FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Linia nr 10
Autor Wiadomość
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 19-11-2015, 11:21   

Ups... to ja przepraszam, wyrwałem się jak Filip z konopi.
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2015, 11:24   

Cytat:
W jednym miejscu mapa jest za darmo. W drugim jest płatna. Koniec tematu. Nie ma u ciebie informacji o alternatywnym darmowym serwerze do pobrania mapy. Wiec gość u cuebie nie ma wiedzy. Tak czy siak

Cytat:
Rzucasz cały czas tym argumentem o pozyskaniu mapy za wolną licencją. Ciekawe, że nie podkreśliłeś tego na stronie i tym samym wprowadzasz w błąd tych naiwniaków, którzy pobiorą za opłatą ( nie ważne czy to jest 10 groszy, czy 20 zł ), niedokończony i pełen błędów projekt. Myślisz że to w porządku? Mi by było trochę wstyd robić coś takiego.

Teoretycznie nie ma serwera na którym wisi mapa - mapę przesyłam via email.

Zgodnie z powyższym, na stronie zostanie dodana informacja, iż licencja mapy jest free i można ją pozyskać w alternatywny sposób np. od osoby która już ją posiada. Oczywiście w języku Polskim oraz Angielskim. Skoro to ma uspokoić nastroje - nie ma problemu. Zostanie to uczynione dziś - zapewne w okolicach 18/19 ponieważ w pracy nie mam dostępu do swojego FTP.

PS - co ważne, tak jak pisałem na początku na swojej www (nie wiem czy obecnie też jest ten tekst) - pieniądze docelowo mają być przeznaczone na bieżące potrzeby Parowozowni Skierniewice w ramach PSMK którego jestem wolontariuszem oraz członkiem. Potrzeby te to m.in woda pitna, środki BHP i higieny osobistej etc.
Ostatnio zmieniony przez 19-11-2015, 11:26, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 19-11-2015, 11:37   

I jeszcze podać listę osób, które mapę maja wraz z danymi kontaktowymi.
I nie zmienia to postaci ze mapa dalej jest jako płatna i nie ma na to przyzwolenia. rozum to. Jak wieczorem dalej to będzie, zglaszam to do operatora platnosci

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 19-11-2015, 11:40   

A co mnie interesuje PSMK? Oni też nie byliby zachwyceni lewizną, którą właśnie wprowadzasz. Ja również mógłbym zbierać na MPK Wrocław, bo czasem ręczników nie ma w WC, ale z tego powodu nie wprowadzam płatnych dodatków a tym bardziej nie wykorzystuję czyjejś pracy na swoją korzyść. Nie uspokoi nastrojów obecność jakiegoś dopisu, jest PayPal, nie ma dodatków, proste.

A jeszcze wprowadzając płatność w EUR, to w ogóle dolewasz oliwy do ognia, bo idzie się doskonale domyślić do kogo jest adresowany PayPal. Może ktoś inny naiwnie zapłaci, ale ja się nie dam wydymać.
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 19-11-2015, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 19-11-2015, 12:03   

Cytat:
PS - co ważne, tak jak pisałem na początku na swojej www (nie wiem czy obecnie też jest ten tekst) - pieniądze docelowo mają być przeznaczone na bieżące potrzeby Parowozowni Skierniewice w ramach PSMK którego jestem wolontariuszem oraz członkiem. Potrzeby te to m.in woda pitna, środki BHP i higieny osobistej etc.

