Też racja. Jutro do wieczora to rozważę.
Druga rzecz, że nie lubię edytowalnych nazw na moich dedykach. Nie dość że trainzowa czcionka jest do dupy, to jeszcze to miga z daleka, albo odstaje z bliska. Wolę bez
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 27-08-2016, 11:36
Korzeń napisał/a:
(...) trainzowa czcionka jest do dupy, to jeszcze to miga z daleka, albo odstaje z bliska. Wolę bez
Tak, tylko że wtedy będzie to stricte dedyk i będzie trudniej go wykorzystać gdzie indziej, choć można to czasem obejść wykorzystując dodatkowo jakieś tablice (np. http://www.trainz.pl/_dow...ud_tablice.html ta mała nadaje się na tabliczkę z oznaczeniem literowym nastawni), choć akurat nie rozwiązuje to problemu trainzowej czcionki
Zawsze fajnie gdy dany dodatek można wykorzystać w innych miejscach, nawet jeśli to dedyk, ale oczywiście zrobisz jak zechcesz
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 27-08-2016, 11:37, w całości zmieniany 1 raz
Dooobra lecimy dalej. Chwila przerwy od geodety. Pora wrócić do zaniedbanego gmaxa.
Mały magazynek, plus przytulony do niego barak z prefabrykatów. Szatnia, jadalnia i jakieś biuro. Bardzo pro kolejowa sprawa generalnie ;-)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Poly:110
Tex:816KB
Kuid: 394491:27042
Pobierz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 25-10-2016, 11:44
To jest to, co tygrysy lubią najbardziej . Może i brzydal ale bez takich obiektów stacja ma mniej uroku, klimatu. Te wszystkie "dziadowskie" budynki budy tworzą nasz rodzimy swojski klimat. Przyda się jak najbardziej, zważywszy że dochodzę do Rokitna Zach. i będzie niezbędny. Jak co, to prośba o dokładkę
Z okazji rodzinnego charakteru zbliżających się świąt chciałbym przekazać kilka prostych kuidów pod choinkę dla wytrawnej grupy geodeciarzy :)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Budynek z Knurowa obłożony szykowną plastikową elewacją: Dobra zapchajdziura na mapy:
Poly:166
Tex:828KB
Kuid: 394491:26001
Pobierz
Betonowy komin cukrowni z Baborowa wykonany dla Malignusa, który był również dostawcą materiałów na tenże:
Poly:504
Tex:260KB
Kuid: 394491:27043
Pobierz
Komplet dodatków do postawienia współczesnej wagi dynamicznej. Szybko, sprawnie i bez konieczności budowania pomostów, oraz rozpinania wagonów:
Złącze
Poly:10
Tex:97KB
Kuid: 394491:24011
Sterownik
Poly:18
Tex:768KB
Kuid: 394491:24012
Wskaźnik
Poly:19
Tex:40KB
Kuid: 394491:24013
Pobierz
Rampa zsypowa jednostronna do rozładunku wagonów samowyładowczych:
Poly:14
Tex:204KB
Kuid: 394491:27044
Pobierz
Tak jak w opisie. Kolejny dedyk po prostu:
Poly:8
Tex:84KB
Kuid: 394491:27041
Pobierz
Mały żurawik warsztatowy/remontowy. Jak zwał tak zwał. W każdym razie do postawienia przy niewielkiej szopie, warsztacie, punkcie napraw wagonów. Działa na pilota:
Poly:132
Tex:49KB
Kuid: 394491:23012
Pobierz
Ładownia, ale można też wykorzystać jako taki łącznik do taśmociągów, lub do czegokolwiek innego
Poly:100
Tex:100KB
Kuid: 394491:27040
Pobierz
UWAGA! Moje dodatki typu spline nie bardzo chcą działać w Trainzach w wersji poniżej TS2009! Uroczyście ostrzegam
Z tego miejsca chciałbym również życzyć wszystkim zdrowych i spokojnych świąt!
