FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Warsztat Patryka
Autor Wiadomość
bazler71
zaawansowany

Wysłany: 18-12-2019, 21:49   

Pod TC nawet mi się udało tą Tamarę odpalić po obniżeniu wersji. Tylko z cieniem to już zapomniałem jak się dodaje. Tak w ogóle to bardzo zacny model. Chętnie przytulę kolejne

Wielebny
super user

Wysłany: 19-12-2019, 14:13   

Ja osobiście cienia nie dodawałem, oczywiście również wyczekuję kolejnych cudnych nowości, mam nadzieję że Patryk sprawi coś na święta ;)

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 24-12-2019, 23:01   

Dzisiaj Wigilia Bożego Narodzenia - pewnie większość z Was zjadła pyszną kolację i odpakowała oczekiwane prezenty. Teraz czas na krótki relaks, który (mam nadzieję) umili Wam mój mały prezent.

Na dzisiaj przygotowałem dla Was dwie wcześniej (w jakimś stopniu) zapowiadane lokomotywy - ET22-645 i ST44-358. Byk jest nowym modelem wyposażonym w nowy wózek mojego autorstwa, natomiast Gagarin jest edycją wcześniej dobrze znanego modelu autorstwa camry2/kilanziom. O helmucie rozpisywałem się dosyć sporo w poście z 6 lipca 2018 roku, natomiast co do ST44 - przy opracowywaniu tekstury na ówczesny model gagarina 282 napotkałem na pewne problemy i mając na uwadze brak czasu camry'ego2, żeby wysłuchać moich życzeń na temat modelu, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. Początkowo zmiana miała polegać na zmianie układu mapowania i samego mapowania lokomotywy (w szczególności łączenia czoła z bokiem oraz dachem). Na etapie późniejszych prac napotkałem problem związany ze zbyt małymi reflektorami czołowymi, małymi szybami na boku lokomotywy i nie do końca poprawną geometrią dachu nad kabiną maszynisty, co spowodowało, że naniosłem odpowiednie poprawki na model.

Uważam, że efekt końcowy jest zadowalający i rozmiar tekstur w ST44 (w porównaniu do 282) jest dosyć dużym przeskokiem. Poniżej parę obrazków:

Dla celów statystycznych podam:
ET22 - 13932 poly (tekstury 6,5MB), LOD1 - 8328 poly, LOD2 - 5824 poly,
wózek ET22 - 8828 poly (tekstury 960 kb), LOD1 - 6558 poly, LOD2 - 3796 poly,
ST44 - 6124 poly (tekstury 5,0MB), LOD1 - 4760 poly, LOD2 - 2410 poly.

Powyższe modele w wersjach poniżej Trainz A New Era mogą wywoływać nieprzewidziane błędy.

Dziękuję Hadomikowi za zdjęcia na tekstury ET22-645. Z kolei fotografie ST44-358, które przyczyniły się do powstania ST44-358 sporządziłem ja. Kanclerzowi należą się ukłony za bardzo ładny model pantografu AKP-4E. Zaś z kolei dla adamstana podziękowania za dźwięki silników trakcyjnych i przekładni dla ET22. Świetne dźwięki przetwornicy i sprężarki dla byka nie powstałyby bez LHS_ST40s, które je nagrał. Dziękuję Wam Panowie!

Życzę wszystkim użytkownikom zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Spędźcie je w rodzinnym gronie, a dopiero podczas krótkiego wieczornego relaksu przesiadujcie na komputerach. :)

Zapraszam na www.patrykos.kolej.org.pl w celu pobrania powyższych dodatków.
Ostatnio zmieniony przez Patrykos 24-12-2019, 23:03, w całości zmieniany 1 raz  

marcelomelo 
user

Wysłany: 24-12-2019, 23:30   

Wszystko gra i burczy, ale jest jedno ale, jak wspomniałeś na stronie Gagar, może nie działać w niższych wersjach gry, w TS2010 pokazuję taki błąd: Nie udało się wczytać wybranej siatki:
Jak da się to jakoś naprawić to proszę wskazówki. Wesołych świąt! :mrgreen:

Bizon97
super trainz
robiący RP1 !

