FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Niedoczytane dodatki?
Autor Wiadomość
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 12-02-2026, 17:51   Niedoczytane dodatki?

Witam!
Jako,że zima to odkurzyłem Trainza i wyszły mało ciekawe sprawy. Tzn wydaje mi się, że chyba to nie wina akurat TRS22 a bardziej systemu. Otóż w trybie maszynisty po zmianie wyświetlania pociągu czasem robi się pusty ekran z gładkim terenem pokrytym teksturą. Czasem coś więcej się pojawi ale głównie brakuje torów. Jak nacisnę na moment pauzę to szybko się wszystko pojawia i już jest OK. Ale jak nie dam pauzy to potrafi być taka pustynia dobrą chwilę. Myślałem, że to wina mojej karty graficznej (GTX1650Super) bo ciągle pracowała na 100% choć nie brakowało jej pamięci. Najwyżej było ok 3 GB a ma swojej 4GB. Potem testowałem też i dysk ale tutaj to akurat TRS'a mam na dysku M2 NVMe, a więc dość szybkim. W końcu zdecydowałem się na zmianę grafiki. Kupiłem RTX5060 Ventus i jak się okazało te chwilowe braki nadal się pojawiają. Może nie aż tak długie to chwile ale jednak są. Zdecydowanie poprawiła się za to ilość klatek bo teraz średnio mam ich ok 50, choć są momenty gdzie w gęstej zabudowie spada to do 20 kl/s Wydajność też znacznie lepsza bo o ile procesor pracuje na ok 40% to grafika mniej więcej ok 50%. Czasem podskoczy do 70%. Przy odległościach rysowania 8 km i deszczu :) Może ktoś coś podobnego zauważył i rozkminił temat jakie mogą być powody tych chwilowych braków w wyświetlanym ekranie? Wydaje mi się, że to jednak może być wina wolniejszego doczytywania tych milionów malutkich plików. Jak wiadomo, dyski i to nawet te ssd znacznie wolniej czytają małe pliki niż te duże. Czy jest na to jakiś pogląd?

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 12-02-2026, 18:11   

Dodam jeszcze, że jak teraz testuję tę nową kartę graficzną to niezbyt mi się to jednak podoba. Z początku było w miarę OK - na trasie zajęło 6,5 GB pamięci z dostępnych 8 GB ale z czasem wydajność spadła do 20% i wyświetlało tylko 13 kl/s. Pamięć RAM komputera była wykorzystana prawie 16GB (Mam 32 GB). O co w tym chodzi?? Czy TRS to aż taki wymagający symulator? To jaki sprzęt by trzeba mieć żeby to dobrze i płynnie działało na każdej mapie?

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 12-02-2026, 23:52   

Trainz jest znany z tego że im więcej masz zasobów komputera tym więcej ich pożera. Wydaje mi się jednak że to wina gry - normalnie siedzę na TRS19 pre-SP1 i na moim sprzęcie za 11 koła działa prawidłowo (jest ustawiony i skonfigurowany między innymi pod Trainza). Mam też TRS22 i na tej samej mapie różnica jest taka że jest mniej klatek, częściej i mocniej przycina i generuje więcej ciepła które grzeje pokój.

Odpowiedz do tematu