Wysłany: 10-12-2020, 00:06 Projekt linia kolejowa Bobrowice Starogniew i przyległości
Po kilku miesiącach prac mogę zaprezentować pierwsze efekty prac nad moim projektem. Mapa jest cały czas oczywiście w budowie, na razie wstępnie jest gotowy odcinek Polanica-Lubieszów
Słów kilka o projekcje:
Linia kolejowa nr. 1272 to linia magistralna biegnąca z miasta Bobrowice przez Lubieszów, Polanicę, Dębowo, Grodzisk do Starogniewu. Linia na większości trasy jest dwutorowa, dopiero za stacją Polanica Północna linia przechodzi w jednotor którym jest już do samych Bobrowic. Większość stacji jest inspirowana realnymi z sieci PKP.
Polanica to pięcio kierunkowy węzeł kolejowy z którego odchodzą trzy linie zelektryfikowane oraz dwie linie bez drutów. Przy stacji znajduje się lokomotywownia wachlarzowa. Stacja jest sterowana przez trzy nastawie, dysponująca Po z urządzeniami przekaźnikowymi oraz Po1 i Po3 z urządzeniami elektromechanicznymi suwakowymi.
Polanica Północna to dawna stacja zdegradowana do roli posterunku odgałęźnego gdzie szlak dwutorowy przechodzi w jednotor. Znajduje się tu też przystanek osobowy i bocznica do lokalnych zakładów przemysłowych.
Brzostowice to niewielka mijanka, dawniej 4 torowa stacja do czasu elektryfikacji kiedy tą stację "wykastrowano" z większości torów, nic dodać nic ująć.
Lubieszów to niewielki, trzy kierunkowy węzeł kolejowy,obok stacji znajduje się stacja kolei wąskotorowej a sama stacja normalnotorowa posiada całkiem rozbudowany układ bocznic i ładowni. Dodatkowo znajduje się tu dawna niewielka lokomotywownia. Stacja posiada urządzenia mechaniczne scentralizowane z sygnalizacją świetlną.
Nie wiem co tu mogę jeszcze napisać, postępy prac planuję wrzucać na bierząco.
Segmenty skończone wyglądają bardzo fajnie - co do skończonych jedyną uwagę jaką mam to fakt, że tory są trochę zbyt... czyste. Brakuje samochodów, ludzi na peronie i jakichś detali stacyjnych. A poza tym jest w porządku.
To trochę wygląda jak Kotlin
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 10-12-2020, 12:07, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 10-12-2020, 17:30
Trochę uwag natury ogólnej:
1. Pokazujemy tylko segmenty ukończone
2. Jaka wersja gry?
3. Na jakie lata robiona mapa?
Wygląda obiecująco i oby tak dalej.
https://img.td2.info.pl/images/2020/12/09/Jedrek25_20201117_0002.jpg
Barierka od schodów widać że trzeba podnieść całość konstrukcji. Jak dobrze pamiętam, to pod ławką i wiatą peronową powinien być cień, znaczy za nisko.
Celuję w lata dziewięćdziesiąte i dwutysięczne, o tym jednym zapomniałem napisać.
Kanclerz napisał/a:
To trochę wygląda jak Kotlin
Akurat stacja Polanica Północna była inspirowana Rydzyną i Lipnem Nowym. O detalach pamiętam i będą jak przyjdzie na nie czas. Na razie robię infrastrukturę torową i sieć trakcyjną
Ostatnio zmieniony przez Jędrek25 10-12-2020, 21:26, w całości zmieniany 1 raz