Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2010, 12:02
Pawel a ile forsy chcesz wydać i jakiego masz proca teraz?
Z tego co ostatnio zauważyłem* całkiem niezłym rozwiązaniem jest zakup Intel Core i3 540 3,06 GHz z płytą na Intelu H55 i 4GB DDR3, spokojnie można się zamknąć za całość poniżej 1000, więc można nazwać to współczesnym kompem budżetowym. Porównywałem ceny takiego zestawu z płytami na Socket775 i o dziwo całość na 775 wychodzi drożej. Oczywiście nie będzie to jakaś super rakieta bo i3 ma tylko 2 rdzenie, ale jest to bardziej przyszłościowe rozwiązanie od pakowania kasy w Socket 775 (choć Intel robi wszystko żeby takie przyszłościowe myślenie wybić ludziom z głowy wprowadzając nowe gniazdo). A co do rozbudowy sprzętu na Socket 775 to podchodzę do tego dość sceptycznie, osobiście wolałbym oszczędzić kasę i wpakować ją w bardziej przyszłościowy zestaw (np. na AMD)
*przebudowałem 2 zestawy z socket 775 (na Intelu E5400 i 2 GB RAM, grafika na płycie) i wydajność dość ostro wzrosła (nawet na oko ) mimo, że nowy zestaw miał tylko 2GB RAM.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 15-11-2010, 12:52
Co do budżetu to maksymalnie 2000 PLN za udoskonalenie kompa albo do 4500 za nowy zestaw (Procesor, płyta główna, dodatkowa karta graficzna, nowe kości RAM do 8 GB, obudowa, napęd optyczny).
Główny nacisk kładę na Trainz, który jak wiadomo ma swoje humorki. Poza tym jakieś dobre gierki w stylu CoD4, Battlefield Bad Company itd.
Całość docelowo pod Windows 7 Professional.
Obecnie posiadam Intel Duo 2 Core E6750 2.66 GHz, 4 MB Cache, 1333 MHz.
Firma AMD oficjalnie potwierdziła pojawienie się nowej podstawki AM3+, ale nie oznacza to, że platforma AM3 idzie w odstawkę. Dowodem tego jest premiera nowych modeli procesorów. W ofercie AMD pojawiły się trzy nowe procesory Phenom II, oraz trzy procesory Athlon II. Nie są to produkty oparte na nowej technologii, ale odświeżone, charakteryzujące się wyższym taktowaniem, wypełniające luki w i tak już obszernej ofercie AMD.
czyli nieco o procesorach AMD w porównaniu z Intelami, news stary (wrzesień) ale można nieco się zorientować. W handlu są już dostępne jeszcze szybsze procesory AMD.
Łokej, na mego nowego kompa nabyłem se z wyprzedaży grę "Star Wars: The Force Unleashed" ( http://www.youtube.com/watch?v=RkBiYpD3SDc ), wymagania to: Core 2 Duo 2.8 GHz, karta grafiki 512 MB (GeForce 9800 GT lub lepsza), 2 GB RAM, 24 GB HDD, Windows XP/Vista/7 więc niby procesor 2 rdzenny. Oczywiście nie omieszkałem sprawdzić obciążenie moich 4 jajek :) Gra zajmuje plik wymiany w 100%, ile bym go nie miał i 1 jajko w 100%. Pozostałem 3 jaja leżą i nic nie robią ...
Gra na moim kompie śmiga w 1680x1050, dziecko mi się do monitora niemal przykleiło na 2 dni :) Brakuje tylko karty dźwiękowej, oj brakuje ...
Potwierdza się powoli to czego się domyślałem, 4 rdzenie są bez sensu? Mogłem kupić szybsze 2 rdzenie.
Gra niezła, jak ktoś nie wie co sobie zamówić od Mikołaja a lubi Gwiezdne Wojny i ma ok. 60zł to polecam :)
Wysłany: 22-11-2010, 22:20
Av3k napisał/a:
drstrach@ można zaoszczędzić na procu i w zamian wziąć Xeona X3440
Wiesz coraz ciężej je dostać, przepatrzyłem parę hurtowni i mieli po kilkanaście sztuk, a tego 150+.
A tak BTW i tak musiałem zmienić tą specyfikację, żeby ustadnaryzować modele
Ostatnio zmieniony przez drstrach 22-11-2010, 22:22, w całości zmieniany 2 razy
Pieniądze zaoszczędzone na i& można wydać na SSD :)
Dysk SSD OCZ Vertex 2 120GB należy do grupy urządzeń określanych przez producenta jako "Performance". Na stronie można znaleźć dwie serie, które plasowane są nieco wyżej od Vertex 2, są to Vertex 2 Pro oraz Vertex 2 EX. Zagłębiając się w specyfikację można zauważyć, że maksymalne prędkości odczytu i zapisu plasują się dokładnie na tym samym poziomie co Vertex 2, nieco lepiej wyglądają dane dotyczące ciągłego zapisu który w przypadku wyższych serii wynosi maksymalnie 250MB/s.
Nie wiem czy kupiłeś Qniu już swój nowy sprzęt ale w najbliższy weekend w jednym z marketów będzie dość ciekawy komputer (wiem wiem, marketowe to badziewie, chociaż w tym wypadku nie jest źle)
a więc 2999zł i mamy
Proc Intel I7-2600
Płyta główna GIGABYTE GA-H55M-UD2H (czy coś takiego)
Ram 6gb ddr3 1333 kingstone
Grafa Gainward GTS450 1GB HDMI
Dysk 1TB Hitachi 32mb cache
DVD-RW Sony
Zasilacz, tutaj nie wiem co jest włożone, chociaż inne komputery tej serii mają 500W fortrony
Do tego dochodzi W7HP czy coś w tym stylu, roczna licencja jakiegoś antywira, spoko obudowa z czytnikiem kart.
Myślę, że cena wydaje się być dość atrakcyjna :)
Ostatnio zmieniony przez pysi 09-02-2011, 09:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-02-2011, 10:11
Av3k napisał/a:
Haha
Dziwna ta konfiguracja trochę
Proc na LGA1155, a płyta na 1156
Ram 6GB czyli TriChanel do proca na LGA1155/1156 hehe ;)
I pewnie jeszcze jakiś zasilacz z czapki
Pysi kupowanie gotowych zestawów w markecie to jak gra w rosyjską ruletkę z 4 pociskami w komorze (na pięć możliwych), może się uda, ale jest duża szansa ze jednak nie.
W takich przypadkach zawsze przypomina mi się moja księgowa, która gnała kiedyś po promocję w MM (nagrywarka DVD, stare czasy), sprzedawca przyparty do regału wyznał jej, że mieli 2 sztuki ale nawet nie zdążyły "wyjść" na sklep. Moja małżowina pracuje w dużym sklepie, wiem, jak to bywa :)
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 10-02-2011, 01:36, w całości zmieniany 1 raz
Miałem nadzieję, że będzie to "coś" na mojego skromnego kompa, jednak nie, gierka śmiga na maksymalnych detalach. Myślałem o SLI, wymianie procesora itd ale to chyba jeszcze nie ta gra, albo monitor :)
Wysłany: 06-06-2011, 13:17
mnich3001 napisał/a:
Miałem nadzieję, że będzie to "coś" na mojego skromnego kompa, jednak nie, gierka śmiga na maksymalnych detalach. Myślałem o SLI, wymianie procesora itd ale to chyba jeszcze nie ta gra, albo monitor :)
Pewnie monitor, jak nie odpalisz gierki w full-HD to mieszkania nie ogrzejesz