Wysłany: 25-12-2019, 00:08   

marcelomelo napisał/a:
Wszystko gra i burczy, ale jest jedno ale, jak wspomniałeś na stronie Gagar, może nie działać w niższych wersjach gry, w TS2010 pokazuję taki błąd: Nie udało się wczytać wybranej siatki:

1.Da się to naprawić w łątwy sposób. Otwierasz dodatek w Menadżerze Zawartości Plus i z listy po lewej wybierasz traincar -> mesh-table -> default

2.W polu mesh klikamy przycisk "..." i wybieramy nazwę pliku tą samą która była podświetlana na czerwono. Po czym zapisujemy zmiany i błąd znika.

Ten sposób wzięty z tematu Warsztat TMS od Zwinnego. U siebie zrobiłem i śmiga aż miło :)

A co do ET22 no cóż...majstersztyk a dźwięki cudne :)

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 25-12-2019, 08:25   

Byk po prostu cudeńko.
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/

Bismarck1969 
super user

Wysłany: 25-12-2019, 09:43   

Jak wy to robicie ze możecie sobie pobrać te modele? U mnie jest tak ze zależności można pobrać bez żadnego problemu natomiast modele loków już nie jak klikne pobierz to wyskakuje cala strona literek i tak jest ze wszystkimi lokami z strony patrykosa

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 25-12-2019, 09:44   

Ty tak na prawde?

PPM na linku i zapisz jako

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

marcelomelo 
user

Wysłany: 25-12-2019, 09:49   

Bizon97 napisał/a:
marcelomelo napisał/a:

1.Da się to naprawić w łątwy sposób. Otwierasz dodatek w Menadżerze Zawartości Plus i z listy po lewej wybierasz traincar -> mesh-table -> default

2.W polu mesh klikamy przycisk "..." i wybieramy nazwę pliku tą samą która była podświetlana na czerwono. Po czym zapisujemy zmiany i błąd znika.

Ten sposób wzięty z tematu Warsztat TMS od Zwinnego. U siebie zrobiłem i śmiga aż miło :)

A co do ET22 no cóż...majstersztyk a dźwięki cudne :)

Dzięki za pomoc :-D

Podlesky
super trainz

Wysłany: 25-12-2019, 15:18   

Patrykos to solidna firma,kładzie nacisk na jakość/szczegółowość modeli,a to procentuje w przyszłości. Życzymy sobie i autorowi kolejnych owocnych prac ;-)

Wielebny
super user

Wysłany: 26-12-2019, 22:14   

Niestety gagar nawet po zmianie nr bulidu w configu nie daje się wczytać w trainz 2010.

Bizon97
super trainz
robiący RP1 !

Wysłany: 26-12-2019, 22:16   

Wielebny napisał/a:
Niestety gagar nawet po zmianie nr bulidu w configu nie daje się wczytać w trainz 2010.

Przeczytaj mój post bo problem już był opisywany. Serio tak cieżko przeczytać ze zrozumieniem ?

rysztur
znawca

Wysłany: 26-12-2019, 22:24   

Co za problem zamienić trainz-build na 3.3 i plik siatki mesha lm na im?

ryszard
znawca

Wysłany: 26-12-2019, 22:29   

Zrobiłem wg instrukcji i jest bez błędu w TS2010.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 29-12-2019, 08:38   

Piękne prezenty na święta. Podziwiam za dbałość o szczegóły i bardzo wysoką jakość tekstur. Trzeba mieć mnóstwo cierpliwości żeby spędzić tyle godzin na stworzenie i oteksturowanie tak złożonych brył. No ale cóż, marka zobowiązuje :mrgreen:

Julin 
super user

Wysłany: 01-01-2020, 18:27   

Myślałem że się nie doczekam, nareszcie mamy porządnego byczka w ET22. Dla tych co nie zwracają uwagi na detale - proszę zwrócić uwagę na pantograf. Nareszcie, mamy to.

PS. w opisie tam jest drobny błąd, bo pantograf to 5ZL, a nie AKP4E.
Ostatnio zmieniony przez Julin 01-01-2020, 18:29, w całości zmieniany 1 raz  

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 02-01-2020, 08:36   

To nie jest pantograf 5ZL tylko AKP-4E bo podparcie ślizgacza jest w kształcie tzw. "małego pantografu" a 5ZL ma podparcie teleskopowe.

jareeks-c 
nowy

Wysłany: 27-02-2020, 14:36   

Witam,
Mam pytanie, czy wagony 418V w malowaniu CTL Logistics, które są na screen za Tem2-087 są dostępne?

