FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Linia 91 Dębica-Przemyśl
Autor Wiadomość
pawulonn1
trainz

Wysłany: 09-01-2009, 17:21   

bardzo ciekawie wygląda... wielkie wrażenie zrobił na mnie filmik... bardzo fajnie i lekko chodzi.

PZDR.

Absolwent 1974
super user

Wysłany: 09-01-2009, 18:15   

Słuchaj Neptun, filmik naprawdę fajny, ale ciekaw jestem jaka była w nim unikalna ścieżka dźwiękowa, skoro "youtube" nie pozwala jej wysłuchać?
Ostatnio zmieniony przez Absolwent 1974 09-01-2009, 18:16, w całości zmieniany 1 raz  

neptun 
super user

Wysłany: 10-01-2009, 09:37   

Absolwent 1974 napisał/a:
Słuchaj Neptun, filmik naprawdę fajny, ale ciekaw jestem jaka była w nim unikalna ścieżka dźwiękowa, skoro "youtube" nie pozwala jej wysłuchać?

Cha. Tak bez zastanowienia podpiąłem sobie muzykę mojej ulubionej zresztą, niemieckiej grupy KRAFTWERK. Tu pasował fajnie, zresztą chyba do wszystkich filmów kolejowych, utwór Trans Europe Express. No i ciach... zablokowali, więc jest teraz niemy film. A dźwięk z gry wychodzi strasznie cichy.

sony25 napisał/a:
Zdjęć z Jarosławia nie otrzymalem.

Sony to było tak pół żartem pół serio. No pamiętasz, że zdjęcia z Jarosławia mi kiedyś zżarło. A teraz pogoda i pora roku nie za bardzo na robienie nowych. Choć ośmielę się zauważyć, że masz parę zaległości :)) (zdjęcia Ci wysyłałem). Miło by było coś od Ciebie otrzymać. Może tak coś z okazji nowego roku hę ? Jakiś malutki dodatek ?

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 10-01-2009, 10:26   

Obawiam się, że nie mam zdjeć. Muszę sprawdzić bowiem przenosiłem zawartość na lapa a blaszaka w całości formatowałem.

neptun 
super user

Wysłany: 10-01-2009, 11:28   

No to no problem, puszczę na serwer i po kłopocie.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 10-01-2009, 12:05   

Bardzo ładny film z przejażdżki po tej pięknie wykonanej trasie. Bardzo mi się podoba. :)

P.s. Nie potrafię pojąć dlaczego mapka chodzi Tobie tak bardzo płynnie, mimo że jeździsz po dużych zelektryfikowanych stacjach, na których jest pełno pociągów, naprawdę dużo taboru. Co Ty musisz mieć za potwora?! Ja na mojej krótkiej 40-kilometrowej mapce Gliwice - Rybnik mam pokaz slajdów nawet przy jednym pociągu (!!!). Cholera, może mój sprzęt to naprawdę szajs, bo niektórzy dają masę pociągów na Gliwice - Rybnik i jakoś im gra hula...
mój sprzęt:
Athlon 1,8GHz 3000+
RAM 2GB dual channel
płyta Gigabyte - nie wiem jaka
grafika ASUS EAH3650 silent 512GB DDR3

neptun 
super user

Wysłany: 10-01-2009, 12:37   

Ach dzięki Jamal za tak ciepłe słowa. Od takiego twórcy jak ty to naprawdę dla mnie wielkie uznanie. Po prostu staram się Ciebie naśladować, ale daleko mi do mistrza. Po prostu Twoje mapki są wzorcowe, no ale to zapewne wiesz.
Czy ja wiem, czy mój komp to potwór, choć zły nie jest:
Płyta Asus P5N32-SLI
DualCore 3.0 podajże jakiś tam T7xxx
Pamięć Geil DDR2 800 4Gb (w związku że mam XP to tylko 3Gb)
Karta Asus EN8800 GTS 512M-256b
i tam takie dyski i cd-rom'y itd
Największy wzrost wydajności zanotowałem swego czasu gdy zmieniłem kartę grafiki z 128b na 256b i dołożyłem pamięci. No ale nie mogę powiedzieć, naprawdę nie narzekam na płynność w mapach. Moja podobnie jak Twoja jest też z hog'a z naniesioną mapą topograficzną i naprawdę hula. Dość długo się wczytuje w tej chwili plik gnd ma +100Mb więc może to jest tym spowodowane. Dużo jeszcze z niej segmentów wyleci, ale usuwam wraz z postępem w budowaniu.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 10-01-2009, 14:46   

Mapka naprawdę fajna :) Trochę brakowało mi na filmiku jakieś mijania sie z innym pociągiem no ale to można przeżyć. Ile teraz masz km ukończone?

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 10-01-2009, 18:20   

pysi napisał/a:
(...) Ile teraz masz km ukończone?

Ma w swoim podpisie - 70km ;)

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 10-01-2009, 18:31   

o faktycznie, jakoś mi umknęło :/

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 11-01-2009, 01:57   

Co się wiecej rozpisywać ;) Mapka bardzo ładna. Ma swój klimat, trzymam kciuki za ten projekt. Jednak przede wszystkim nie używaj przestarzałych dodatków. Np. tutaj http://misiek.com.pl/_trs2004/screen_364.jpg Są nowe bloki Grabasha, lżejsze od tych, dodatkowo ten polyżerny paintowy szary blok. Wywal jest i wstaw nowe lub zastąp tłami, takimi pierdołkami idzie zarżnąć mapę. No i te wbudowane angielskie perony jako place ładunkowe. Wyglądają ohydnie, zastąp ja innymi, obojętnie jakimi ;)

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 11-01-2009, 11:00   

Ja tam zauważyłem paryskie kamienice FMA. To bardzo ładne kamienice i ogółem świetne dodatki, tyle że wyprodukowaliśmy z ryśkiem z 5 paczek podobnych domów w wydaniu środkowo-wschodnioeuropejskim, których architektura jest typowa także dla Polski. Paryskie domy są bardzo charakterystyczne dla rejonu Paryża i Burgundii, nie występują na zachód od Belgii. To taka uwaga lokalna.

Maverick
super user

Wysłany: 11-01-2009, 17:59   

Dopiero teraz przeglądałem zdjęcia z Jarosławia i powiem ze jestem pod wielkim wrażeniem, aż serce mocniej biło:). Według mnie jest bardzo dobrze stacja odzwierciedlona. Wiadomo, że nigdy idealnie się da bo albo nie ma takich dodatków albo coś innego przeszkadza. Ale na Twojej mapie jest naprawdę świetnie wygląda. Co do zakładów mięsnych Sokołów to jeśli chodzi o tory do nich to są całkowicie zardzewiałe zarośnięte, że nawet ich prawie w ogóle nie widać. ten przejazd koło rampy przed wjazdem na teren zakładów jest zabetonowany. Już od wielu lat zakłady nie korzystają z tych torów. Ale uważam, że dobrze ze u Ciebie na mapie wciąż żyje ta bocznica ponieważ można sie w TRS-ie pobawić i "zaparkować" parę wagonów, pomanewrować z nimi itp. Używane są tylko 3 tory. Reszta torów jest zapchana złomem teraz ostatnio na zimę ściągnęli skład wagonów EAMS, które stoją i rdzewieje. A jak z Dworcem PKP?. Jest dość dużych rozmiarów, bardzo zniszczony i zaniedbany.

Jest naprawdę super. gdybyś miał jakieś pytania, lub może jakieś zdjęcia bym mógł podrzucić to chętnie pomogę. Aparatu niestety nie mam dobrego, jest stary i nie nadaje sie na robienie tekstur, no ale zdjęcia poglądowe robić można. Pozdrawiam

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 11-01-2009, 18:24   

Jeśli dasz rade zrobić foty na tekstury to zrobię i budynek Jarosławia.

neptun 
super user

Wysłany: 12-01-2009, 10:47   

Maverick napisał/a:
Aparatu niestety nie mam dobrego, jest stary i nie nadaje sie na robienie tekstur, no ale zdjęcia poglądowe robić można. Pozdrawiam

Maverick jak by Ci to nie sprawiło problemu, to może spróbuj porobić zdjęcia na tekst dworca. Ja jestem w Jarosławiu średnio raz na miesiąc i jak na razie tylko raz była odpowiednia pogoda. Niestety w tedy miałem jakieś problemy z kartą w aparacie i zdjęcia mi zjadło. Fajnie by było gdybyś zrobił też zdjęcia nastawniom. Do jednej kiedyś dostałem się od ul. Reymonta przez jakieś hurtownie i magazynu (jest dziura w siatce :)) i wychodzi się praktycznie na przeciwko. Tył i boki można by zrobić od ul.Elektrownianej. No ale zresztą co ja Ci tłumaczę jak to Twoje miasto. Masz jak piszesz stary aparat, ale Sony z tym sobie poradzi.

ps
Cieszę się, że Jarosław w moim wykonaniu Ci się spodobał.
Ostatnio zmieniony przez neptun 12-01-2009, 10:48, w całości zmieniany 1 raz  

Maverick
super user

Wysłany: 12-01-2009, 18:13   

Zrobiłem dziś zdjęcia, nie wiem co one są warte mam nadzieję, że się przydadzą bo się nachodziłem:) tyle, że była dziś piękna słoneczna pogoda :/. Wrzucił bym na rapida ale dworca zdjęcia to 100 MB. jedno zdjęcie ma ponad 2MB. Co robić? wrzucić na 4 party?? Dojdą do tego jeszcze ale osobno zdjęcia dwóch nastawni.

