Przeglądałem DLS pod kątem tychże dodatków i o dziwo tam ich nie dojrzałem. Może pod niewłaściwym kątem patrzyłem.
Jak na razie zastąpiłem innymi krzakami:
Przez ponad rok niby nic się nie działo, ale oczywiście się działo, choć z prędkością porównywalną do tej na nie głównych liniach kolejowych.
W tzw. międzyczasie linia dotarła do stacji Bąków i na razie na niej się urwie. Wrócę się do Post. odg. Kochcice i zrobię mapkę do stacji Lubliniec lub Koszęcin. Zielenina została w całości wymieniona na naszą rodzimą, za tą niespodziankę Autorowi dziękuję. Wymianie podległy także tory szlakowe jak i stacyjne. A jak wiadomo roślinność nie rośnie aż tak szybko i potrzeba trochę czasu na to. Oczywiście cały czas poprawiane są błędy, braki czy inne babole wyłapane w trakcie różnych rekonesansów.
No i w trakcie takiej wycieczki pojawiły się oto takie dziury:
Pojawiły się nie wiem skąd czy jaka jest ich przyczyna (może atak rakietowy o którym nic nie wiem?). Ta ze screena byłaby chyba w trakcie kładzenia czy podmieniania torów zauważona.
Ale nie jest to zagadnienie spędzające sen z powiek.
Od jakiegoś czasu jestem w rozterce czy pociągnąć linię do Koszęcina czy zakończyć ją w Lublińcu? Rozterka dotyczy takiego problemu:
mapa jest wygenerowana w Hogu i Post. odg. Kochcice jest na wysokości ok.264m n.p.m.
a potrzebowałbym zjechać do zerowej wysokości, co na długości 5km szlaku do Lublińca dałoby kosmiczne wzniesienia (cirka 19 promil);
albo dojechać do Koszęcina tj. 17km i spadek byłby ok 6,4 promila;
oczywiście jeżeli wymyśliłem właściwy wzór: długość / wysokość.
ewentualnie mógłbym zrobić jakiś fikcyjny tor - łącznik prowadzony w poprzek spadku/wzniesienia w celu zniwelowania dużych spadków.
Nie mam na to kuncepcji żadnej.
brutto 3430; miejscami Vmax osiągnięta na podjazdach to 20 - 30 km/h
I tak na marginesie: czy jest jakiś dodatek który przy formowaniu pociągu zliczałby brutto pociągu? Np w taki sposób że albo wpisywałoby się samemu wagę wagony i towaru albo brutto wagonu; ewentualnie może jakoś poprzez wskazanie wagonów z autom,atu pokazywały by się takie dane tak dla wagony jak i pociągu?
Oczywiście zawsze można to zrobić za pomocą kartki czy kalkulatora.
Bo tu trochę przesadziłem.
Dziurami się nie przejmuj. W TS2010 zdarza się to dosyć często, ale z czego wynika, nie wiem. Mapa wygląda dobrze, przydałaby się tylko tekstura w ciemniejszym odcieniu zieleni pod krzaki i drzewa, to da wrażenie, że rośliny rzucają cień.
Tekstur na razie nie zmieniam, bo ciągle jeszcze poprawiam, wycinam czy sadzę drzewa krzaki, trawy i ciemniejsze plamy dojdą raczej na końcu. No chyba że dziadek Alzheimer się przypomni, tak że uwaga zawsze będzie zwracać moją uwagę an to.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 23-12-2013, 23:21
Cytat:
potrzebowałbym zjechać do zerowej wysokości, co na długości 5km szlaku do Lublińca dałoby kosmiczne wzniesienia (cirka 19 promil)
Po prostej to faktycznie trochę dużo. Może spróbować tak metodą jak robią w górach czyli zjazd przy pomocy łuków i pętli 270* przechodzącej pod torem tak żeby w tym samym kierunku tylko parę metrów niżej.
http://www.fotosik.pl/pok...d06065a27f.html
Po lewej stronie też zastosowałem ten dodatek ale wg mnie odstaje poziomem od wykonanych przez naszych twórców i wywaliłem. Oczywiście to tylko sugestia, autor robi tak jak uważa.
I tak na marginesie: czy jest jakiś dodatek który przy formowaniu pociągu zliczałby brutto pociągu? Np w taki sposób że albo wpisywałoby się samemu wagę wagony i towaru albo brutto wagonu; ewentualnie może jakoś poprzez wskazanie wagonów z autom,atu pokazywały by się takie dane tak dla wagony jak i pociągu?
Oczywiście zawsze można to zrobić za pomocą kartki czy kalkulatora.
Oczywiście że jest
można odczytać z tego długość, brutto, ilość wagonów próżnych i ładownych i inne przydatne rzeczy
Może spróbować tak metodą jak robią w górach czyli zjazd przy pomocy łuków i pętli 270* przechodzącej pod torem tak żeby w tym samym kierunku tylko parę metrów niżej.
http://www.fotosik.pl/pok...d06065a27f.html
Po lewej stronie też zastosowałem ten dodatek ale wg mnie odstaje poziomem od wykonanych przez naszych twórców i wywaliłem.
No właśnie o takim czymś myślałem (wtedy by doszło użycie planowego popychu z wszystkimi tego konsekwencjami) chyba sobie posprawdzam te opcje.
Co do tego dodatku to jest on wynikiem braku takiego dodatku który byłby w stanie pasować do obecnych standardów. Robienie działek z pojedynczych dodatków też stwarza problem braku dużej ilości obiektów mogących udawać altany będące w bezpośredniej bliskości torowiska.
Cytat:
Oczywiście że jest
można odczytać z tego długość, brutto, ilość wagonów próżnych i ładownych i inne przydatne rzeczy
Wysłany: 25-12-2013, 18:47
Cytat:
Robienie działek z pojedynczych dodatków też stwarza problem braku dużej ilości obiektów mogących udawać altany będące w bezpośredniej bliskości torowiska.
Popieram powyższe stwierdzenie. Z braku laku trzeba się takim posiłkować. Co prawda Wojtka kiosk zamknięty pasuje na działkę i budka kolejowa ale to trochę za mało. Kiosk zresztą w wersji działka mam na tex. Dało by radę o tej porze roku porobić altanek ( brak liści ) tylko podstawowy problem to ten czy znajdzie się twórca. Zresztą jest jeszcze większy zgryz czyli grządki i to co na nich rośnie.
Tak sobie jeżdżę po tej linii i poprawiam różne niedoróbki, błędy czy braki. Chciałem nakręcić frapsem obrazy ruchome z obsługi pociągu ale ten się zbiesił i obraz nagrywa, ale dźwięku to już nie.
A dźwięków szkoda nie słyszeć bo ET21 19 świetnie zrobiona jest.
Tak że w tej chwili screeny pokaże:
Na pewno jeszcze trochę błędów i poprawek czeka na wyłapanie i poprawienie.
EDIT:
A, nie wiem czy używasz jakiś szablonów rozjazdowych, ale niektóre rozjazdy wyglądają jakby nie do końca miały zachowaną geometrię, ale być może to kwestia jakości screenów.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 08-01-2014, 10:56, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuje za "wkład i za zaangażowanie" jak mawia mój kolega.
Wiem że większość rozjazdów jest na drewnianych podkładach ale są i na betonowych - co na tej mapce też jest uwidocznione. Słupki hektometrowe są ustawienie co 100m i jednego nawet widać, choć nie widać kilometrażu. znak stop tam jest (z lewej strony screena widać jego tył), a z prawej może jest deko dalej, ale sprawdzę czy ktoś go nie podwędził. To jest takie dziwne miejsce bo z prawej strony przejazdu są tylko dwa czy trzy gospodarstwa ale drogę asfaltową mają do siebie tylko.
Co do przejazdu i nazwy Patoka to się przy najbliższej okazji przyjrzę tak przejazdowi jak i nazwie bo ją to akurat wiem że poprawiałem już ale może zmian nie zapisałem.
Kolorystykę poprawiam cały czas, ale nie jest to moja mocna strona i czasami nie zwracam na to uwagi to i błędy się pojawiają.
Krowy są taką zapchaj dziurą i nie będzie problemem zmiana stacjonowania ich.
Co do odbojnic na mostach to nie zawsze i nie na wszystkich mostkach czy raczej przepustach są założone, na te szczegóły zwracam uwagę i staram się wstawiać je tam gdzie w rzeczywistości są. Co nie oznacza że nie mogłem ominąć jakiegoś miejsca.
Nie wiem o których rozjazdach myślisz bo raczej staram się je układać przy pomocy szablonów Rbacha, choć w niektórych miejscach już poprawiałem je bo się rozjechały z powodu ruszania torów.
Konstruktywna krytyka zmobilizowała mnie do jeszcze dokładniejszych kontroli i weryfikacji newralgicznych punktów trasy.
Przejazd w Miejscowości Patoka (4 domy i cegielnia) wygląda trochę inaczej.