Wysłany: 25-12-2016, 12:37
Ktoś mi powie, czemu wcześniej jakoś przegapiłem ten temat? Nie mam ostatnio zupełnie czasu na TRSa, ale budynek PGR i baraki zaprezentowane kilka postów powyżej właśnie wylądowały we Wrześniu 2002
Ostatnio zmieniony przez Powerslave 25-12-2016, 12:37, w całości zmieniany 1 raz
Zakurzone, zapyziałe i zaśmierdziałe Odświeżamy
Kopalniany budynek płuczki do oddzielenia przydatnego jeszcze mułu węglowego od flotu, który można potocznie nazwać błotem i wywieźć na zwałowisko odpadów:
Poly:570
Tex:672KB
Kuid: 394491:27046
Pobierz
Dodatek nieco cieżkawy ze względu na koszmarnie nudną bryłę i powtarzalną elewację. Dla uratowania efektu powycinałem okna i dodałem nieco wystających elementów typu rynny i ściany szczytowe wystające ponad połać dachu, przez co model przytył o 500 poly.
W razie nie działającego linku w podpisie jest odnośnik do listy wszystkich moich dodatków.
Ładne cacko i duże.
Zdecydowanie masz rację, że bez wnęk okiennych i wystających elementów byłby to koszmarnie nudny kloc. Co do jego 'wagi', to jak dla mnie jest w sam raz, komputery mamy coraz szybsze i to najwyższy czas żeby skończyć z dziadowaniem i bezsensowną oszczędnością na rzecz dopieszczonych modeli.
Dzięki pracowitości Camry'ego lokomotywownia z bocznicy kopalni doczekała się "drobnej" porawki i stała się znacznie bardziej atrakcyjna. Nie dając się długo namawiać w błyskawicznym tempie wykonał do niej na podstawie jeden poglądowej fotki na prawdę fajne wnętrze i animowane bramy przy okazji poprawiając nieco geometrię samego budynku
Dodatkowo na stronie Samplaire pojawiła się pierwsza z kilku paczek elementów wyposażenia do takiej szopy, również autorstwa Camry'ego Do wersji poniżej T:ANE trzeba sobie własnoręcznie przerobić config zmieniając wpis
trainz-build
Poly:738
Tex:1,98MB
Kuid: 2:394491:27020:1
Pobierz
I zanim zaczną się pierwsze stękania. Tak, w geodecie dach ma być niewidoczny, żeby łatwiej było sobie w środku wszystko układać i tak, całe wyposażenie jest opcjonalne i trzeba je sobie pobrać oddzielnie. I tak, w paczkach z wyposażeniem nie ma jeszcze wszystkiego co jest widoczne na screenach. Trzeba poczekać.
Z ogromną przyjemnością dostosowałem ten budynek do obecnego kształtu.
Koniecznie trzeba tu podziękować Adamstanowi, bo to według jego 'lokomotywnianej' technologii popełniłem ten obiekt. Adam - wielkie dziękuję.
Trochę z opóźnieniem ze względu na przeprowadzkę, ale mam dla was obiecane stojaki. W paczce wersja na szyny S49, S60, oraz bez płóz.
Poly:128
Tex:176KB
Kuid: 394491:24015; 394491:24016; 394491:24017
Pobierz
Na podstawie zdjęć dostarczonych przez Bogdana (za które mu bardzo z tego miejsca dziękuję) powstał dedyk do koksowni w Knurowie w postaci wraku przesuwnicy wagonowej HK-1200. Często spotykane urządzenie na bocznicach zakładów przemysłowych; głównie kopalń i koksowni. Konstrukcja dość popularna, produkowana w Polsce w Hucie Karol w okolicach lat 60'tych.
Poly: 1652
Tex: 480
Kuid:394491:27048
Pobierz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 06-12-2018, 17:20
Ciekawy obiekt inżynieryjny, zawsze się każdy dodatek wykonany przez Ciebie przyda. Jeszcze nie wiem gdzie go wstawię ale miejsce na pewno się znajdzie