FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: RBach
23-10-2018, 09:20
Projekt_09 - wspomnienie ostatnich lat PRL.
Autor Wiadomość
KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2013, 15:33   

Odcinek Bromierz Budy - Stare Juchy.

Na mapie dokonuje się obecnie kilka zmian tj: urozmaicenie texów, zmiana SSP, zmiana tablic stacyjnych, dodawanie detali, ludzi, samochodów, tablic stylu PRL. Do zamknięcia pierwszej części brakuje jednego segmentu plus monotonnej elektryfikacji (sieć do powieszenia na 50 torach o długości +/- 1200m każdy ;/).

Do końca wakacji powinienem się wyrobić.

A teraz 10km szlaku - jednotor Vmax 80km/h, przed Starymi Juchami Vmax na 60km/h z racji stanu torów i mostów (na odcinku 5km 3 mosty nad różnymi drogami związane z ukształtowaniem terenu).

Czekam na opinię, zwłaszcza apropos texów i otoczenia które tutaj było przerabiane w związku z Waszymi sugestiami.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 11-07-2013, 16:01   

Co za tendeta... Wszystkie mosty pozapadane. Gdzie ty mieszkasz? :mrgreen:
A tak na poważnie, jest dużo, DUŻO lepiej. Z technicznych uwag już nic nie mam. Pozostaje tylko czekać na dokończenie i dopieszczenie szczegółów.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 11-07-2013, 16:10   

Mnie się podoba. W sumie to uważam, że dobrze że nie przeginasz z drobiazgami typu auta, jakieś pierdoły. Takie rzeczy to w sumie każdy sobie może sam dołożyć u siebie wg potrzeb i możliwości sprzętu.

Celowo rezygnujesz z nasypów w takich miejscach jak poniżej?

http://postimg.org/image/ywzm1oeat/

Tego typu miejsce często charakteryzuje się delikatnym nasypem. Ale wiem, że nasypy w trainzie to nie ideał wizualny, więc rozumiem, że ich zaniechałeś. Gdybyś jednak chciał wstawić to oczywiście te Wojtka. Idealna tekstura pod tekstury FMA.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 11-07-2013, 16:12, w całości zmieniany 1 raz  

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 11-07-2013, 23:42   

http://postimg.org/image/nfsg1pd2d/ a ja wciąż uważam, że lepiej byłoby pod te krzaki dać jakąś ciemniejsza teksture. To za bardzo kontrastuje.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2013, 21:44   

W niektórych miejscach nasypów brak celowo - nie ma ich np. na JSL (Nasielsk - Sierpc), czemu? Nie wiem. W każdym razie tekstury są ściemniane, a tak jak mówisz Thalys no już bym nie szedł, bo wychodzi wtedy efekt krzaka w bagnie.

Lecimy dalej, Stare Juchy - Pokrzywne. Do Pokrzywnicy 10km, efelektryfikacja trwa i trwa i trwa. Pokrzywnica sama w sobie zajmuje 13 segmentów długości. Ale o niej później.

Poproszę o kontrolę pędni ;)
Warto zwrócić uwagę na kilka szczegółowych dedyków takich jak chociażby tablice stacyjne. Więcej specjalnych dodatków wyjdzie w praniu miasta Pokrzywnicy.

Czy ktoś chętny wziąć to na testy wytrzymałościowo-jakościowo-sygnalizacyjne?

Przejazd ze stacji Unierzyce do stacji Pokrzywnica Miasto pociągiem osobowym (postój na każdej stacji i p.o.) zajmuje równo 2 godziny, więc zabawy będzie duuużo ;)

Bogdan
zaawansowany
bbf11

Wysłany: 12-07-2013, 22:04   

Ja z pytaniem, gdzie w naturze występuje to coś co jest po lewej stronie screena: http://postimg.org/image/jfeok580l/

Moim zdaniem jest to pójście na łatwiznę, pociągnąć pasek, zamiast ładnie obsadzić to normalnie wyglądającymi krzakami.