Railwoj 
trainz

Wysłany: 16-02-2022, 19:09   

Patrykos napisał/a:

... modele w wersjach poniżej Trainz A New Era mogą wywoływać nieprzewidziane błędy.

Odkurzam temat, choć autora nie widać na forum, jak i kontynuacji jego aktywności modelarskiej na wskazanej stronie, już od dłuższego czasu.

Jednak, w nawiązaniu do powyższego cytatu, ładny byk ET22-645 wywołuje także błąd trawnika, a więc wersji wyższej niż TANE. Przekonałem się o tym niedawno.

Problem tkwi w skrypcie. Dotyczy jazdy w trybie AI, kiedy po wydaniu polecenia jazdy automat sprawdza stan świateł i to "laguje" a po chwili "freezuje" trawnika, jak mówi dzisiejsze młode pokolenie. Problem dałoby się naprawić, nawet dość łatwo, jak w wielu innych polskich lokach, bez czekania na wydanie poprawki przez autora. Ale na przeszkodzie temu stoi, z woli autora zakodowany, skrypt 201e.gse.

Zmartwiony, że fajny model mojej ulubionej serii nie działa według oczekiwań, poradziłem sobie podmieniając na własny użytek skrypt na inny dostępny. Myślałem, że w menadżerze zawartości trawnika zaczerwieni się od błędów. Spodziewałem się zwłaszcza problemów z punktami na siatce modelu. Ale, ku mojemu zdziwieniu, trawnik zmianę zatwierdził i nie wyrzucił żadnych istotnych błędów (czerwonych krop). Operacja udała się bezkosztowo. Jednak, niestety nie bezstratnie. Kodowany skrypt okazał się kompatybilny z niekodowanym, ale ten drugi nie obsługuje sporej części funkcji pierwszego. Cóż, jak dla mnie, to dobrze, że gra nie wywala błędów, tylko, na szczęście, ignoruje nieobsługiwane funkcje, nie rzucając się o niekompatybilne pliki siatek w folderze. Zaś te najważniejsze są zachowane. Tak więc model spełnia moje brzegowe oczekiwania poprawnego działania w grze.

Jednak marzyłoby się, aby autor, lub współpracujący z nim autor skryptu wykonał poprawkę pod trawnika. Z cytowanego postu Patrykosa z 6 licpa 2018 i zawartych tam podziękowań wynika, że skrypt napisał czy dostosował ktoś inny. Może przeczyta tę, niniejszym skierowaną, prośbę o poprawkę?
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 16-02-2022, 19:14, w całości zmieniany 1 raz  

Tomasz.L 
user

Wysłany: 05-05-2022, 08:33   

Railwoj napisał/a:
Patrykos napisał/a:

... modele w wersjach poniżej Trainz A New Era mogą wywoływać nieprzewidziane błędy.

Odkurzam temat, choć autora nie widać na forum, jak i kontynuacji jego aktywności modelarskiej na wskazanej stronie, już od dłuższego czasu.

Jednak, w nawiązaniu do powyższego cytatu, ładny byk ET22-645 wywołuje także błąd trawnika, a więc wersji wyższej niż TANE. Przekonałem się o tym niedawno.

Problem tkwi w skrypcie. Dotyczy jazdy w trybie AI, kiedy po wydaniu polecenia jazdy automat sprawdza stan świateł i to "laguje" a po chwili "freezuje" trawnika, jak mówi dzisiejsze młode pokolenie. Problem dałoby się naprawić, nawet dość łatwo, jak w wielu innych polskich lokach, bez czekania na wydanie poprawki przez autora. Ale na przeszkodzie temu stoi, z woli autora zakodowany, skrypt 201e.gse.

Zmartwiony, że fajny model mojej ulubionej serii nie działa według oczekiwań, poradziłem sobie podmieniając na własny użytek skrypt na inny dostępny. Myślałem, że w menadżerze zawartości trawnika zaczerwieni się od błędów. Spodziewałem się zwłaszcza problemów z punktami na siatce modelu. Ale, ku mojemu zdziwieniu, trawnik zmianę zatwierdził i nie wyrzucił żadnych istotnych błędów (czerwonych krop). Operacja udała się bezkosztowo. Jednak, niestety nie bezstratnie. Kodowany skrypt okazał się kompatybilny z niekodowanym, ale ten drugi nie obsługuje sporej części funkcji pierwszego. Cóż, jak dla mnie, to dobrze, że gra nie wywala błędów, tylko, na szczęście, ignoruje nieobsługiwane funkcje, nie rzucając się o niekompatybilne pliki siatek w folderze. Zaś te najważniejsze są zachowane. Tak więc model spełnia moje brzegowe oczekiwania poprawnego działania w grze.

Jednak marzyłoby się, aby autor, lub współpracujący z nim autor skryptu wykonał poprawkę pod trawnika. Z cytowanego postu Patrykosa z 6 licpa 2018 i zawartych tam podziękowań wynika, że skrypt napisał czy dostosował ktoś inny. Może przeczyta tę, niniejszym skierowaną, prośbę o poprawkę?

A co niedziała? U mnie wszystko OK. Uzywam TRS19 SP5

Railwoj 
trainz

Wysłany: 05-05-2022, 16:46   

Tomasz.L napisał/a:

A co niedziała? U mnie wszystko OK. Uzywam TRS19 SP5

Napisałem w powyższym poście, co dokładnie i w jakiej sytuacji nie działa. Podałem także, dlaczego nie działa.

Aby się na własne oczy przekonać, o co chodzi, spróbuj w trybie DCC wydać polecenie: "jedź do" lub "jedź do znaku na torze" a nawet: "jazda STW/STW drive" maszyniście przydzielonemu w sesji w trybie DCC do ET22-645. I zobacz, co się stanie. Jeśli nie będziesz musiał po chwili zamknąć trawnika z powodu zawieszenia się gry, to gratuluję. Jeśli jednak po przedłużającym się nic-się-nie-dzianiu i nic-się-nie-ruszaniu na ekranie gry dojdziesz do wniosku, że to klasyczna zwiecha i użyjesz np. managera zadań windowsa, aby zamknąć trawnik, to zrozumiesz, w czym problem.

Po przeczytaniu Twojego postu postanowiłem się uszczypnąć w ucho i sprawdzić, czy problem nadal występuje. Twój post przyniósł mi bowiem promień nadziei. Na to, że, być może SP5 do trawnika zawiera także, jakimś cudem, lekarstwo na problem skryptowy polskich lokomotyw, a ja to, w moim roztargnieniu, przeoczyłem. Mój post (zawierający także apostrofę z prośbą o poprawkę do Autora modelu) pisałem bowiem przed wydaniem SP5.

Pobrałem raz jeszcze ze strony autora ET22-645, zainstalowałem i nadpisałem wersję oryginalną na mojej poprawce i uruchomiłem sesję. Wydałem przydzielonemu maszyniście polecenie "STW drive" i wydarzyło się to, co opisałem i w poprzednim poście, i powyżej w tym. Dobrze, że zapisałem sobie moją poprawioną wersję do cdp, bo miałem z czego ją przywrócić.

Niestety, SP5 nie zawiera cudownego lekarstwa na problem skryptowy, co sam właśnie sprawdziłem. Niestety, bo wolałbym się mylić. Problem dotyczy bowiem dużej liczby polskich lokomotyw pracujących na kilku skryptach. Nie występuje w lokomotywach pracujących na skrypcie LSC i pochodnych (EU07, ET41), lub prostszych, wbudowanych w grę.

Ratunkiem na własnym podwórku jest samodzielna podmiana skryptu, bowiem kodowany (= nieedytowalny) skrypt 201e.gse autora modelu ET22-645 jest na szczęście kompatybilny z innymi dostępnymi skryptami. Przynajmniej w pewnym zakresie, pozwalającym na obsługę kluczowych funkcji lokomotywy. Odkryłem to w drodze eksperymentu, który opisałem w poprzednim poście. Sądziłem, że podmiana skryptu spowoduje deszcz czerwonych krop na tym modelu w CMP, a tak się nie stało.

Można także, oczywiście, jeździć w trybie kabinowym lub nawet z ręki w DCC. Wtedy nie napotkasz opisanego problemu. Przypuszczam, że z takiego stylu jazdy w grze wynika Twoje pytanie.