1. Na stronie gdzie wisi mapa nie ma żadnego wpisu o PSMK
2. płatność w euro- to co Kanclerz napisał. Jeżeli płatność na PSMK to powinno być konto PSMK umieszczone w Polsce
3. Słowo docelowo oznacza, że może kiedyś tam jak sobie polepszysz sytuację finansową, to coś im odpalisz.
4. Na zbieranie pieniędzy, nawet w szczytnym celu trzeba mieć odpowiedni papier i musi wiedzieć o tym PSMK
5. Czy zdajesz sobie sprawę o tym że istnieje Urząd Skarbowy i pewne sprawy należy z nim rozliczać?
6. Jeżeli w ten sposób chciałeś wspomóc PSMK, to trzeba było najpierw zapytać WSZYSTKICH twórców dodatków które użyłeś na swojej mapie.
7. Publikując wersję beta i prosząc nas o opinię oraz wyłapanie błędów postąpiłeś nieetycznie. Nie była to chęć podzielenia się swoją twórczością ale sposobem na zrobienie bezbłędnej mapy kosztem użytkowników forum.

Traxx95
trainz

Wysłany: 19-11-2015, 12:05   

A ja uważam, że zamiast wprowadzać płatności za niepoprawioną mapę powinieneś skupić się na jak najszybszym poprawieniu jej i zawieszeniu w wersji freeware.
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 19-11-2015, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2015, 12:24   

Cytat:
I jeszcze podać listę osób, które mapę maja wraz z danymi kontaktowymi.

Nie spełniam ustawowych warunków do administrowania danymi wrażliwymi ani danymi osobowymi. Poza tym nie posiadam żadnych danych co do osób, które mapy ściągnęły. Więc jest to oficjalnie niemożliwe.

Cytat:
A jeszcze wprowadzając płatność w EUR, to w ogóle dolewasz oliwy do ognia, bo idzie się doskonale domyślić do kogo jest adresowany PayPal. Może ktoś inny naiwnie zapłaci, ale ja się nie dam wydymać.

Nie musisz - dotacja jest przecież dobrowolna.

Cytat:
1. Na stronie gdzie wisi mapa nie ma żadnego wpisu o PSMK
2. płatność w euro- to co Kanclerz napisał. Jeżeli płatność na PSMK to powinno być konto PSMK umieszczone w Polsce
3. Słowo docelowo oznacza, że może kiedyś tam jak sobie polepszysz sytuację finansową, to coś im odpalisz.
4. Na zbieranie pieniędzy, nawet w szczytnym celu trzeba mieć odpowiedni papier i musi wiedzieć o tym PSMK
5. Czy zdajesz sobie sprawę o tym że istnieje Urząd Skarbowy i pewne sprawy należy z nim rozliczać?
6. Jeżeli w ten sposób chciałeś wspomóc PSMK, to trzeba było najpierw zapytać WSZYSTKICH twórców dodatków które użyłeś na swojej mapie.
7. Publikując wersję beta i prosząc nas o opinię oraz wyłapanie błędów postąpiłeś nieetycznie. Nie była to chęć podzielenia się swoją twórczością ale sposobem na zrobienie bezbłędnej mapy kosztem użytkowników forum.

1. Fakt nie ma, pisane to było chyba w newsie z 11 czy 14 listopada. Myślałem że jest. Mea culpa.
2. PSMK ma konto, www.psmk.org.pl - tam są namiary na bezpośrednią dotację.
3. Jako członek obowiązuje mnie składka, jako wolontariusz - poświęcam swoje pieniądze i czas - uwierz że pieniądze które już tam włożyłem mozna liczyć w tysiącach złotych, co i tak przy innych kolegach i kolezankach - jest niczym.
4. PSMK posiada zgodę na zbiórkę publiczną. Ja pieniądze zebrane w tej sposób (po odliczeniu podatku - o czym poniżej, przekazałbym w formie zakupów, co wliczane jest w bilans PSMK jako osobna pozycja przekazania wkładu od członków)
5. Oczywiście że zdaję sobie sprawę, PayPal pobiera prowizję, kwotę dotacji PayPal wbija się do PITu jako inne źródła przychodu.
Na temat punktu 6 i 7 nie wypowiem się bo to powtarzanie wyrażonych już kwestii.

Cytat:
A ja uważam, że zamiast wprowadzać płatności za niepoprawioną mapę powinieneś skupić się na jak najszybszym poprawieniu jej i zawieszeniu w wersji freeware.

