Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 01-02-2022, 20:08
xsoner2010 napisał/a:
Thalys napisał/a:
O, tyku tyku. :D Potestujemy. :)
Fajnie, że wyszedł. :)
Za jakiś czas, najpierw kończymy już zaczęte modele
Właśnie testowałem EN57-840. Wizualnie super, tak sam model jak i kabina. Dzięki za ezecika w aktualnym malowaniu Polregio i sensowne umieszczenie punktu widoku z kabiny trochę wyżej, niż tuż nad samym pulpitem.
Jest też niestety pewien problem. Skrypt en57 (ra+rb) i en57b (człon s) spowodowały zwiechę u mnie w trawniku 114800 w trybie dcc, przy pierwszej próbie jazdy w trybie AI. Po otrzymaniu polecenia "nawiguj do znacznika toru" AI próbowało włączyć światła czołowe. To wywołało klasyczne objawy problemu ze skryptem: próba włączenia świateł przez AI po ruszeniu skutkowała pokazem slajdów i po chwili całkowitym "freezem" trawnika.
Problem nie nowy, dokładnie ten sam, co w wielu polskich lokach, które w skrypcie w dziale "setlamps" mają pod koniec sekcji wpis "getmytrainstate" czy coś podobnego. Problemu można nie zauważyć, gdyż nie występuje przy jeździe z ręki, tylko przy sterowaniu przez AI.
Doraźnie poprawiłem u siebie na własny użytek. Ale jeśli w planach jest, jak widzę, wydanie innych wersji ezecika, to może warto byłoby rozważyć autorską poprawkę skryptów?
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 01-02-2022, 20:18, w całości zmieniany 5 razy
Za jakiś czas, najpierw kończymy już zaczęte modele
Właśnie testowałem EN57-840. Wizualnie super, tak sam model jak i kabina. Dzięki za ezecika w aktualnym malowaniu Polregio i sensowne umieszczenie punktu widoku z kabiny trochę wyżej, niż tuż nad samym pulpitem.
Jest też niestety pewien problem. Skrypt en57 (ra+rb) i en57b (człon s) spowodowały zwiechę u mnie w trawniku 114800 w trybie dcc, przy pierwszej próbie jazdy w trybie AI. Po otrzymaniu polecenia "nawiguj do znacznika toru" AI próbowało włączyć światła czołowe. To wywołało klasyczne objawy problemu ze skryptem: próba włączenia świateł przez AI po ruszeniu skutkowała pokazem slajdów i po chwili całkowitym "freezem" trawnika.
Problem nie nowy, dokładnie ten sam, co w wielu polskich lokach, które w skrypcie w dziale "setlamps" mają pod koniec sekcji wpis "getmytrainstate" czy coś podobnego. Problemu można nie zauważyć, gdyż nie występuje przy jeździe z ręki, tylko przy sterowaniu przez AI.
Doraźnie poprawiłem u siebie na własny użytek. Ale jeśli w planach jest, jak widzę, wydanie innych wersji ezecika, to może warto byłoby rozważyć autorską poprawkę skryptów?
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Dzięki za info, akurat u nas w Tane tego problemu nie mamy przy ruchu ai Jednak tak czy siak za jakiś czas wszystkie nasze ezt otrzymają nowy skrypt od Radka który zapewne ten problem zlikwiduje całkowicie Tak samo inne loki od nas powoli będą przerzucane na nowy skrypt który w tej chwili jest już w Dragonie 2.
Także dzięki za info jeszcze raz, dobrze wiedzieć że coś takiego występuje, sam nigdy takiego błędu nie miałem. Ogarnięcie tego to tyko kwestia czasu
Wysłany: 01-02-2022, 20:58
Dokładnie tak, w TANE ten problem nie występuje. Jest to przypadłość trawnika jako takiego. Nie wiem, czy nie nowej 22-jki też, ale to niech się wypowiedzą koledzy, którzy już ją nabyli.
Natomiast dobrze wiedzieć, że już jest poprawiona wersja skryptu. Super!