Kuid 173000 ALL

ryszard
znawca

Wysłany: 12-07-2013, 22:41   

http://postimg.org/image/uctse4yxh/ jak dla mnie do sem Sr1/2 pędnia jest źle wyprowadzona. Druty sterujące mogą być tylko w przód lub do tyłu i na dwa sposoby: albo widocznymi drutami spline " przejście do semafora" od tego kawałek rury do skrzynki L tak żeby przejście pod torami wypadło w okolicy sem Sr1/3. Drugi to stosujemy dodatek scenery pod skrzynią sem i rura do przodu i dalej przejście jak we wcześniejszym. Skoro ten budynek jest nastawnią parterową, to naprężacze do nich muszą być na drutach wchodzących do nastawni. W piętrowych tego nie widać, bo na parterze jest pomieszczenie naprężaczy.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 12-07-2013, 22:46   

ryszard napisał/a:
Druty sterujące mogą być tylko w przód lub do tyłu

Tak, w przypadku pędni na(d)ziemnej. Jeśli leci kanałem, to zdarzały się skrzynki umożliwiające wprowadzenie druta właśnie w taki sposób. Tak jak do wąskiego rygla, tylko dodatkowo 90 stopni w górę do pionu.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

ryszard
znawca

Wysłany: 12-07-2013, 22:49   

Radek ale tutaj robienie kanału, to jak instalacja złotego kibla w stacyjnym WC na zadupiu.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 12-07-2013, 22:50   

ryszard napisał/a:
Radek ale tutaj robienie kanału, to jak instalacja złotego kibla w stacyjnym WC na zadupiu.

Warunki lokalne :-P
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

ryszard
znawca

Wysłany: 12-07-2013, 23:04   

niech będzie, wtedy był pracowity naród. Tutaj jest problem: http://postimg.org/image/3t17bzydx/. Na przejeździe znak stop /chałupa zasłania widoczność/. Problem masz z rurą pod przejazdem z lewej strony, wylazła w górę. Żeby było dobrze to trzeba do odciętego kawałka pędni prostej dopiąć ten od łuku. Na połączeniu będziesz miał wtedy słupek. Klikasz na to rozłącz, a drugi koniec łuku ustalasz na -0.27. Na takim poziomie ustalasz rurę pod przejazdem której koniec powinien wystawać na ok. 30cm. Na rurę przeciągasz obniżony koniec druta z wciśniętym shiftem do momentu aż słupek zniknie w podjeździe.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2013, 22:35   

@ryszard, @RBach: Trwa dalsze poprawianie tych pędni, ale chyba już będzie dobrze.
@Bogdan: kto co za lenistwo uważa, dla mnie wygląda naturalnie, często krzaki są przecież na podwyższeniach. A nie ryzykuje z dużą ilością roślinności, bo mój komputer i tak ledwo żyje. Mapa ma być najpierw ładna, potem efektowna no i lekka. Wszystko trzeba łączyć w całość.

A dziś Proszę Państwa...
Bocznica towarowa do ... jakiś zakładów azotowo-chemicznych pod Bromierzem. Odcinek Bromierz Budy - posterunek BGB. Do odchamienia mam tylko tę nastawnie z JG.

Screeny:

Elektryfikacja mozolnie idzie ku dobremu, Pokrzywnica Miasto okablowana, trochę Pokrzywnicy Głownej i Pokrzywnicy Towarowej. Z wagonówką/postojówką/lokomotywownią już gorzej.

Oceniajcie.

PS - jeden kawałek na screenie, ten beztrawiasty został już poprawiony,
Ostatnio zmieniony przez KGrid 17-07-2013, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2013, 14:23   

Dzięki za komentarze ;)

Odcinek Pokrzywne - Pokrzywnica Miasto.

I tak oto wygląda to tak:

Semaforów dużo mi nie zostało, sieci też nie zabardzo.

Etap 2.0 - trwa budowa. Na czym będzie on polegał? Przechodzimy z komuny do .. 1998 roku. Rok znany z uruchamiania "wygaszania popytu". Do obecnego szlaku dobudujemy około 60-80km dwutoru podobnego typem do szlaku Siedlce-Czeremcha. Fajnie?