Ponawiam przy tej okazji prośbę do autora modelu o poprawkę skryptową ET22-645. To samo przydałoby się wszystkim opublikowanym na stronie autora Tamarom TEM2. Z tego samego powodu. Na szczęście Tamary pracują na niekodowanym skrypcie.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 05-05-2022, 16:54, w całości zmieniany 3 razy  

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 23-10-2022, 08:41   

Cześć,
od dłuższego czasu nie miałem możliwości, aby móc stworzyć coś nowego, z uwagi na moje zaangażowanie w inne projekty. Pewne rzeczy jednak już zamknąłem, więc czas wrócić do macierzy.
Oczywiście poza mnóstwem pomysłów w głowie, rodzą się również problemy, a w tym dwa najważniejsze - oskryptowanie taboru oraz udźwiękowienie. Zatem poszukuję doświadczonego osoby (osób), która wesprze mnie w przyszłości w przygotowanie skryptów oraz dźwięków dla konkretnych projektów. Nie oczekuję skryptowania na poziomie ADHD, natomiast ważnym jest, aby lokomotywa była jak najbardziej funkcjonalna, a skrypt nie ograniczał się do włączania/wyłączania świateł, podnoszenia pantografów i otwierania drzwi w lokomotywie. Nie jest to temat na już, natomiast w perspektywie do końca roku fajnie by było, gdyby udało się kogoś znaleźć chętnego do współpracy.

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 28-01-2024, 23:33   

Cześć!
Minęły ponad 4 lata, kiedy ostatni raz coś mojego autorstwa ujrzało światło dzienne (zostało opublikowane). Wydaje się jakby to było wczoraj, a przez ten okres ożeniłem się, ukończyłem aplikację adwokacką, zdałem egzamin adwokacki i urodziła mi się córka. ;) Niesamowite, jak szybko biegnie czas...jednak nie zamierzam tutaj spisywać swojej autobiografii. Chciałbym jednak Wam pokazać coś, co niebawem trafi w Wasze ręce. 4 lata bez publikacji to dużo, ale to też okres zaangażowania się w inne projekty. Przez ten czas nie zasypywałem gruszek w popiele i w zaciszu domowym "cośtam" tworzyłem, aż w końcu zabrałem się za dopinanie tematów do końca. Zatem do meritum!

Ładowarka Stalowa Wola Ł-34

Jak pewnie część z Was czytała, pracuję nad projektem swojej mapy, do której trzeba bardzo dużą ilość dedykowanych dodatków. W związku z tym jednym z takowych jest bardzo popularna ładowarka, spotykana praktycznie w każdym zakątku Polski. Na Górnym Śląsku stała bywalka kopalń i innych zakładów, gdzie jest wymagana praca przy ładunkach sypkich.
Na KWK Ziemowit prezentuje się tak:

TEM2-044 PTKiGK Rybnik oraz nowy wózek

Temat Tamar jest znany. Model zrobił dobre wrażenie podczas publikacji, jednak stwierdziłem, że warto lekko go zmodyfikować dodając parę detali takich jak obudowa aparatu cięgłowego, dodatków przy zbiorniku paliwa lub uszczelki. Te drobne elementy niesamowicie zmieniają odbiór końcowy modelu, co w moim odczuciu przynosi zadowalający efekt. Na warsztat wziąłem tamarę 044, która jako jedna z trzech (poza 163 i 174) posiadała schemat malowania PTKiGK Rybnik. Jej kariera na torach skończyła się krótko po wcieleniu w struktury DB Schenker Rail Polska - po uszkodzeniu silnika spalinowego nie zdecydowano się na przywrócenie jej do ruchu.
Co więcej - stworzyłem nowy model wózka do lokomotywy TEM2 wraz z nowym zestawem tekstur. Efekty prezentuję poniżej.

418V CTL wraz z nowym wózkiem
Nieodłącznym elementem śląskiego i kopalnianego klimatu są wagony serii Fa/Fas 418V zwane popularnie na Górnym Śląsku (na przekór) radwanami. Poniżej prezentuję lekką modyfikację modelu nieocenionego camry2, która w głównej mierze opiera się na modyfikacji mapowania ostoi wagonu. W dodatku powstał nowy dedykowany wózek 2XTa, który moim zdaniem jest istotnym elementem tego wagonu - z uwagi na odsłonięcie jego dużej części. Kto miał choć raz styczność ze składami ze stacji kolei piaskowej Bór Górny do którejś ze śląskich kopalń, ten bardzo szybko przypomni sobie te pociągi spoglądając na ten wagon.