Zainwestuj w laptopa, przy dotychczasowej technologii parametry tych zabaweczek są bardzo wysokie... Za 3.100zł na pewno znajdziesz coś ciekawego np Core i3, 4GB pamięci ram, karta NVidia 1GB pamięci ram wbudowanej z technologią Cuda, (hiper wydajność przy najcięższych aplikacjach min konwertowanie filmów) do tego dysk 500GB i jest:))
Wysłany: 06-06-2011, 17:44
Dobre laptopy nadające się do zabawy zaczynają się od 4000 (wersja minimum), a kończą na 15 tysiącach (przynajmniej za tyle zabawkę widziałem), za taką kasę mogę mieć zdrowo wypasionego PieCyka
Mnich wiem jak zaczerwienić Twoją grafikę, odpal gierkę na dwóch monitorach, a najlepiej na czterech, na bank Ci przytnie
Ostatnio zmieniony przez drstrach 06-06-2011, 17:46, w całości zmieniany 1 raz
Na moim kompie obciążenie 4 rdzeni na poziomie ok. 75-80%, to już coś, nie mam pojęcia skąd, grafika nie powala, generalnie na kilka minut grania gra mi się nie podoba. Dziś jest warta swojej ceny. Co fajne to możliwość niszczenia otoczenia, w kilka chwil z domu zostaje fundament :)
Gra jest po polskiemu z pełnym dubbingiem, trochę mnie to jakoś razi ale samą grę ułatwia, można się bardziej skupić na samej walce. Same teksty są kretyńskie ... Może za bardzo jestem przyzwyczajony do CoD-ów :)
Wysłany: 23-06-2011, 23:16
Wiesz Mnich mi się ostatnio udało zarżnąć kompa przy pomocy MS FSX + Acceleration Pack (trochę zwiększył mi płynność), podczas lądowania w Seattle sprzęt odmówił posłuszeństwa a gra stwierdziła, że mam za mało pamięci. Widać gra, grze nierówna, a produkty MS mają potężną pazerność na zasoby
Kiedyś się pogryzłem z takim fanatykiem lotnictwa o tą grę, pojęcia nie mam skąd ma ona takie wymagania. Grafika jest taka se (w Crysis 2 spływająca woda z hełmu powala), chodzi to na 1 rdzeniu (no moja wersja, może są jakieś aktualki od tego, nie sprawdzałem), może grze w nazwie zabrakło dopisku "pro" bo to może na jakieś centra obliczeniowe przygotowane ...
Wysłany: 24-06-2011, 18:28
mnich3001 napisał/a:
(...)chodzi to na 1 rdzeniu (no moja wersja, może są jakieś aktualki od tego(...)
Za mało kasy wydałeś Mnie sama gra kosztowała 80, do tego Acceleration Pack 120 (poprawia płynność na nowym sprzęcie), do tego chmury za 120, poprawki terenu za 140 i coś tam jeszcze za 140, a i tak gierka ssie.
Porównanie, X-Plane 9, grafika dużo lepsza, zaawansowany model lotu, super warunki pogodowe i teren (gierka zajmuje "jedyne" 120GB ), wszystko za jedyne 140-150 zetów. Szkoda tylko, że żeby ustawić tą gierkę to trzeba skończyć szkołę lotniczą
Taka mi się nasunęło w temacie gierek. Zaraz po zakupie tego sprzętu postanowiłem sprawdzić jak chodzi jedna z moich ulubionych wyścigówek International Rally Championship, gierka z przełomu wieków (śmiesznie brzmi ). Niestety na nowym sprzęcie ta gierka to totalny pokaz slajdów, nie da się w nią zupełnie grać. Wniosek jest dość brutalny, możemy zapomnieć o starych i lubianych gierkach, na nowym sprzęcie nie ma na nie miejsca. Chyba...
...że ktoś stworzy emulator peceta na peceta
Ostatnio zmieniony przez drstrach 24-06-2011, 18:34, w całości zmieniany 1 raz