Prace trwają - plan na dziś to kolejna przeróbka elektrowni, wymieniono już TZtki na TMki, poprawiono inne wcześniej wskazane błędy, w między czasie przybyło kilka segmentów na 140km/h. Docelowo premiera full wersji to 28 listopada. Co było mówione już przy beta wersji.

Dziwi mnie Wasze podejście, nie ukrywam, zamiast się cieszyć że stworzona została jedna z lepszych map obecnego TSa która nawet z tymi błędami jest o wiele lepsza, niż 90% map dostępnych (o długości nie wspominając) i zamiast jarać się tym, że to Wasze dodatki zostały na tej mapie użyte (co powinno być dla Was wyróżnieniem) - kłócicie się o wyższość jednego nad drugim. Pomijam fakt o tym, że rzekomo Was wykorzystałem prosząc o wskazanie błędów, bo wychodzę z założenia, że wskazują je osoby, które chcą mieć ulepszony produkt. Osoby które nie wskazały błędów, albo ich nie widzą, albo odpowiada im obecna rzeczywistość.

Pomijam donosicielstwo, bo dla mnie zachowanie niektórych to postępowanie z serii "Jesteś u Pani". Oczekiwałbym bardziej merytorycznej dyskusji z merytorycznymi rozwiązaniami, za którymi nie idzie zabieranie zabawek czy emocje. A to co tutaj pokazujecie, to bardziej pod groźby podchodzi.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 19-11-2015, 12:33   

Ja to w ogóle nie rozumiem o co ta cała dyskusja. Dla mnie sprawa jest prosta: autorzy dodatków wnoszą sprzeciw i wysuwają żądania = dostosowuję się do nich bez szemrania w 100%. Nie ważne czy to był jeden autor, trzech czy dziesięciu. I polemika na temat licencji ze strony oskarżonego jest co najmniej nie na miejscu.

Najcichszym i najsensowniejszym rozwiązaniem jest po prostu zrezygnowanie z jakiejkolwiek działalności okołofinansowej w stosunku do produktu składającego się z wielu 'opatentowanych' elementów. No ale widać niektórych ego jest tak wielkie, że nie ma znaczenia ilość i skala wojen na tym forum w temacie payware. Znowu trzeba przypominać jak skończyła się podobna sprawa dla Krzyśka SP45-166, który nawet nie zdążył wdrożyć pobierania opłat za mapę, co było w sprawie Martina, w sprawie Rumunów, Zgreda itd.

Radzę się dostosować, bo niektórzy szykują już widły...

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 19-11-2015, 12:41   

Merytoryczna dyskusja? Mapa ma 150 km i co? Bez dodatków jednego czy drugiego nie byłoby na niej nic. Puste segmenty, bez torów, sieci i innych dupereli.

Mówisz, że mapa jest najlepsza i lepsza od 90% wydanych. To powiem tylko, że to mapa w 150 km wyglądająca jak okolice Grodziska Mazowieckiego, nic ponadto, a bez dodatków będzie jeszcze gorsza. Nie wypowiadam się na jej temat, BO NIE MAM NA TO CZASU, a już kiedyś wsadziłeś sobie moje rady tam, gdzie nie świeci słońce (i nie jest to Wielka Brytania). Poświęcam swój prywatny czas o wiele lepszym mapom i własnym dodatkom, które właśnie chcesz komuś sprzedać jako beta. Jaram się wykorzystaniem moich dodatków, ale już niestety nie możesz z nich korzystać, bo demo mapy jest payware. Także skasuj sobie dodatki Bartosza, Damiana i moje i zobacz jak będzie to wyglądać, napewno dołączą do nich zaraz inni, którzy pewnie popołudniem wrócą z pracy i zobaczą co się dzieje.

To skoro dajesz na PSMK tysiące złotych to po co Ci PayPal? To się trochę nie łączy. Pobieranie opłat od innych wykorzystując pracę jeszcze innych to nie jest wolontariat - to nieetyczne złodziejstwo.

Biorę w obronę zolwika, to nie jest donosicielstwo, to zwykła ludzka uczciwość, której tu ludzie dotrzymują, a Ty próbujesz się wyłamać. Jeśli zolwik tego nie zrobi, ja zrobię to za niego. Nie ma żadnych gróźb jak widać, tylko prośba o bycie prawym i uczciwym.

drstrach
znawca

Wysłany: 19-11-2015, 12:53   

Przypomnę, że wszystkie moje "utwory" udostępniam na zasadzie licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne licencja międzynarodowa), polski tekst licencji można znaleźć tutaj. Jakakolwiek inna forma dystrybucji moich utworów, bądź utworów opartych na bazie moich jest złamaniem tej formy licencji. Jeśli więc wykorzystujesz do stworzenia swojej mapy mojej twórczości wzywam do zaprzestania dystrybucji łamiącej zasady tej licencji.

Tyle tytułem oficjalnym. Mniej oficjalnie są dwa rozwiązania tego problemu:
1) Udostępniasz betę na warunkach niekomercyjnych.
2) Nie udostępniasz bety.

ryszard
znawca

Wysłany: 19-11-2015, 13:19   

Cytat:
KGrid 2012 | Wszystkie prawa zastrzeżone.

Skoro używasz tego wpisu na swojej stronie, to wnioskuję, że znasz ustawę o prawie autorskim i wszelkich konsekwencjach z niej wynikających?
Odsyłanie potencjalnych odbiorców Twojej twórczości z płatnej strony pod:Więcej informacji:
Forum PTT sugeruje iż ta strona również istnieje dla celów komercyjnych, a wpis o darmowych dodatkach to tylko taka ściema. Jeżeli pracujesz na własny rachunek rób to bez pomocy naszego forum.

Pm37 
zaawansowany

Wysłany: 19-11-2015, 13:33   

W sprawie payware nie będę się wypowiadał. Racja tkwi po stronie twórców dodatków freeware. Interesuje mnie bardziej ta kwestia:

KGrid napisał/a:
Dziwi mnie Wasze podejście, nie ukrywam, zamiast się cieszyć że stworzona została jedna z lepszych map obecnego TSa która nawet z tymi błędami jest o wiele lepsza, niż 90% map dostępnych (o długości nie wspominając) i zamiast jarać się tym, że to Wasze dodatki zostały na tej mapie użyte (co powinno być dla Was wyróżnieniem) - kłócicie się o wyższość jednego nad drugim. Pomijam fakt o tym, że rzekomo Was wykorzystałem prosząc o wskazanie błędów, bo wychodzę z założenia, że wskazują je osoby, które chcą mieć ulepszony produkt. Osoby które nie wskazały błędów, albo ich nie widzą, albo odpowiada im obecna rzeczywistość.

1. Po tym stylu pisania wnoszę jednak, że promujesz jakiś produkt niż zwykły dodatek.
2. Nie, Twoje mapy nie są najlepsze i nie będą. A że są lepsze od 90% innych map, uważam za stwierdzenie co najmniej aroganckie. Za dużo też błędów na nich mapach, a jak to brzmi jedna z zasad prawa "Nie znajomość prawa, nie zwalnia z jego przestrzegania".
3. Wytknąłem Ci błąd dot. nierealistycznych stacji. Nic z tym nie zrobiłeś - stacje dalej mają dziwne wymiary, na głowicach dalej istnieje pojedynczy kąt. I patrz pkt 2.

I tym samym żałuję, że kiedykolwiek zrobiłem jakiegokolwiek screena na Twojej mapie.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2015, 13:55   

Dobrze, w związku z tym całym, niezrozumiałym dla mnie żenującym zamieszaniem, informuję co następuję (pogrubię i napiszę dość prostym językiem - bo niektórzy mają problemy ze zrozumieniem treści).