EU07 4E wraz z nowym wózkiem
To już zupełna nowość! Kompletnie nowy model popularnej siódemki w wersji pafawagowskiej w wydaniu Kolpremu. Model wymaga jeszcze wykończenia paru detali. Siódemka jest oparta o kabinę i fizykę ADHD. W zasadzie model czeka na odświeżoną wersję skryptu ADHD, dzięki której będzie można prowadzić ciężkie pociągi towarowe w ukrotnieniu z drugą siódemką. Cóż tu więcej opowiadać o dobrze znanej polskim miłośnikom kolei lokomotywie? To trzeba zobaczyć!

Ostatnio zmieniony przez Patrykos 28-01-2024, 23:34, w całości zmieniany 1 raz  

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 24-02-2024, 00:09   

Miło że dalej działasz w modelowaniu choć szkoda że nowe dodatki nie będą już dostępne dla użytkowników starszych wersji TRSa choć z jednej strony to motywacja by przesiąść się na wyższe wersje Trainza.
A co do EU07 Kolpremu to będzie gratka dla fanów jazdy na ukrotnieniu 2xEU07 na warkoczach czyli kablach sterownia wielokrotnego. Pewnie nie wszyscy pamiętają ale zdarzały się także duety EU06 z prokocimskiej szopy na tzw warkoczach. To były fajne czasy. Nie ukrywam by fajnie było by ujrzeć także na warkoczach prywatne Sputniki czyli ET21/3E z CTL Logistics oraz ówczesnej PCC Rail Szczakowa.

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 08-06-2024, 00:41   

Cześć!
Córka coraz starsza wymaga więcej uwagi, wieczory krótsze, a dni cieplejsze, więc mało jest czynników sprzyjających spędzaniu czasu przed "teresem". Natomiast przeglądając ostatnio nowe wypusty z konkurencyjnych projektów, zwróciłem uwagę na istotne szczegóły poszczególnych siatek i doszedłem do wniosku, że (żeby ktoś nie pomyślał, że nic nie robię ;)) zaprezentuję swoją wersję modelu najpopularniejszej polskiej lokomotywy towarowej - ET22, bo niestety dostępne obecnie produkcje zawierają mniejsze lub większe błędy, które wpływają na końcowy odbiór siatki w zły sposób.

Po kilku latach od wydania ET22-645 wróciłem do tej siatki, aby stworzyć nową teksturę. Tak się złożyło, że w ubiegłym roku w Święto Niepodległości sfotografowałem na tekstury w Olkuszu niesamowicie spracowanego cargowskiego byka. Z uwagi na to, że brak jest dobrych tekstur ET22 w malowaniu firmowym PKP Cargo, postanowiłem się zabrać za robotę. Początkowo "lifting" siatki miał dotyczyć wyłącznie detali takich jak dodanie rynienek 3D oraz uszczelek narożnego okna. Poprawne zmapowanie tamtego fragmentu sprawiało niesamowite problemy, a wykonanie dużej ilości pracy przy mapowaniu nie gwarantowało zadowalającego efektu. W ten sposób powstała uszczelka 3D, która moim zdaniem diametralnie zmieniła wygląd byka. Już dochodziłem do końca prac przy helmucie 898, aż tu nagle zachciało mi się dodać jeden detal z pogranicza pudła i wózków...no i spostrzegłem, że coś nie gra z siatką. Po dokonaniu analizy okazało się, że model ma błędne wymiary jeśli chodzi o długość pudła, rozstawienie drzwi i wózków. Po wykonaniu poprawek z radością czerpałem przyjemność z jazdy tym bykiem, nie wiedząc jeszcze, że czeka mnie niejedna poprawka, ale o tym później...

Zatem tak po krótce powstała tekstura ET22-898 z Dolnośląskiego Zakładu Spółki, który w 2016 roku przeszedł naprawę P4 w Północnym Zakładzie Spółki, a konkretniej w Bydgoszczy. Byki z tego okresu (oraz wcześniejszego) napraw w Północnym Zakładzie Spółki charakteryzują się kiepskim stanem lakieru po kilku latach eksploatacji. Ten egzemplarz posiada wyraźne problemy z odchodzącą farbą i ma wiele łatek na pudle, które mają na celu ukryć rosnące ogniska rdzy. Maszyna od początku eksploatacji związana z Wrocławiem. Tam też obecnie oczekuje dalszych decyzji ze statusem OP5. Poniżej dwa zrzuty ekranu:

