Dysk SSD daje szybszą naprawę bazy danych i tylko tyle.
Nie. SSD radzą sobie zdecydowanie lepiej z przetwarzaniem małych plików a z takich składają się wszystkie dodatki do gry. Po przejściu na dysk SSD mapy dostają kopa, nawet na archaicznym TS10. Wiem bo sam siedziałem na talerzach 7200 i po uruchomieniu TS10 na SSD było spore WOW jeżeli chodzi o szybkość wczytywania.
A naprawy bazy danych to nie widziałem już od dłuższego czasu. Zdaje się że od momentu przejścia na TS19.
Warto dodać, że jednak dodatki muszą być też robione z głową. Dysk SSD świetnie sobie radzi z tego typu plikami jak wspomina Paweł, ale haczyk tkwi w tym, że jeśli dodatek jest zbudowany z kilku-kilkunastu tekstur, to wtedy ich wczytywanie będzie ociężałe. Doskonale to widać na niektórych dodatkach, gdzie tekstury się doczytują (są na przykład początkowo rozpaćkane). Zresztą nie bez powodu ktoś namawiał do tworzenia jednej większej tekstury niż kilku :)
Poza tym wydajność TS2010 zabijają w dużej mierze configi bez wpisów mesh-table. A najlepiej jest od razu przerobienie dodatku na build co najmniej 2.9, bo wtedy jest gwarancja, że TS2010 będzie je lepiej trawił i kumał o co chodzi, a wszystkie ukryte błędy i potworki wylezą na wierzch. Rezultatem będzie odzyskanie płynności na mapie, a CMP po przerobieniu ileś set dodatków na build 2.9 powinien znacznie krócej przetwarzać i naprawiać bazę danych.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 11-10-2021, 20:24
Rysio, najtańszy nołnejmowy SSD będzie wydajniejszy od talerza.
A co do tekstur to zdarzają mi się być rozpaćkane i przyczyny upatrywałbym w zbyt szybkim przeskakiwaniu z jednego miejsca na drugie na mapie. To jednak jest gra która nie robi szału i chwilę jej zajmuje przetworzenie tego i owego. Nawet na komputerze z lepszej półki.
Z tą naprawą bazy danych w Trawniku, to zależy co się w nim robi. Jak wgrywam nowy dodatek i powiedzmy, zatwierdzam go kilkadziesiąt razy w ciągu dnia, to naprawa potrafi wyskoczyć i dwa razy. Faktem jest, że nie trwa długo, ale się pojawia.
Rysio, najtańszy nołnejmowy SSD będzie wydajniejszy od talerza.
A co do tekstur to zdarzają mi się być rozpaćkane i przyczyny upatrywałbym w zbyt szybkim przeskakiwaniu z jednego miejsca na drugie na mapie. To jednak jest gra która nie robi szału i chwilę jej zajmuje przetworzenie tego i owego. Nawet na komputerze z lepszej półki.
Otóż nie. Jest to tylko do pewnego momentu prawda, ale na dłuższą metę nie bez powodu powstały idee dodatków typu mesh-library. Po prostu łatwiej jest wczytać kilkanaście dodatków korzystających z tych samych tekstur niż jednego dodatku z różnymi teksturami. Przerabiałem w praktyce naprawiając dodatki w TS2010. Strasznie żałowałem, że nie mogłem przerobić dodatków w taki sposób, by wyeliminować zbędne tekstury, a zamieniać właśnie w jedną. Ale to niestety mogliby zrobić wyłącznie autorzy siatek. Ja nie znalazłem innego sposobu na obejście, ale przyznaję się uczciwie, że kombinowałem.
Zmieniając sprzęt na lepszy zrobiłem go trochę pod Trianza (procesor z dobrym taktowaniem na jednym rdzeniu i osobny dysk SSD pod grę). 99% grania poświęcam swojej mapie, na której nie używam uszkodzonych dodatków i nie zauważyłem problemów płynnością gry czy rozpaćkanych tekstur. Nowy komputer dał mi większe pole do popisu w wykańczaniu otoczenia i jedne do czego mógłbym się przyczepić, to to, że nie renderuje daleko. Ale wiem, że to wina starego silnika. Pytałem bo chciałem wiedzieć czy zmiana dysku poprawi czas ładowania gry
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 13-10-2021, 20:00
Wypadałoby jeszcze dodać, że dla zamontowania dysków M2 trzeba mieć raczej nowszą płytę główną z tym złączem i to najlepiej z PCI-Ex v4. Też miałem problem z dołączeniem dodatkowych dysków dla Trainza bo już mi brakowało złączy a mój komputer już jest nieco starszy i na płycie mam złącze PCI-Ex v3 jedynie. Dokupiłem więc dodatkowy kontroler z pięcioma złączami SATA. Nie są one może obecnie jakieś super szybkie ale wystarczające i niedrogie. Bez sensu okazało się, byłby zakup najszybszych dysków NVme gdyż wymagają one właśnie PCI-Ex v4, a więc moja płyta nie wykorzystałaby tego. Kupiłem więc zwykłe dyski SATA - ale dobrej jakości i jak się okazuje w praktyce są one wystarczające dla symulatorów.
W przypadku TRS'a i większych map dobrze jest mieć za to na pokładzie przynajmniej te 16 GB RAM-u a może i więcej. Mam kilka map, które po załadowaniu zajmują wraz z systemem nawet i 12 GB. Przy mniejszej ilości pamięci system by musiał korzystać z wirtualnej pamięci a to też zwalnia działanie gry a na dodatek obciąża znacznie dyski.