1) Do przekazanej dotacji nie będzie przekazywana wersja beta mapy.
2) Wersja beta mapy jest obecnie niedostępna i nie będzie już dostępna.
3) Prace nad wyeliminowaniem błędów zostają zawieszone.
4) Data wydania mapy w związku z tym pozostaje nieznana.
5) Stosowne informacje zostaną opublikowane na stronie w najbliższym możliwym terminie - po powrocie z pracy - czyli dzisiejszym wieczorem.

Wierze, że wszyscy oburzeni nie zapomną usunąć mapy ze swoich Trainzów, a osoby które żałują screenowania na mapie - usuną posty ze screenami.

Serdecznie dziękuję za zaangażowanie w temat. Skoro to "Wasze" forum (zawsze myślałem że jednak to nasze w formie wszystkich) to trzeba zabierać zabaweczki.

Wierzę również że oburzeni nie zapomną o kolegach w Rumunii, którzy, w Waszym mniemaniu okradają Was na grube Eurasy. Szkoda tylko że nic z tym nie robicie (mapy posiadają i dodatki Doktora i Kanclerza i Wujka i wielu innych), a innych obrzucacie z błotem za nic nieznaczącą dobrowolną dotację.

drstrach
znawca

Wysłany: 19-11-2015, 14:38   

Masz prawo robić co chcesz ze swoją twórczością, zwrócę jednak delikatnie uwagę, że zaangażowałeś już do jej powstania społeczność (dając dostęp do testów beta i korzystając z bezpłatnego doradztwa) i warto może z tą społecznością podzielić się na zasadzie wzajemności (nauczmy się cenić wzajemnie swoją pracę). Oczywiście to Twój wybór, mam tylko nadzieję, że zachowasz się jak osoba dorosła i po wyjaśnieniu nieścisłości będziesz kontynuował swoją pracę oraz dzielił się owocami swojej twórczości.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 19-11-2015, 14:50   

Kacper,
ja tylko na chwilkę. Moją opinię na fejsie wyraziłem, niespecjalnie odbiega od innych kolegów.

Ale to:

Cytat:
1) Do przekazanej dotacji nie będzie przekazywana wersja beta mapy.
2) Wersja beta mapy jest obecnie niedostępna i nie będzie już dostępna.
3) Prace nad wyeliminowaniem błędów zostają zawieszone.
4) Data wydania mapy w związku z tym pozostaje nieznana.

No i co z tego? Trudno. To tylko zabawka, jak straż pożarna dla 5latka albo pójscie na ryby. Świat kręci się dalej.

Ps. Wyjaśnię: świat nie zawierał z Tobą kontraktu na robienie map do trainza. Cieszymy się, że coś działasz ale nie będziemy sypać głów popiołem jak tupniesz nogą i wyjdziesz. Jeśli z jakichś powodów mapotwórstwo i wynikające z niego reguły nie odpowiadają Ci, może lepiej dać sobie spokój. To przede wszystkim autora ma cieszyć. Mam wrażenie, że jest inaczej. Nie jesteś trainzowym "mesjaszem".
Ostatnio zmieniony przez Jacek 19-11-2015, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 19-11-2015, 19:22   

KGrid, ja również proszę Cię o nieumieszczanie moich dodatków na mapach płatnych.

Trochę nieelegancko to wszystko wyszło - gdybyś odezwał się do autorów dodatków i przedstawił temat dofinansowania PSMK to może doszedłbyś z twórcami do consensusu. A tak mamy małą awanturkę :)

Cytat:
Wierzę również że oburzeni nie zapomną o kolegach w Rumunii, którzy, w Waszym mniemaniu okradają Was na grube Eurasy. Szkoda tylko że nic z tym nie robicie (mapy posiadają i dodatki Doktora i Kanclerza i Wujka i wielu innych), a innych obrzucacie z błotem za nic nieznaczącą dobrowolną dotację.

Jeden koleżka z ałranu dostał poważne pociski za wykorzystanie twórczości Kilana do mapy pejłer, jeżeli masz więcej przykładów takich czynów, to podziel się z nimi na PW - jeżeli takie nieprawości tyczą się moich dodatków to chcę być tego świadomy i wyjaśnić sobie ze "złodziejem" całą sytuację.

I na koniec.
Cytat:
amiast się cieszyć że stworzona została jedna z lepszych map obecnego TSa która nawet z tymi błędami jest o wiele lepsza, niż 90% map dostępnych

Yyyyyy, nie?
Nie miałeś w takim razie nigdy zainstalowanej Kolei Doliny Raduni lub Kolei Bystrzyckiej :)

Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------

cichowski34
user

Wysłany: 20-11-2015, 17:03   

KGrid napisał/a:
zamiast się cieszyć że stworzona została jedna z lepszych map obecnego TSa która nawet z tymi błędami jest o wiele lepsza, niż 90% map dostępnych (o długości nie wspominając) i zamiast jarać się tym....

A to ci dobre! Chłopie o czym ty piszesz? W moim przypadku szkoda miejsca na dysku dla tej Twojej mapy, nie ma w niej nic ciekawego i nie powala na kolana. Dla mnie żadna to strata.
Kudłaty napisał/a:
Nie miałeś w takim razie nigdy zainstalowanej Kolei Doliny Raduni lub Kolei Bystrzyckiej :)

Popieram Michale, czy chociażby mapa Projekt Sudety którą to również można podać za przykład doskonałej mapy.
Ostatnio zmieniony przez cichowski34 20-11-2015, 17:04, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 20-11-2015, 17:20   

panowie...
już nie przesadzajmy.
dlaczego niby mapa jedna czy druga jest doskonalą a druga nie?
jeden robi w jednym klimacie zwracając uwagę na jedna a drugi robi co innego zwracając uwagę na jeszcze coś innego.
więc skończcie z gadaniem typu ta mapa jest słaba a ta lepsza. bo to kwestia gustu, a jak wiadomo o gustach sie nie rozmawia

GOPnik 
user

Wysłany: 20-11-2015, 17:36   

Teraz część użytkowników poszła jak muły za innymi. Niektórzy kilka stron wstecz wychwalali mapę że jest super i piękna, a teraz KGrid jest "gupi" a mapa jest be. Panowie, powagi trochę. Też uważam że Patryk zachował się nie w porządku, ale to nie znaczy że każdy musi mu serwować wiązankę, która ciągnie się już prawie dwie strony. Wystarczy, przeprosił, wywalił płatności.

cichowski34
user

Wysłany: 20-11-2015, 17:49   

zolwik napisał/a:
dlaczego niby mapa jedna czy druga jest doskonalą a druga nie?
jeden robi w jednym klimacie zwracając uwagę na jedna a drugi robi co innego zwracając uwagę na jeszcze coś innego.

Jak najbardziej się z tym zgadzam, z tym że KGrid dość często podkreśla co to jego mapa jest najlepsza ze wszystkich dostępnych.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 20-11-2015, 17:56   

no i niech sobie podkreśla... autorzy innych map też mówią, że ich mapa jest super i jest super realna i najlepsza. to jest zdanie autora. a to jak każdy użytkownik odbiera daną mapę to jest tylko i wyłącznie jego sprawa. i koniec w tym temacie

ryszard
znawca

Wysłany: 20-11-2015, 18:12   

Uprzejmie proszę kolegów o oddzielenie w ocenie mapy tej i innych tego autora od tego co się stało przy publikacji ostatniej. Wg mnie, najlepszym sposobem na zmierzenie poziomu samooceny jest wydanie własnej twórczości w odpowiednim dziale tego forum. Piaskownica, mapy fikcyjne czy też realne czekają na nowych twórców pod warunkiem przestrzegania regulaminu.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 21-11-2015, 00:38   

aaa tam, to i tak wszystko trafi do smietnika więc jedziemy:

kurde! KGrid jest megalomanem. Ale przywoływanie w tym kontekście innych map jest słabe. Bo nie da się tego porównać. MOżna porównać mapy tego samego autora pod kątem kunsztu. Więc skończmy już z tym wiecznym przywoływaniem Sudetów. Ta mapa ma pierdylion niedociągnięć kolejowych. Tyle tylko że Kilan był tego świadom i otwarcie o tym pisał, że nie skupia się na tym.

"mapa Projekt Sudety którą to również można podać za przykład doskonałej mapy." - Cichowski, masz bardzo zawężoną perspektywę doskonałości. Po prostu jest to dobra, zrobiona pod konkretne potrzeby sentymentalne ale głównie historyczne w kontekście wykorzystanego historycznego taboru, w którym to autor jest wyśmienitym specjalistą. A to, że jest tak spopularyzowana i każdy boi się coś złego o niej pisnąć to inna sprawa. Kwestia marketingu.

I albo tu już nie piszmy, albo piszmy merytorycznie, bo śmierdziuch nie wyszedł z powodu jakości mapy, tylko z zupełnie powazniejszej przyczyny.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 21-11-2015, 00:39, w całości zmieniany 1 raz  

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 25-11-2015, 21:23   

Tak na szybko przejrzałem mapę i wyłapałem parę (moim zdaniem) błędów, które można wyeliminować, by poprawić odbiór mapy. Przygotowałem 4 screeny.
Wiem, że mało widziałem, ale...

1.

Moim zdaniem nie powinien przelatywać jeden przewód przez głowicę. W praktyce nie spotkałem się z takim czymś i zawsze do osobnego przejścia stosowało się osobne naprężenie i osobny drut.

2.

Dość oryginalne przejście z jednego przewodu w dwa, ale znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby zwykłe sekcjonowanie sieci w tym miejscu, gdzie nastąpiłaby zmiana ilości drutu.

3.

Odciąg raczej powinien być zaraz na najbliższym słupie, a nie przechodzić jeszcze przez jeden wysięgnik równolegle do innej sieci.

4.

Złe wysięgniki przy sekcjonowaniu. Ponadto na pewnych szlakach (niestety nie pamiętam) sekcjonowanie występuje zbyt rzadko. O ile dobrze pamiętam to powinno występować co 1,3-1,5km (na mojej linii często zdarzają się po 2-3 sekcjonowania na odcinku 1500m).

To na razie tyle.

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 26-11-2015, 10:05   

Przepraszam za podwójny post, ale dzisiaj przejrzałem kolejną część mapy i trafiłem na bardzo rażący błąd. Konkretnie chodzi o głowicę rozjazdową w Dobrym Mieście (mam nadzieję, że nie nie powielam uwagi).

Niestety ale popełniono poważny błąd przy projektowaniu tej głowicy rozjazdowej. Przy projektowaniu takowych należy przede wszystkim zadbać o to, żeby tory miały podobną długość, co można osiągnąć w prost sposób stosując gdzieś za pierwszym lub drugim rozjazdem lewym rozjazd prawy. W tej sytuacji jeden z dłuższych torów ma prawie 1300m od semafora do semafora, a najkrótszy pewnie gdzieś około 800m. Swoją drogą biorąc pod uwagę, że ta stacja nie jest stacją rozrządową lub manewrową zastanawiająca jest taka długość…o ile dobrze pamiętam to w Tarnowskich Górach najdłuższe tory mają od 900 do 1000 metrów długości (od semafora do semafora). A trzeba zwrócić uwagę, że jest to stacja rozrządowa i przy projektowaniu dróg zwrotnicowych zastosowano tzw. „zwiększenie kąta głowicy”, przez co tory mają w miarę jednakową długość.

Odpowiedz do tematu