Po zakończeniu prac nad bykiem 898, idąc za ciosem postanowiłem zrobić coś, co wzbudzi nieco większe zainteresowanie i wybór padł na numer 676. Na etapie prac nad teksturą pokusiłem się o wykonanie dodatkowych detali w postaci listew i oznaczeń 3D. Trzeba przyznać, że efekt mnie zaskoczył, bo odbiór modelu uległ diametralnej zmianie. Przeglądając byka z bliska nieco bardziej zacząłem zwracać uwagę na detale i zdecydowałem o wykonaniu 3D bardzo charakterystycznych elementów, jakimi są zaczepy na dachu. Rzucają się w oczy oraz jest ich dużo. Dodatkowo charakterystycznie wystają ponad bryłę dachu ET22 i ciężko było mi zaakceptować zamiennik w postaci płaskiej imitacji na teksturze tych zaczepów. Kolejną "ofiarą" przyglądania się geometrii siatki i porównywania z rzeczywistością okazał się zgarniacz, który został wykonany od zera, gdyż dotychczasowy znacznie odbiegał od tego "na gruncie". Przy okazji poprawce uległy obudowy akumulatorów i boczników...
Byka 676 nie trzeba szerzej przedstawiać. Znakomicie odwzorowana przez ekipę z SPC do barw fabrycznych lokomotywa z końcowego okresu montowania listew ozdobnych z kompletem detali. Jeżdżąc tym bykiem można śmiało przenieść się do roku 1981, kiedy opuszczał w takim wyglądzie wrota PaFaWaGu. Seria "sześćsetek" dzięki zaangażowaniu paru osób z PKP Cargo uniknęła poand 10 lat temu "czystek taborowych" wśród ET22, dzięki czemu takie numery jak ten są jeszcze w ruchu. Co prawda maszyna obecnie (z uwagi na spadek przewozów) stoi w zapasie krótkotrwałym, ale "ma papiery" do jazdy do maja 2027 roku, więc jeszcze chwilę będzie cieszyć oczy. Poniżej screeny:

Idąc za ciosem charakterystycznych maszyn, które nadal są w ruchu, wybór padł na ET22-233. Wiadrowce są dla mnie sentymentalne, bo gdy w 2003/2004 roku coraz częściej kręciłem się obok torów usiłując uwiecznić swoje widoki za pomocą aparatu, to właśnie byki z tymi obudowami świateł wtedy trafiały najczęściej przed obiektyw. Niestety zdjęcia nie nadają się do szerszej publikacji. :) Helmut 233 poza kompletem detali charakterystycznym dla niższych numerów serii nijak przypomina maszynę w malowaniu historycznym. Niestety zakład w Ostrowie Wielkopolskim pomalował byka w 2016 roku w kompletnie przypadkowe barwy, najprawdopodobniej zaprzepaszczając bezpowrotnie szansę na rzeczywiste historyczne malowanie wiadrowca. Zdjęcia lokomotywy wykonałem w 2019 roku, kiedy ilość zabrudzeń trochę tuszowała niefortunne barwy i maszyna swoją czystością nawiązywała do przełomu wieku. Co ciekawe, kiedy robiąc 233 wydawało mi się, że nic w głównej siatce modelu byka nie może już ulec zmianie, bo wszystko jest zrobione jak należy. Natomiast wykonując model wiader okazało się, że czoło lokomotywy nie jest wystarczająco obłe, przez co obudowy byka nienaturalnie wystawały za czoło. Analiza zdjęć, sprawdzenie na gruncie i porównanie z rysunkami technicznymi przyniosło bardzo dobry efekt, przez co maszyna jak i reflektory moim zdaniem prezentują się znakomicie. Muszę przyznać, że pomimo kiepskiego doboru kolorów przez ZNT Ostrów Wielkopolski, maszyna w Trainzie bardzo mnie cieszy i lubię nią jeździć. Jeśli ktoś dotarł do tego miejsca i jeszcze nie usnął ze znudzenia, to wrzucam parę obrazków maszyny. :)

Z pewnością w głowie czytelnika powstało pytanie "kiedy publikacja?", więc spieszę z odpowiedzią, że lokomotywy czekają na nową wersję wnętrza ET22 autorstwa @adamstana, która jest już prawie na ukończeniu. :) W temacie byków to nie jest ostatnie słowo i myślę, że jeszcze Was pozytywnie zaskoczę nowymi produkcjami. :)

Odpowiedz do tematu