niektorymi! drzewkami pod 2010. Sprawdz czy mapa Jamala chodzi i wyswietla drzewka - jezeli tak to pewnie jakies bugi w paczce lub niezgodnosc z sterownikami do karty graficznej.

Steamstan 
user

Wysłany: 07-10-2012, 19:11   

U mnie w TS10 jest tak, ze czesc drzew sie wyswietla a czesc nie (oczywiscie jak dodam takie cos to bede mogl ''cofnac ruch'' jak przy kazdym innym dodatku postawionym na mapie, ale jest niewidzialne, natomiast bedzie figurowac w spisie kuidow) :-/
Ostatnio zmieniony przez Steamstan 07-10-2012, 19:12, w całości zmieniany 2 razy  

adinetx 
nowy

Wysłany: 07-10-2012, 19:15   

Neri napisał/a:
Sprawdz czy mapa Jamala chodzi i wyswietla drzewka
Na mapie Jamala niestety też nie wyświetla drzewek.

drstrach
znawca

Wysłany: 07-10-2012, 19:20   

Jaka karta graficzna?
Trainz na słabszym sprzęcie czasami "obcina" obiekty jak brakuje mu zasobów, spróbuj zmniejszyć tekstury (tak razy 2) tych drzewek, których nie chce wyświetlać.

adinetx 
nowy

Wysłany: 07-10-2012, 19:26   

drstrach napisał/a:
Jaka karta graficzna?
GeForce 8800 GT
Dodam że niedawno miałem stawiany nowy system i przed postawieniem drzewka działały.

drstrach
znawca

Wysłany: 07-10-2012, 19:33   

adinetx napisał/a:
GeForce 8800 GT

Trochę mało jak na te drzewka.

adinetx napisał/a:
Dodam że niedawno miałem stawiany nowy system i przed postawieniem drzewka działały.

No to pewnie mamy do czynienia z kwestią driverów, tu pewnie Neri wie jakie drivery na takich starszych kartach śmigają najlepiej.

tomek24 
zaawansowany
degustator vodki

Wysłany: 08-10-2012, 09:25   

Nie wiem jak to się ma do TS12 ale w TRS10 wystarczy zmiana języka na angielski (menu gry) :-)

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 08-10-2012, 13:30   

Zauważyłem ciekawą rzecz, że gdy po zapisaniu mapy/sesji pod nową nazwą (lub włączenie jest jeden z pierwszych razów po instalacji) drzew może brakować, a potem jakoś taka mapa (nadpisywana czy po prostu włączana po raz kolejny, nawet po wyłączaniu i włączaniu komputera) 'szlifuje się' i wszystko widać. To dziwne, ale tak bywa.

Natomiast uwaga doktora odnośnie zmniejszenia tekstur przy karcie 512MB jest jak najbardziej słuszna i doświadczona :-) Przy zmniejszaniu wymiarów dwukrotnie, waga tex zmniejsza się czterokrotnie, a to już konkret. Przy, dajmy na to, 512x512 to jest 1.5MB, a przy 256x256, to niecałe 400kB! Drzewa i tak będą wyglądać lepiej niż billboardowe (te stare), a dla naszego oka to lepsze, niż wykarczowane lasy ;-)

Alana 
znawca

Wysłany: 08-10-2012, 13:55   

Pamietam ze ktos podawal na forum link do gotowych przerobionych w ten sposob drzewek. Czy ktos to ma?

adinetx 
nowy

Wysłany: 08-10-2012, 15:29   

Zauważyłem że ten problem dotyczy nie tylko drzew pofiga ale wszystkich które są w 3D i się ruszają.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 08-10-2012, 15:48   

adinetx napisał/a:
Zauważyłem że ten problem dotyczy nie tylko drzew pofiga ale wszystkich które są w 3D i się ruszają.

Czyli jest szansa, że to TS-owy "regulator wydolności" bierze sprawy w swoje łapki.
TS ma taki patent, że na bieżąco porównuje ilość i ciężar (poly) obiektów do wyświetlenia z wydajnością zainstalowanej grafiki. Jeśli zapotrzebowanie zaczyna zbliżać się do granic wydolności karty, wówczas "regulator" zaczyna ograniczać odległość wyświetlania i ilość elementów. Jest opcja, że u ciebie wstawienie kilkunastu drzewek "w kupie" zaczyna zbliżać potrzeby obliczeniowe do granic wydolności kartona grafiki i po prostu część drzew się nie wyświetla.
Sprawdź jeszcze, czy w trybie "kabina" nie ścina jeszcze bardziej - wstaw np. jakąś SU45 z kabiną Adamstana albo ST44 z kabiną Razora, odpal Maszynistę i sprawdź, ile otoczenia widać w trybie "zewnątrz" a ile "w kabinie". Ponieważ wnętrze ładowane jest do pamięci dopiero po wejściu do niego, następuje skokowy wzrost zapotrzebowania na moc obliczeniową i "zasięg rysowania" spada. U mnie zasięg zmniejsza się z ok 2-3km "na zewnątrz" do 1.5 km w kabinach ST44 od Razora (czyli dokładając pierdylion poly, bo to full-detal). Fajnie widać po wejściu do kabiny, jak znikają drzewka na horyzoncie :-D

P.s. Obejść "regulator" można na dwa sposoby:
- zmniejszyć ilość obiektów na mapie albo zmienić drzewstwo na 2d
- wymienić karton graficzny na lepszy
przy czym osobiście polecam drugie wyjście :-)

:arrow: Neri: Ja Pofigowe drzewstwo przeskalowałem Irfan Viewerem, hurtem o 50%. Dwa kliknięcia :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 08-10-2012, 15:51, w całości zmieniany 2 razy  

Alana 
znawca

Wysłany: 08-10-2012, 15:55   

To badz uprzejmy spakowac do CDP i podeslac ;-)

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 08-10-2012, 16:01   

RBach napisał/a:

:arrow: Neri: Ja Pofigowe drzewstwo przeskalowałem Irfan Viewerem, hurtem o 50%. Dwa kliknięcia :-)

A możesz podzielić się tym patentem dwuklikowym na przeskalowanie tych drzew, traw i ogólnie całej jego roślinności ? O ile można zmniejszyć rozmiar zieleniny w/w ażeby wizualnie było bez zmian, zaś jakościowo żeby było o wiele lepiej. Sam dysponuję kartą 1GB, będzie w sam raz do przetestowania ów patentu na mapie Jamala, gdzie zielenina w/w w zasadzie rządzi :)

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 08-10-2012, 16:28   

Pawel_15 napisał/a:

A możesz podzielić się tym patentem dwuklikowym na przeskalowanie tych drzew, traw i ogólnie całej jego roślinności ?

A pewnie.
Otwierasz zielsko CTRL-E. Odpalasz Irfana (można otworzyć dowolny obrazek, jakikolwiek byle Irfan wstał). Wciskasz klawisz "B" (czyli Batch conversion).

http://trainz.krb.com.pl/irfan.jpg

W pierwszym oknie zaznaczasz:
- work as: batch conversion
- output format: tga
- use advanced options
- include subdirectories
- ustawiasz Output directory na jakiś folder (jakikolwiek, na przykład c:/resize - byle istniejący)

Pod Output format klikasz w guzik Advanced i ustawiasz:
- RESIZE i procentowo na 50%
- Preserve aspect ratio
- Use resample
- Create subfolders in destination folder (WAŻNE!!!)

Wracasz (OK) do pierwszego okna, w polu wyboru plików po prawej ustalasz obrabiany format na TGA, przechodzisz do folderu Editing i klikasz Add all. Na koniec odpalasz Start batch.

Po zakończeniu konwersji (chwilę trwa) w folderze ustawionym jako Output directory (czyli w przykłądzie C:/resize) powinna zostać odtworzona struktura folderu Editing z kompletem podfolderów od dodatków, ale zawierających tylko przerobione TGA. Czyli C:/resize/ts2010/userdata/editing/ i tu wsio dalej jak w oryginalnym Editing). Teraz pozostaje skopiować hurtem (czyli "nowy editing" z resize) w miejsce Editing z Userdata w TS - w ten sposób oryginalne TGA zastąpione będą zmniejszonymi, pozostawiając resztę, czyli configi. Dalej klasyka - CTRL-M i CTRL-L :-)

Pawel_15 napisał/a:
O ile można zmniejszyć rozmiar zieleniny w/w ażeby wizualnie było bez zmian, zaś jakościowo żeby było o wiele lepiej.

Trzeba samemu sprawdzić. Ja przewaliłem o 50% w obu kierunkach, czyli czterokrotnie mniejszy rozmiar.

P3t3r
super user

Wysłany: 08-10-2012, 20:19   

Robiłem wszystko, tak jak napisałeś i niestety na Jaszczów, Miasteczko Śląskie oraz New Route spadła bomba:

Drzewa są albo zupełnie łyse, albo zdecydowanie rzadsze niż wcześniej. Dodatkowo pnie migoczą (kaszka-->normalna tekstura-->kaszka-->normalna tekstura). Problem występuje na różnych mapach, poprzednio, przy testowym zmniejszaniu za pomocą Gimpa problemu nie było.

Co zepsułem i jak to naprawić?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 08-10-2012, 21:00   

P3t3r napisał/a:
Robiłem wszystko, tak jak napisałeś i niestety na Jaszczów, Miasteczko Śląskie oraz New Route spadła bomba:

[url=http://s8.postimage....000.jpg]Obrazek[/url]

Drzewa są albo zupełnie łyse, albo zdecydowanie rzadsze niż wcześniej. Dodatkowo pnie migoczą (kaszka-->normalna tekstura-->kaszka-->normalna tekstura). Problem występuje na różnych mapach, poprzednio, przy testowym zmniejszaniu za pomocą Gimpa problemu nie było.

Co zepsułem i jak to naprawić?

Sposób podawał sposób (qrde, masło maślane :-P ) jak zmniejszyć hurtowo tekstury. Nie pisałem, ze to przetestowane w grze :mrgreen: Żeby odkręcić - chyba najłatwiej zainstalować paczki wsporcze od Jamalowej mapy - tam powinny być te "szypke dżefka" w wersji sprawnej :-) A skoro wygląda jak wygląda - to znaczy że zmniejszyło, ale to nie jedyna rzecz, którą należy zrobić. Doctore - jakieś recepty?

P.s. Ten screen mi przypomina "czerwony las" w okolicach Prypeci po pierdut w Czarnobylskiej atomówce :-)
Ostatnio zmieniony przez RBach 08-10-2012, 21:02, w całości zmieniany 2 razy  

P3t3r
super user

Wysłany: 08-10-2012, 21:15   

Po chwili testów stwierdzam że nie jest to wina samego zmniejszenia (po zmniejszeniu Gimpem jest ok)/kompresji rle (sypie błędami już w CMP)/usunięcia odpowiednika hint=dynamic (na testowym wszystko jest ok) - powyższe w dowolnej kombinacji.

Mam jedną różnicę:

Jak dokonać masowej zmiany na 32bit?
Ostatnio zmieniony przez P3t3r 08-10-2012, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

Wujek 082
znawca

Wysłany: 08-10-2012, 22:23   

Jest to winą zmniejszenia. Gimp to nie IrfanView. Tylko, że ja jak sobie zrobiłem to samo, to przerabiałem ręcznie kilkadziesiąt roślin Pofiga nie sprawdzając ich w grze. Potem był dopiero płacz :P Najwyraźniej IrfanView zapisał wszystko w TGA 24 bit, albo popsuł w jakiś inny sposób plik alfy.

drstrach
znawca

Wysłany: 08-10-2012, 22:25   

No jak drogie dzieci zmieniacie ilość kanałów z 3+1 (32 bity) na 3 (24 bity), to nie dziwne, że znikają liście.

Sprawdziłem przed chwilą, w XnView można przy pomocy polecenia Konwertuj wiele plików zmienić rozdzielczość bez utraty kanału alfa, trzeba tylko w zakładce Przekształcenia dać polecenie Zmień rozmiar obrazu i wybrać zmianę w procentach (np. 50%). Działa, nie usuwa kanału.

adinetx 
nowy

Wysłany: 15-10-2012, 16:57   

Dobra problem rozwiązany :) Zrobiłem rozszerzoną naprawę bazy danych i wszystko hula jak należy. Dzięki wszystkim za pomoc !!!!

McDreamy
znawca

Wysłany: 02-02-2013, 16:57   

Witam, mam problem który został opisany wyżej. Drzewka są w trainz, wyświetlają się bez błędów, w geodecie są na liście ale nie można ich postawić. Dodam, że wszystko działało wcześniej. Przeniosłem się na nowy dysk z całym trainz i ...

Drzewka pobrane z od Pawła, miał gdzieś link do nich. Wielkości tekstur nie ruszałem ale uważam, że to nie problem w tym przypadku, bo działały wcześniej...
Moja karta graficzna to:
ATI Radeon HD 4800 Series

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 02-02-2013, 16:59   

Paczka od momentu wrzucenia nie była ruszana, modyfikowana etc. To tak tytułem info.

drstrach
znawca

Wysłany: 02-02-2013, 17:34   

McDreamy a próbowałeś postawić inne szybkodrzewka?

McDreamy
znawca

Wysłany: 02-02-2013, 17:40   

Zrobiłem naprawę bazy danych i nic.
@Drstrach - nic nie mogę postawić. (jedynie jakieś JVC ale one są chyba tylko na zasadzie 3d, bo innych JVC już nie mogę)

Odpowiedz do tematu