Maverick
super user

Wysłany: 12-01-2009, 19:38   

Pożyczyłem aparat. Zdjęcia są dużej rozdzielczości więc dość dużo zajmują miejsca. Wysłałem na PW do Sonego linki do fotek na rapid dwóch nastawni w Jarosławiu. Podzielę jeszcze zdjęcia z Dworca na dwa party i mu też wyśle. Oby się te zdjęcia przydały.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 12-01-2009, 23:06   

Niestety nie moge pobrać z rapida (osiedlowa sieć). wrzuć na np odsiebie lub inny serwer.

neptun 
super user

Wysłany: 13-01-2009, 01:21   

Maverick, po prostu zadziałałeś jak rakieta. Chyba Cię ozłocę, dzięki serdeczne :))).

ps.
Jak są jakieś problemy to może podajcie linki, a ja umieszczę na swoim serwerze.
Ostatnio zmieniony przez neptun 13-01-2009, 01:23, w całości zmieniany 1 raz  

neptun 
super user

Wysłany: 13-01-2009, 11:11   

W związku z tym, że podobał się Wam filmik z linii 91. Umieściłem 2 kolejne odcinki. Pierwszy od Przeworska do Grzęski, a drugi od Grzęski do Rogóżna.
A dla Ciebie Pysi dodałem specjalnie ruch kolejowy.

ps
Tym razem jest już z dźwiękiem. Mam nadzieję, że nie zablokują znowu :).
Ostatnio zmieniony przez neptun 13-01-2009, 11:12, w całości zmieniany 1 raz  

Maverick
super user

Wysłany: 13-01-2009, 17:55   

Patrze właśnie na filmik linia 91 cz 2. W miejscu gdzie pokazujesz linie z Przeworska na Stalową Wole potem Lublin i Warszawę itd. za szybko kończy się sieć trakcyjna. jest też parę domów o ile dobrze pamiętam. w sumie wzdłuż tego łuku są domy oddalone tak pewnie z 50m od torów. Na pierwszym wiadukcie jak schodzi się linia z Lublina do Lini 91 brakuje Ci jednego odcinka sieci trakcyjnej. tam gdzie są zwrotnice. Za Przeworskiem i widzę tory na betonowych podkładach. Są drewniane. Betonowy jest odcinek zwrotnicowy w Rogóźnie od strony Przeworska potem znowu drewno, a potem odcinek pewnie z 400m może 500m ciężko mi określić za peronami w Rogóźnie (około 200m) w stronę Łańcuta wraz z zwrotnicami z podkładami betonowymi. Tor bocznicowy jest betonowy w Rogóźnie i chyba tor przy 1 peronie zarośniętym. No ale to szczegóły :)ogólnie bardzo fany klimat. 3 lata dojeżdżałem do szkoły codziennie :). powodzenia w dalszych pracach. Jeszcze Cię czeka z 35 km do Przemyśla od Jarosławia :)

neptun 
super user

Wysłany: 14-01-2009, 11:00   

Na Gorliczynę mam na razie tylko wypuszczone tory spod stacji i kawałek łącznicy z linii. Reszta to puste pole :). Mówisz,że brakuje trakcji ? To sprawdzę, o torach wiedziałem tylko jakoś mi uciekło, ale poprawię.

neptun 
super user

Wysłany: 07-04-2009, 03:31   

Czas odświeżyć temat. Przez naukę gmax'a trochę zaniedbałem linię, no ale coś się tam dzieje. Właśnie skończyłem odcinek Jarosław-Munina. Nie za wiele tego bo to tylko niespełna 4 km szlaku, ale chwilę zeszło mi zrobienie części przemysłowej Jarosławia zwłaszcza dobór dodatków.

real vs trainz:

szlak Jarosław-Munina:

stacja Munina:

dwa ostatnie screen'y to linia 101 Munina-Hrebenne wyjazd i sem. wjazdowy z linii.

część przemysłowa Jarosławia - bocznice od strony Muniny:

nieczynna już elektrownia w Jarosławiu:

huta szkła Jarosław należąca obecnie do koncernu OWENS-ILLINOIS:

nieużywane bocznice magazynowe:

i zakłady azotowe:

Gryszaq
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2009, 17:48   

Szczerze to mi ni jak Zgredowy nasyp tu nie pasuje. Ma za świeże podtorze, szczególnie na tą linię, a jego stoki mają inną trawę niż tex podłoża. Proponuję niewielkim kosztem czasu skutecznie zrepaintować nasyp na trawiasty + ewentualne bajery w stylu ścieżki na grzbiecie i KONIECZNIE zrobić taki sam odcień trawy, jak tex podłoża. Np. tu:
http://www.misiek.com.pl/_trs2004/screen_370.jpg
Dodatkowo proponowałbym jakąś małą trawkę, czy koniuszek krzaczka dać na krawędzi nasypu co jakiś czas.

No i większe urozmaicenie wysięgników linii trakcyjnej mieszając je ze zgredowymi.

Tak poza tym mapa doskonale trzyma klimat dwutorowej linii 8]
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 07-04-2009, 17:54, w całości zmieniany 2 razy  

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 07-04-2009, 19:27   

Jak dla Ciebie to Pan Zgred. A tak wogóle to gdzie ty widzisz moje nasypy? ? No chyba że coś na bani wyprodukowałem i nie pamiętam tego :P

... na poważnie to neptun użył nasypów produkcji FMA.
To są moje produkcje.
I upewnij sie na przyszłość zanim palniesz coś głupiego.
Ostatnio zmieniony przez zgred 07-04-2009, 19:33, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu