Pomógł: 6 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 18-04-2011, 14:57 Dysk zewnętrzny jaki wybrać
Noszę się z zamiarem zakupu dysku zewnętrznego do archiwizowania dodatków z TRS oraz trzymania tam różnych innych plików. Co tu wiele pisać, sam w tym temacie jestem raczej laikiem, tak też proszę o pomoc. W kwestii ceny to raczej wiadomo kupić coś najlepszego za jak najmniejsze pieniądze.
Drstrachu, mam nadzieję, że tutaj możemy już kontynuować naszą dyskusje o tym sprzęcie :)
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-04-2011, 19:57
Wybór jest spory, dyski są i małe (2,5") i duże (3,5"), te mniejsze czerpia zasilanie bezpośrednio z gniazdka USB, większe mają własne zasilanie. Zarówna jedna i druga metoda zasilania ma swoje wady i zalety, ja osobiście wolę dyski z zasilaniem (wada: dodatkowe kable, brak możliwości podłączenia takiego dysku na powietrzu) ale również te z zasilaniem z USB nie są takie złe (wada: czasami brakuje im zasilania z kompa i ciężko je uruchomić, pomaga zwykle zakup kabla USB-Y, czyli z dwoma końcówkami włączanymi do kompa).
Dysk mały:
Samsung G2 Portable 500GB USB2.0 Black - dyski sprawdzone, w zeszłym roku dołączano do nich od razu na starcie kabel USB-Y, jak jest teraz nie wiem.
Dysk duży:
WD My Book Essential 1TB USB 2.0 - także sprawdzone.
Są tez tańsze rozwiązania, ale z racji że nie stosowałem, to nie mogę nic polecić.
Działa wyśmienicie. Mogę bez problemu na tym gry instalować (służy mi jako normalny dysk, nie tylko 'magazyn'). I wcale nie kosztowało jakoś specjalnie więcej od gotowych dysków z usb 2.0. (Mogę co najwyżej narzekać na nieprzemyślany 'design' karty- myślałem, że mi się cała schowa w slocie, ale się nie schowała)
Mam jeszcze taką jedną obserwację: Może coś się zmieniło, ale kupowanie w Polsce kieszeni z usb 3.0 to jakaś żenada. Nie dość, że nie ma, że drogie, to jeszcze badziewie.
Wysłany: 18-04-2011, 20:34
Czyli reasumując dysk z zasileniem zewnętrznym podpinamy dodatkowo do jakiego źródła prądu , np gniazdka, a ten z zasilania z USB czasem musimy podpiąć do dwóch portów USb w kompie, żeby dać mu lepsze zasilanie ?
Jak cos pokręciłem to proszę o poprawienie, VCRDN, mnie raczej chodzi o miejsce do samego magazynowania danych bez ryzyka ich uszkodzenia, samo magazynowanie mi wystarczy.
Wysłany: 18-04-2011, 20:43
szymon9263 napisał/a:
Czyli reasumując dysk z zasileniem zewnętrznym podpinamy dodatkowo do jakiego źródła prądu , np gniazdka, a ten z zasilania z USB czasem musimy podpiąć do dwóch portów USb w kompie, żeby dać mu lepsze zasilanie ?
Dokładnie.
Alana ale e-SATA umiera, to już lepiej kupić USB 3.0 i ew kontroler USB 3.0 do kompa.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 18-04-2011, 20:44, w całości zmieniany 1 raz
Lapki z esata mialam nieraz w reku, sama mam "wlasne" esata w kompie, usb 3.0 widzialam jedynie na zdjeciach wiec mysle ze narazie to nie ma sensu sie pakowac w to, przynajmniej dopuki nie potanieje troche.
Wysłany: 18-04-2011, 20:55
Trochę mi teraz namieszaliscie, o co chodzi z tą awaryjnoscią ? i o ile dobrze rozumuje doradzacie ten dysk na złącze USB 2.0, bez pakowania się w 3.0 i kontrolery, oraz, czy po zakupie takiego dysku cos trzeba z nim robić jakies formaty czy tylko ew. stery na kompa i można przesyłać dane ?
Wysłany: 18-04-2011, 21:04
szymon9263 napisał/a:
Trochę mi teraz namieszaliscie, o co chodzi z tą awaryjnoscią ?
O to, że duże pojemnościowo dyski (takie powyżej 1,5TB) to nowy wynalazek i się psują, w myśl zasady: nowe to się psuje
szymon9263 napisał/a:
(...)po zakupie takiego dysku cos trzeba z nim robić jakies formaty czy tylko ew. stery na kompa i można przesyłać dane ?
Z tego co pamiętam to ten WD My Book Essential 1TB USB 2.0 jest gotowy do użytku, Samsunga nie pamiętam, ew. doinstalowujesz jakieś oprogramowanie firmowe. Całość jest dość prosta, że dają sobie z nią radę nawet użytkownicy Mac-ów
Alana, lapki z USB 3.0 już miałem w rękach, płyt z tym kontrolerem jest coraz więcej, a AMD ma dołączać kontroler w nowych chipsetach (Intel mimo, że to jego wynalazek ma zamiar promować własny format), więc wkrótce nie będzie z tym problemu.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 18-04-2011, 21:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-04-2011, 15:59
maciekg, a orientujesz się może jak cenowo stoi ten dysk, lecz trochę mały, 64- 120 GB, i jaka jest różnica między tymi dyskami na USB 3.0 ,a tymi na 2.0, i czy możliwe jest zainstalowanie ( podłączenie) takiego dysku na USB 3.0 na kompa wyposażonego w USB 2.0 ?
Wysłany: 19-04-2011, 16:09
Ten dysk OCZ to SSD, czyli dysk bazujący na wielu pendriwach, do archiwizacji danych nie jest Ci taki potrzebny, a nawet nie jest wskazany. Znacznie lepsze do tego celu są dyski magnetyczne (pod warunkiem, że nimi za bardzo nie trzęsiesz ).
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 19 Skąd: Australia
Wysłany: 20-04-2011, 02:07
Czesc Szymon
1) OCZ Jest dosc drogi $217 ale placisz za
a. MTBF 1.5 milion godzin
b. Czytanie Up to 225 MB/s
c. Zapis Up to 135 MB/s
d. Pobor mocy 2.4W
2) SSD vs HDD lub Pen drive
Pen drive 33/20 MB/s
HDD diks (sata) 115MB
Pen drive uzywa inna technologie niz SSD. Uwaga mozna kupic podobki ktore wygladaja jak SSD a maja pen drivy na ebay’u etc.
3) USB 3 jest comatabilne z USB 2.0 http://www.datapro.net/te..._explained.html
4) Prawda ze pojemnosc 64GB/128GB jest stosunkowo mala bo koszt produkcji duzy ale jesli chcesz to mozesz uzyc tych tylko ze koszt jest okolo 2000-3000$ (mam je w serverach jako pierwszy poziom ) http://www.bitmicro.com/p...ma_35_4gbfc.php
Wysłany: 20-04-2011, 08:49
maciekg napisał/a:
Pen drive uzywa inna technologie niz SSD. Uwaga mozna kupic podobki ktore wygladaja jak SSD a maja pen drivy na ebay’u etc.
Widzę, że musze się wytłumaczyć. Nie wszyscy wiedzą co to jest SSD, starałem się to wytłumaczyć najprostszą analogią.
Tak BTW przy archiwizacji danych, które podlegają pod ustawę o ochronie danych osobowych jeszcze w zeszłym roku nie dopuszczano innych nośników niż optyczne i magnetyczne (łącznie z zip-driveami, jak ktoś jeszcze to pamięta ), podobnie sprawa się ma z archiwami muzealnymi, bibliotecznymi itp.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 19 Skąd: Australia
Wysłany: 20-04-2011, 11:19
Dziekuje za wyjasniena. Mieszakm w Australii I nie jestem na biezaco z polskim prawem. Jesli chodzi o Australie, archwacja danych nalezy do uzytkownika, format media etc to „enterprise” problem. Dane uzytkownika musza byc chronione ale jak to nie prawo ustanawia a tylko definuje ogolne formy bo dzis HDD, jutro SDD a moze holografia etc.
Ja uzywam tasm LTO ale mysle o StorageTek T10000C bo 5TB per tape albo Ampex. SDD sa bardzo fajne ale cho...nie drogie. Mam tutaj service ktory zabiera tasmy, przechowuje w specjalnych sejfach i co kilka miesiecy przewija etc. Second set tasm jest na mejscu no to zawsze moge jakos odtworzyc dane chociaz zabawa z 100-150 kasetami jest ....
USB SDD uzywam tylko do configuracji serverow, etc.