Podgląd
To samo miejsce widziane z różnych ujęć tak różnie się prezentuje.
Ale z ujęcia google maps (jakoś ciągle zapominam o tym narzędziu) widać brak krzyża Św. Andrzeja i latarni na tym przejeździe w bezpośredniej bliskości torów.
Już wprowadzamy odpowiednie korekty.
Dziś po raz nie wiem już który raz zadziwiła mnie ta gra.
Otóż zwykle mam ustawioną wersję angielskojęzyczną, ale czasami z jakichś powodów zmieniam na rodzimy język. Do dziś nie stanowiło to problemu ale to już się zmieniło.
W angielskojęzycznym trybie (że się tak wyrażę) mapy są zapisane tak:
A po zmianie języka ostatnie mapy wyparowały:
Z założenia już dawno nie korzystam przy jakichkolwiek wpisach w mapach z narodowych znaków, no chyba że gdzieś nieświadomie.
Ale nigdy się tka nie robiło, a przy najmniej nie pamiętam.
Linia 143 we fragmencie zawartym między posterunkiem odstępowym Kochcice a stacją Bąków, która jest stacją graniczną między DOKP Śląska i DOKP Dolnośląska kiedyś a obecnie zaczyna się od niej liczyć tylko kilometry maszynistą droższe - bo śląskie.
Fragment zawiera stacje Ciasna, Sieraków (bocznica i rampa) post. odst. Łomnica - obecnie już nie istnieje bo Opolskiemu Zakładowi Linii Kolejowych nie był przydatny, Sowczyce, Olesno Śląskie z młynem, składami węgla i bocznicami, Stare Olesno i końcowa stacja Bąków z bocznicą ładującą drzewo - tarcicę.
Linia jest zrobiona w Hogu i w związku z tym posiada spadki i wzniesienia, a co za tym idzie nie z każdym bruttem da się po tym odcinku jechać zachowując wskazane prędkości.
Wyciągniecie 3200t sztandarowym bykiem udało się dopiero za czwartym razem, a i to z bardzo małą prędkością.
Mapa jest robiona tylko pod jazdę kabinową z czynnymi SHP na całym odcinku.
A teraz trochę screenów:
Dawno nic nie pokazywałem i czas to zmienić.
Mapa zrobiona jest z pomocą Hoga i w związku z tym położona jest na właściwej wysokości nad poziomem morza. Chcę aby z jednej strony można ją było łączyć z innymi mapami, co zdecydowało o wstawieniu na końcu mojej mapy dwóch portali.
Na następny segmencie położonym już na wysokości 0 n.p.m. są dwa portale z których można wyjechać czy wjechać do mojej mapy. Miejsce w którym kończy się sieć trakcyjna i stoją semafory jest ostatnim miejscem które w kilometrach odpowiada odcinkowi między Kochcicami a Lublińcem.
U mnie dalej ułożyłem na razie fikcyjne przystanki poprzez które można nawrócić na tor przeciwny.
Ale możne te segmenty za semaforami usunąć i połączyć z inną mapą.
Parę screenów z tego odcinka:
Przy robieniu tego screena zauważyłem że księżyc jest poniżej poziomu wysokości terenu (zerowej). Zastanawia mnie trochę to, czy ma na to wpływ że większość mapy jest dużo wyżej niż to końcowe miejsce
Wiem że w porze nocnej nie należy pokazywać screenów, ale dziś potrzebowałem się przejechać w porze wieczorowej i takie tego efekty.
Wysłany: 05-06-2015, 18:20
Pobrałem dwie paczki i mam teraz 2 mapy, tj. Fragment linia 143 publikacja i Fragment linia 143 Kochcice-Bakow portal Lbc oraz 9 sesji. Każdej sesji brakuje jednego Twojego dodatku:
Nieznana lokalizacja: ewentualnie wykazuje brak zależności. Do czasu pobrania miałem tą drugą i dwie sesje, teraz się rozmnożyło. Do publikacji mapa brakuje 41 dodatków,a do mapa portal 44. Pietrek jak żyć ?
Coś musiałem sknocić przy pakowaniu mapy. U siebie pakowałem i sprawdzałem wypakowując, nie było problemów.
W paczkach wsporczych nie ma wszystkich potrzebnych dodatków, są tylko te do Autorów których dotarłem.
Proszę na razie nie pobierać - usunę z internetu i jeszcze raz spakuje do CDP mapę i ponownie udostępnię.
Przepraszam.
Ostatnio zmieniony przez pietrek 05-06-2015, 22:23, w całości zmieniany 1 raz