Jestem nadal aktywny w modelowaniu :) Nie uciekłem :P
Wróciłem do autosanów. Został on trochę obniżony - teraz powinno to wyglądać tak jak powinno. Generalnie wymiary są prawidłowe.
Orginalny model pochodzi z Wielunia
Jednak jak wiecie uwielbiam różnorodność. Pojawią się różne malowania, koła, tablice rejestracyjne. Jednak by to zrobić musiałem stworzyć czysty podkład.
Kiedyś wystarczyło zrobić warstwę i przejechać białym pędzlem i po sprawie. Postanowiłem się jednak pobawić. O ile w przypadku jednolitego koloru jest to banalnie proste, to w przypadku róznych kolorów na aucie stwarza to trochę problemów. Przy poprzednich modelach jak wpomniałem jechałem białym kolorem. Powodowało to jednak usuwanie wszelkich przebarwień.
Przy tym modelu postanowiłem postawić na lekkie zmęczenie lakieru. I jak widać na białym "podkładzie" mamy to widoczne - smugi, przebarwienia.
Kiedy autobus będzie cały na biało to mogę zaczynać tworzyć różne malowania.
Tył jeszcze jest w trakcie tworzenia jednolitej barwy. Całość nie została jeszcze w 100% ukończona.
W przerwie w tworzeniu Autosana zrobiłem mały budynek.
Ruina małego budynku mieszkalnego z miejscowości Smardy. Generalnie nie wiem jak wygląda budynek od strony drzwi. Jest to tylko mój wymysł, bowiem jest tam tak mocno zarośnięte, że nie ma dostępu do części od tyłu.
W środku totalny bajzel. Obstawiam, że mógł być to też jakiś budynek gospodarczy/ kolejowy. Obok był plac wyładowczy.
Podczas modelowania zmyliły mnie te drzwi od boku. One są malutkie w porównaniu do całego budynku. I przez to całość była mocno przeskalowana. Robiłem wymiary wg właśnie tych drzwi. Potem po zdjęciach zobaczyłem, że jednak są one małe, bo to wejście do komórki czy coś.
Tak mogło być Jednak zostawiłem jako mieszkalny :) Na zdjęciu jest widok od strony torów. Nie wiem jak wygląda tył. Jednak źle nie wyszedł jak na kombinowane ściany.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 20-04-2024, 16:34
Wyszło dobrze. Teraz budynki, np.Kilana mają inny ront i od strony podwórka. Wygląda to bardziej realistycznie. Poza tym jednym dodatkiem można obsłużyć dwie możliwości, a jak cztery różne ściany to jeszcze więcej za mniej
Z nudów pobawiłem się w modelowanie.
Na stronie @Wirtualna Izba Pamięci PPZM Herby zauważyłem fajne budynki i poprosiłem o zdjęcia. Pod dodatek. Niestety sporej wielkości piętrowa nastawnia została zburzona. Pozostał tylko parterowy budynek wagi. Od maja zdjęcia były na dysku. Teraz zabrałem się jego zrobienie.
W grze budynek idealnie może funkcjonować jako mała nastawnia. I tak jest podpisana.
Wykonanie tekstur kosztowało mnie trochę pracy, bowiem budynek był zarośnięty. Musiałem stworzyć sam sobie tylną i boczną ścianę poprzez usuwanie krzaków o dokładanie tekstur.
Fajna rzecz. Jakieś osiedla, fabryczki te rzeczy. Ja jako ostatnio nawrócony namawiałbym do posłania na DLS, mimo wszelkich minusów Auranu to ulatwia życie graczom.