Wujek 082
znawca

Wysłany: 20-07-2013, 15:40   

Myślę, że w tym momencie należałoby wydać gotowy odcinek mapy. Etap 2 zostawić jako rozwinięcie :) Sporo osób czeka na ten projekt, więc przy takiej wielkości mapy chyba już czas :D

Podoba mi się pomysł stworzenia realiów późnych '90. Żółte czoła będą miały zajęcie :)

Ja bym dodał do tego projektu Kamienin wraz z zelektryfikowanym jednotorem, który robiłeś swojego czasu. Bardzo mi się tamta mapa podobała, tak samo jak ta - obie w pigułce jako jeden projekt to recepta na wiele godzin dobrej zabawy (no, na pewno dla mnie :)). Oczywiście do Ciebie należy decyzja, ale takie urozmaicenie jest chyba fajniejsze, niż dwutor bez druta ;)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2013, 17:06   

Trwa przygotowanie wersji 0.99 pod wydanie, ale brak testera trochę mi to opóźnia, a zainteresowania nie widać.

Wersja 2.0 będzie zawierała poszerzanie długości szlaku, a w następnym etapie dopiero docelową elektryfikację.

Projektu Kamienin nie ma w to co mieszać bo ten zaginął gdzieś tam z errorem TRS2006.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2013, 13:39   

Witaj ludu ciemiężony i naciskany przez wpływową grupkę imperialistycznych czerwonych wrogów!

Plan wieloletni rozbudowy kolei na ziemiach ludowej Polski trwa. Zgodnie z zaleceniami szanowanych testerów (obecnie 082 po testach, Ryszard w trakcie, potem mapa trafi to jeszcze jednego testera) rozbudowano i przebudowano niektóre miejsca. Spójrzmy:

Stacja UNIERZYCE otrzymała kolejny - trzeci peron. Upchnięcie na pięciokierunkowym węźlę wszystkich pociągów na 2 peronach byłoby niemożliwe. Teraz pasażerowie będą mieli wygodniej (gdzieś uciekł mi screen z góry).

Pasażerowie p.o. UNIERZYCKO otrzymali nowy budynek stacyjny.

Zakłady w CZERMNIE otrzymały upragnioną bramę która z racji braku dostaw metalu była zawieszona (zapewne cały metal został zagrabiony przez czerwonych). Dostawy w żółwim tempie, ale dotarły nie tylko do CZERMNA ale i do innych miejsc przemysłowych ziemi Pokrzywnicko-Bromierskiej.

Zgodnie z zaleceniami głównego hydrologa mapy - Wujka082 na mapie znajdziemy więcej rzek. Oto jedna z nich. Rzeka która wcześniej była zwykłą (wyasfaltowaną!) drogą. Takie rzeczy tylko w PRL ;). Dodatkowo wymiana peronów tu i ówdzie wraz z wymianą oświetlenia na te bardziej pasujące w brak klimatu ;)

Stacja BORY otrzymała nowy budynek stacyjny włącznie z brakiem klimatyczności. Dodatkowo dobudowano drugi peron.

Stacja BROMIERZ również uzyskała kolejny peron. Bromierz to największe miasto pomiędzy węzłem Unierzyckim i Pokrzywnicą (nawet większe od Unierzyc). Dlatego też wiele pociągów dociera własnie tutaj (zwłaszcza relacji Bromierz-Unierzyce). Dodatkowo na peronie wprowadzono zakaz palenia, by ludowi żyło sie lepiej!

Reszta prezentacji - dodatków dedykowanych w odpowiednim dziale.

Wydanie mapy nastąpi raczej na pewno w roku 2013.
Ostatnio zmieniony przez KGrid 01-09-2013, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  

Pm37 
zaawansowany

Wysłany: 01-09-2013, 13:51   

Podoba mi się pomysł, klimat, ale brakuje mi trochę różnorakich badziewi typu kwiatki, chwasty, chaszcze, pokrzywy - krzaki to za mało. Mapa może trochę urośnie o kilkanaście kuidów, ale i zyska. Tutaj myślę o dość fajnych zabaweczkach JVC, np. Queen Anne's Lace, Grass 167 sedge lub Wildflowers. Jakoś tak leciały te nazwy, a fajnie wyglądały.

Życzę powodzenia w dalszych pracach :)

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 01-09-2013, 22:41   

Obserwuję projekt od początku i widzę że warto czekać. Klimat, wykonanie, wszystko na najwyższym poziomie.

