Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 101 Skąd: Kraków
Wysłany: 20-01-2013, 22:48
Thalys, strasznie sztuczna ta mapa, mi się osobiście klimat nie podoba. Wiadomo, wykonanie, układ drogowy itp. perfekcyjnie. Robiłeś kiedyś o wiele lepsze produkcje np. Kamieniec :).
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-12-2014, 22:10
Dawno mnie tu nie było. Mapa nie umarła - rozwijam ją w dalszym ciągu. Obecnie osiągnąłem punkt strategiczny jeśli chodzi o wydanie wersji beta - most nad rzeką 'Kamienną'. Jest to również połowa zakładanej długości linii 1. Na tą chwile czas przejazdu wynosi około 23 minut, a nie zastosowałem jeszcze interaktywnej sygnalizacji świetlnej RBacha (a zrobie to!). Zapraszam do oglądania screenów:
Rzekłbym... Sterylnie. Trochę kojarzy się z Cabon City. Był kiedyś taki projekt pod Trainz Classic, z tym że tam miasto wygląda na brudniejsze, bardziej bliskie rzeczywistości. U ciebie wszystko świeżutkie http://youtu.be/sKIw2-ZBk6c
Mimo masy elementów miasto nadal wygląda pusto, a raczej martwo. Ciężko ocenić pozytywnie mapę komunikacyjną, na które brakuje życia Urbanistycznie wygląda fajnie, ciekawe widoki na nocnych screenach. Dla mnie może trochę zbyt plastikowo, zwłaszcza na tych screenach gdzie pokazujesz mosty przerzucone przez rzekę. Łachy piasku jakoś nie przekonują, ale taki styl, zależy od gustu pewnie.
Wysłany: 06-05-2015, 22:37
Poczyniłem pewien eksperyment mający na celu podniesienie klimatu mapy (no bo cukierkowa). Pierwszym testem było sprawdzenie pogody w trainzie - to tu jest pies pogrzebany w głównej mierze. Większość map przy słonecznej pogodzie i 'słodkiemu', niebieskiemu niebu nabierze kolorów nienaturalnych i przecukrowanych.
Skupiłem się również na zarzutach odnośnie tekstur samych dróg do zestawu Nevado, więc wziąłem je na warsztat - poszedłem na łatwizne, bo niestety podmiana na inne bryłowo nie wchodzi w gre przez konstrukcje skrzyżowań. Wykorzystałem tu tekstury Wujka082 i wydaje mi sie, że ten eksperyment również podniósł klimat. Do ogarnięcia zostaną jeszcze chodniki i ścieżka rowerowa. Krawężnik prawdopodobnie też.
Testuje również na mapie drzewka od Bogdana, bo przy publikacji mapy dla tryby multiplayer będzie problem z drzewami Pofiga - nie ma ich na DLS (a muszą być jeżeli mapa ma być multi).
Co myślicie?
(wiem, że pusto - drogi obsługują w tym momencie ruch interaktywny, ale na potrzeby szybkich screenów nie uruchamiałem ruchu; pieszych, znaki drogowe pionowe i parkujące samochody dodam wkrótce)
Torowisko tramwajowe nigdy nie wygląda jak spod myjki, zawsze są plamy smaru, brudu i ogólnego kurzu. Może warto zrobić dodatek, albo tor, który będzie miał w okolicach szyn wyraźne brązowe kolory. Tutaj wygląda to dość nieciekawie ale idea zielonych torowisk jest jak najbardziej w cenie, chociaż ja dodałbym trochę płotków w osi słupów od trakcji - tego wbrew pozorom jest jednak dużo.
Jako obrona argumentu o smarze, w czasach, kiedy po Wrocławiu śmigały tramwaje typu N, LH i inne starsze konstrukcje co jakiś czas na przystankach (zwłaszcza) skuwano nawarstwiającą się warstwę oleju zmieszanego z ziemią. Tramwaje gubiły tego tak dużo, że stwarzało to zagrożenie w ruchu. Swoją drogą, ostatnio pękł mi wąż od hamulca tarczowego na drugim wózku w Skodzie i biedna się zrzygała olejem na przystanku. Ślad? Jakby ktoś wylał konkretne wiadro czarnej jak węgiel ropy.
przy publikacji mapy dla tryby multiplayer będzie problem z drzewami Pofiga - nie ma ich na DLS (a muszą być jeżeli mapa ma być multi).
Ja w kwestii formalnej - jeśli używasz czegokolwiek mojego, to musisz poszukać zamienników, ewentualnie pogodzić się z tym, że nie dasz rady wypuścić tego jako multi. Większości moich dodatków na DLS nie ma i nie będzie.
Wysłany: 03-04-2016, 21:49
Dżem dobry.
Dawnośmy nie pisali, ale korzystając z chwili czasu spowodowanej ukończeniem magisterki postanowiłem dokończyć pare zaległych segmentów mapy. I tak o to moi mili ruszamy z krańcówki technicznej metro wierzbno w kierunku północny-zachód na podbój przedmieść Kamieńca. Zanim jednak do nich dotrzemy musimy przedrzeć się jeszcze przez gąszcz kamienic i urokliwych miejsc. Zapraszam do oglądania.
Na screenach nie ma pieszych, ruchu ulicznego i świateł. Jest to spowodowane problemami z uruchomieniem świateł do samochodów w ramach ATLS. Coś nie bangla i póki tego nie rozgryze to świateł nie będzie - mimo, że słupy nevado stoją. :) Miłeg oglądania i czekam na komentarze. :)
Na screenach nie ma pieszych, ruchu ulicznego i świateł. Jest to spowodowane problemami z uruchomieniem świateł do samochodów w ramach ATLS. Coś nie bangla i póki tego nie rozgryze to świateł nie będzie - mimo, że słupy nevado stoją. :)
To przenieś to na system ruchu ulicznego od Radka,
jest zrobiony i ładnie działa
Koniecznie zmień teksturę trawy na torowisku. Myślałem, że to jest trawa oświetlona przez lampy, takie jasne plamy na niej są. Koniecznie postaraj się i poszukaj dobrej jakościowo tekstury zwykłej trawy zielonej. Żywopłoty do wymiany. Wyglądają niesamowicie sztucznie i psują odbiór wizualny. Brakuje lamp miejskich.
Co do krzaków i żywopłotów najlepszym rozwiązaniem jest mieszanie ich z trawami. Nie ma wtedy efektu łamania krzak i totalnie płaska ziemia. Nie żądam, aby wszędzie była trawa, tylko w miejscach, gdzie są krzaki. Dodawaj gdzieniegdzie jakieś kioski, abo budki z kwiatami, czy słupy ogłoszeniowe, billboardy, etc.
Jeśli chodzi o budynki, drogi, chodniki to nie mam zastrzeżeń. Miasto będzie żywsze, jak dołożymy do niego ruchu uliczny, ale autor już powiedział, że na razie go nie ma, ale będzie.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 04-04-2016, 22:19
Ogólnie nie jest źle. Odbiór psują te nieszczęsne żywopłoty i ta trawa, taka żarówiasta. Próbowałeś z tex Doctore? Większość trawy masz ciemną i ta którą użyłeś daje zbyt duży kontrast. Może trochę gruntu bez trawy, Doctore też taki popełnił w różnych odcieniach. Żywopłot jasny też nieciekawie wygląda. Do wyboru jest ich trochę. est taki wąski, ciemny i niezbyt wysoki. W TS 2010 nazywa się to żywopłot, był już bodaj w 2004. Jak co to mogę podesłać
http://postimg.org/image/7xn8q0mwf/ Tutaj aż się prosi dać coś pod drzewka i wzdłuż ogrodzenia. Jak co to mogę też podesłać cienie pod drzewka, mam trzy rozmiary.