Wysłany: 02-02-2022, 15:10
Przepraszam za post pod postem, ale nikt się nie odzywał, a znalazłem jeszcze jeden, wydaje się, ważny szczegół. Potrzebna jest poprawka jednego z sitpointów w członie EN57-840s. Konkretnie chodzi o a.sitpoint34. Ma on, omyłkowo zapewne, za dużą wartość koordynatu osi Y, która sprawia, że przypisany ludzik leci sobie w czasie jazdy w powietrzu daleko za ezecikiem. Zauważyłem to w czasie jazdy po mapie i szybki ogląd siatki potwierdził problem:
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 02-02-2022, 15:23, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 02-02-2022, 22:54
Może niechcący nadpisałeś tę kabinę starszą wersją? Na to wskazuje typ błędów na screenie, czyli brak plików .txt dla tekstur wnętrza kabiny.
Można prawym przyciskiem myszy kliknąć na tę kabinę na liście dodatków i wybrać z menu opcję "przywróć oryginał/revert to original". Dodatek jest wbudowany, więc powinno to pomóc zlikwidować problem.
Edit:
OK, widzę, że Psed podesłał już bezbłędną kabinę.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 02-02-2022, 22:59, w całości zmieniany 2 razy
Wszystko co tu widać jest wyjęte z modelu stacji Warszawy zachodniej, będzie tego więcej za jakiś czas
. Witam, wszystko fajnie, zegary działają nawet w trs 2009. Mam pytanie zrobicie scripta do tego aby wpisywać relacje w tablice? Czy tylko animowany będzie czas?
Wszystko co tu widać jest wyjęte z modelu stacji Warszawy zachodniej, będzie tego więcej za jakiś czas
. Witam, wszystko fajnie, zegary działają nawet w trs 2009. Mam pytanie zrobicie scripta do tego aby wpisywać relacje w tablice? Czy tylko animowany będzie czas?
Jak na razie tylko zegar będzie miał funkcjonalność i puki co nie zapowiada się żeby uległo to zmianie.
Zaktualizowaliśmy Katowice i Warszawę Zachodnia także zapraszamy na stronę
W Katowicach poprawialiśmy att.pointy jednego z torów dlatego że na końcu zaraz za łukiem był jakby "złamany", także teraz jest już dobrze
W modelu Warszawy Zachodniej poprawiliśmy wysokości peronów, dodane jest też brakujące podświetlenie nocne i jeszcze kilka mniejszych drobiazgów jest poprawionych.
A do downloadu poleciał odświeżony model budynku z okolicy stacji w Piotrkowie
Brakuje mi dodatek do en57-840 wbudowany w TANE, gen1960 op1 kuid <-10:172> To możliwe? Dopiero kupiłem tane a z 2009 nie spotkałem się z takim problemem
Hmm. Usunąłem ale dalej widnieje jako obecny i brakujący. dodatkowo klikając "wyświetl zależne" pokazało mi ze ten kuid jest potrzebny do 64 dodatków. Głównie Piotra z Ptram.
Edit. Ściągnalem z kuid ru ten dodatek i pokazuje mi że błędny. Bład brzmi nastepująco.
TADGGetSPaceFromAsset>no local file avaklaible for kuid:-10:172>[<kuid:-10:172>]
Ostatnio zmieniony przez Bandyta 04-02-2022, 08:57, w całości zmieniany 1 raz
Hmm. Usunąłem ale dalej widnieje jako obecny i brakujący. dodatkowo klikając "wyświetl zależne" pokazało mi ze ten kuid jest potrzebny do 64 dodatków. Głównie Piotra z Ptram.
Edit. Ściągnalem z kuid ru ten dodatek i pokazuje mi że błędny. Bład brzmi nastepująco.
TADGGetSPaceFromAsset>no local file avaklaible for kuid:-10:172>[<kuid:-10:172>]
Na DLS jest nowsza wersja która nie ma błędu <kuid:-25:1174> Gen1960 op1, poprostu zaktualizuj ten zasób.