PS> Mapa pod TS2009+ czy przewidujesz jakieś podciągnięcie pod TS12 bo jak wiemy krzaczory na alfie masakrują cały efekt, zwłaszcza drzewka bo trawska jeszcze ujdą?
Ostatnio zmieniony przez Robercik101 01-09-2013, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2013, 22:47   

Cytat:
Tutaj myślę o dość fajnych zabaweczkach JVC, np. Queen Anne's Lace, Grass 167 sedge lub Wildflowers. Jakoś tak leciały te nazwy, a fajnie wyglądały.

To jest mój pierwszy projekt na TS09, więc jest to zabawa testowa. To co Wam pokazuje na screenach to wersja podstawowa, nazwijmy ją wersją LOW bądź LIGHT. Po wydaniu tej wersji ukaże się wersja nazwijmy to HARD czy jakoś tak. Tam otoczenie tory będzie bogatsze, obecnie testuje pewne rozwiązania i ich kolidacje z trawą 3D.

Co muszę przyznać to fakt że z poziomu kabiny otoczenie nie jest aż tak ubogie jak z poziomu wolnego obserwatora. A ta mapa cechuje się lekkością, nawet na moim archaicznym sprzęcie.

Cytat:
czy przewidujesz jakieś podciągnięcie pod TS12 bo jak wiemy krzaczory na alfie masakrują cały efekt

09+ i nic więcej. Ograniczenia sprzętowe mnie trzymają, mapa Jamala na TS10 mi prawie nie ruszyła więc domyślajcie się jak to jest ;) Planuję wymianę sprzętu na przełom roku, wtedy ruszę na TS10 lub i TS12. Czas pokaże.
Ostatnio zmieniony przez KGrid 01-09-2013, 22:49, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2014, 12:51   

OBYWATELE I OBYWATELKI!

Nadszedł ten dzień, w którym otrzymany dar od przyjaznych narodów mogę przekazać Wam. Oto Projekt_09 w wersji 0.99!

Odcinek od stacji Unierzyce do stacji Pokrzywnica Miasto z kawałkiem postojowej części Pokrzywnic. Pokrzywnica Główna czeka na obywatela który zechce poświęcić kilka chwil na konfigurowanie i wieszanie sieci trakcyjnej.

POBIERZ MAPĘ

UWAGA - Brak paczki wsporczej!
W paczce dodatki "KG" dedykowane mapie.

Z racji że 99,9% dodatków to nasze rodzime produkcje, postanowiłem nie robić paczek wspierających. W razie problemów z większą ilością produkcji proszę pisać w tym temacie, będziemy sukcesywnie przesyłać to i tamto do ogólnego obiegu.

PROJEKT NIE BĘDZIE KONTYNUOWANY
W związku z tym ewentualne sugestie i uwagi nie będą raczej rozpatrywane.

Mapa powinna pójść na komputerze który ma przynajmniej TS09, 1GB RAM i 512MB kartę graficzną.

W związku z zakupem nowego sprzętu, mapa testowana przy prędkości 120km/h - nie stwierdzono żadnych zacięć. Vmax = 80km/h. Full konfiguracja semaforów.

Do zobaczenia w nowym projekcie ;)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 26-01-2014, 14:39   

Na dzień dobry zgłaszam, że brakuje wszystkich kuidów autora:

<kuid:125857:xxxxxx...

To chyba jest Bazler i prawdopodobnie są to plakaty propagandowe. Nie wiem czy gdzieś zawisły.

P3t3r
super user

Wysłany: 26-01-2014, 14:40   

http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#125361

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 26-01-2014, 14:57   

Dzięki, P3t3r.

Od razu przykleję jeśli ktoś nie miał:

https://www.dropbox.com/s...%20by%20max.cdp

PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 26-01-2014, 15:19   

Witam
Mam pytanie czy to jest ten 1% ?

Czy u mnie jest coś nie tak?

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2014, 15:21   

Tak, tak, efekt zamierzony ;) Było wybudowane więcej, ale TS uporczywie protestował przy usuwaniu gęsto zabudowanych segmentów. Dlatego musiałem zrobić taki trick. Zresztą, wystarczy zobaczyć czy zgadzają się stację ;)

PS - Dzięki Jacek, dzięki P3t3r ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi