Mapa nie ruszy pod 2010. Dycha coś poknociła przy zapisie i nie mogłem jej więcej w żaden sposób edytować. Udało mi się ją odratować tylko przez przeniesienie do T:ANE i tam kontynuuję prace. Chyba, że jest jakiś magiczny sposób na przeniesienie w dół o którym nie wiem
Czas na obowiązkową coroczną publikację postępów. Przed wami fragment linii 140 pomiędzy Leszczynami, a Czerwionką Dębieńskiem. Spacer zaczynamy od stacji Leszczyny. Na lewo odbija dwutorowa linia 149. My spacerujemy jednotorówką. Po około 600m mijamy przejazd kat. D na ul. Rybnickiej:
Tarcza ostrzegawcza semafora wjazdowego do Leszczyn:
Następnie kolejny przejazd kat. D w ciągu ulicy Polnej. Z lewej strony widać małą kolonię:
Szlak przebiega wzdłuż ul. Lompy. W tle wyłaniają się pierwsze zabudowania Czerwionki-Dębieńska, Zakład Odsalania Dębieńsko i charakterystyczne stożkowe hałdy KWK Dębieńsko:
Zaraz za zakładem odsalania znajduje się 3 przejazd kat. D tym razem ul. Młyńska:
Z lewej strony zaraz za przejazdem jest dawny plac drzewny KWK Dębieńsko i chwilę później wita nas semafor wjazdowy do stacji Czerwionka Dębieńsko:
Jeszcze tylko szybki przeskok nad potokiem Leszczyńskim i jesteśmy na samej stacji:
Sama stacja i bocznica koksowni Dębieńsko w następnym odcinku i to dużo szybciej niż za rok. Możliwe że jeszcze nawet w tym tygodniu. I zdaję sobie sprawę, że jest piątek
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 656 Skąd: GoP
Wysłany: 30-06-2023, 21:52
Ładne obrazki, można poznać :). Dbasz nawet o takie szczegóły jak pochylone słupy. Przypomina mi się jak mi zależało, przy post. Ćmok na mojej mapie, ustawić pochylone lampy, żeby jak najwierniej oddać klimat tamtego posterunku ;).
_________________ www.bojarsite.pl
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
Początkowo byłem przeciwny wymianie tych słupów, bo to strasznie dużo roboty, ale w końcu się przemogłem, bo efekt jest na prawdę niezły. Przełamuje monotonię w czasie jazdy i dodaje realizmu, także warto się z tym pomęczyć
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 01-07-2023, 10:49
Bardzo interesująco oddany ten fragment linii. Czuć ten klimat polno-industrialny tej części Śląska. Pogratulować samozaparcia i obym dożył finału tej mapy.
Dasz radę Rysiu A tymczasem stacja Czerwionka Dębieńsko i koksownia Dębieńsko z muchi 3D. Ciąg dalszy prezentacji z poprzedniego posta. Zaczynamy na peronie 1 stacji i kierujemy się torem 1 w stronę nastawni wykonawczej CwD 1 i stacji Czerwionka:
Tory stacyjne od nr 3 do 11. Na stacji wykorzystywane są urządzenia mechaniczne scentralizowane z sygnalizacją świetlną. Nastawnia CwD znajduje się naprzeciwko peronów. Sama stacja położona jest wzdłuż dawnych zabudowań kopalni Dębieńsko i znajdującej się za nią koksowni:
Bocznica samej koksowni to standardowe rozjazdy z bambułami i tory wijące się między przemysłowymi halami przeplatane rurociągami, drogami zakładowymi itd. Zaczyna się placem węglowym i magazynem koksu w pobliżu nastawni CwD 1:
Potem tory przecinają Zakład Wzbogacania Odpadów Poflotacyjnych POLHO
Za POLHO tory rozwidlają się w lewo w kierunku oddziału węglowni i piecowni, oraz na prawo do oddziału węglopochodnych:
Przed oddziałem węglowni pomiędzy chłodniami kominowymi, a kotłownią zakładową znajduje się mała jednostanowiskowa lokomotywownia zakładowa:
Za kotłownią zaczyna się oddział węglowni gdzie na hali rozładowuje się wagony z węglem, które trafiają do sortowni i młyna:
I sama piecownia, gdzie znajduje się bateria koksownicza i przeprowadza się załadunek koksu na wagony i samochody ciężarowe:
Wyżej wspomniane rozwidlenie i prawy tor prowadzący do oddziału węglopochodnych:
Widok w kierunku stacji:
Niewielki oddział węglopochodnych z instalacją do hermetycznego napełniania cystern benzolem i smołą:
I na koniec widok na cały zakład. Od prawej piecownia, za nim węglownia i kotłownia,a z lewej węglopochodne:
Wysłany: 03-07-2023, 20:08
Te charakterystyczne 3 garby :), chcę kiedyś tam na rowerze pojechać. Ale ostatni screen wymiata, robi wrażenie! Ilość detali, ten "smród", naprawdę mi się podoba!
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
https://trainzpicture.pl/images/2023/07/03/Koksy-1.jpg
Te "kopczyki" to z ukształtowania terenu czy gotowy dodatek?
Z przyjemnością ogląda się takie dopracowanie industrialnego ustrojstwa.
Ukształtowanie terenu
A dzisiaj stacja, a właściwie stacyjeczka Czerwionka.
Semafory wjazdowe od strony Dębieńska:
Przejazd kolejowy z ulicą Furgoła:
Rozjazdy 13, 14, 15, 16 i Tm4:
Przejazd kolejowy na ulicy Kolejowej:
Semafory wyjazdowe w kierunku Dębieńska i perony 1 i 2:
Tory 1, 3 i 5 i semafory wyjazdowe w kierunku Orzesza Jaśkowic:
Rozjazdy 1 i 2:
Tor w kierunku Orzesza:
Wiadukt z autostradą A1 i semafor wjazdowy od strony Orzesza:
Skończyłem dzisiaj zwałowisko Bierawka należące do KWK Szczygłowice. Dawniej składało się z dwóch frontów zwałowych po obu stronach rzeki Bierawki. Obecnie funkcjonuje tylko 1 - wschodni front.
Bocznica zaczyna się na terenie kopalni i przebiega wzdłuż peronów przystanku Szczygłowice Kopalnia:
Po około 200m tor rozgałęzia się w kierunku nieczynnego już frontu zachodniego:
Bocznica przebiega równolegle to linii 149 szlaku Knurów Szczygłowice - Szczygłowice bocz. :
Dalej bocznica odbija na lewo wzdłuż sztucznie utworzonej doliny Bierawki:
Na lewo dolina Bierawki, z prawej pierwsze zabudowania "starych" Szczygłowic, na drugim obrazku widok w przeciwnym kierunku. W tle widoczne hałdy KWK Dębieńsko:
Widok już niemal ze szczytu hałdy. Na 1 w oddali zakład przeróbczy Haldex. Na 2 zalewisko po dawnym "czerwonym" osiedlu obecnie już niemal całkowicie zasypane. Przed okresem wydobycia cały okoliczny teren znajdował się mniej-więcej na wysokości torowiska:
Widok "w dół" z frontu zwałowego i panorama "starych" Szczygłowic z kościołem parafii Najświętszej Maryi Panny Królowej Świata (jeszcze erzac):
Widok ze szczytu na zalewisko czerwonego osiedla i zwałowisko Jagielnia po przeciwnej stronie ulicy Lignozy:
Panorama zakładu KWK Szczygłowice ze szczytu "Bierawki" i poziomu ulicy Lignozy:
Zwałowisko Bierawka z poziomu ulicy i widok z lotu ptaka:
Coroczna aktualizacja. Na mapie dzieje się coś cały czas, ale nie mam za bardzo czasu na wrzucanie postów. Muszę się w końcu poprawić, bo dzisiaj na pewno nie uda mi się pokazać wszystkiego co się zmieniło. W tym poście na pewno nie będzie nowych fragmentów mapy. Te cały czas się tworzą. Jeden jest w połowie wykonania, drugi to świeży temat, ledwo zaczęty. Największa zmiana na mapie to rozbudowanie otoczenia i dostosowanie do rysowania z odległości co najmniej 10km.
Na stację Zabrze Makoszowy dotarły tramwaje Śląskie. Nieco wydłużyła się też ulica Makoszowska, kopalnia dostała neon:
Autostrada A4 nad Mizerowem dostała zmienione ekrany akustyczne, oświetlenie, poprawiony nasyp i trochę detalu:
Dodałem znaki i słupki na przejazdach:
Mizerów dostał też rozbudowane otoczenie. Teraz bardziej przypomina osiedle domków niż wieś pod lasem :D :
Szlak Mizerów - Gierałtowice. W oddali widać już rozbudowane Przyszowice:
Ten sam szlak z drugiej strony torów. Pola rozciągają się teraz po horyzont:
Nieco bliżej Przyszowic:
Szosa Gliwicka (droga krajowa 44). Widok w kierunku Gliwic. Rozbudowana jezdnia, dodane znaki poziome i trochę detalu:
44-ka w przeciwnym kierunku:
Widok z wiaduktu nad 44-ką na północną stronę Przyszowic. Tutaj otoczenie jest zrobione praktycznie od nowa:
Odnoga ulicy Polnej w Przyszowicach wzdłuż torów z całkowicie przerobioną zabudową:
Ta sama ulica i widok w kierunku Gierałtowic:
I jeszcze raz w stronę Przyszowic. W tle widać hałdę KWK Sośnica i zabudowę kopalni Makoszowy:
W lewo łuk w kierunku posterunku Gierałtowice. Dawnie pola sięgały mniej-więcej do tej kępki drzew. W tle widać już kopalnię Knurów:
Rozjazd 1 w Gierałtowicach. W tle nowe zabudowania wzdłuż ulicy Gierałtowickiej:
"Główny" przejazd w Gierałtowicach na ulicy Gierałtowickiej. Widok w kierunku Przyszowic i na kopalnię Makoszowy:
Widok z mijanki w Gierałtowicach na Przyszowice. Z lewej zabudowania wzdłuż ulicy Gierałtowickiej i górująca w tle hałda Sośnicy i kopalnia Makoszowy:
Nowe powiększone otoczenie i śląskie klimaty:
Kolejny nowy widok z mijanki w kierunku krzyżówki ulicy Gierałtowickiej i Korfantego w Gierałtowicach. W tle kopci Knurów:
Zabudowania wzdłuż ulicy Korfantego w kierunku Knurowa:
Posterunek SKP i droga w kierunku Chodowa. Tutaj też mocno rozbudowane otoczenie:
Miasto Gierałtowice po gruntownej rozbudowie widziane z wiaduktu na ulicy Korfantego:
I z tego samego wiaduktu w kierunku Zabrza:
Ostatnia prosta przed Knurowem na wysokości przejazdu na szosie do Bekszy:
Widok ze szlaku od strony Knurowa. Daleko w tle zasłonięty słupami wiadukt na ulicy Korfantego. Z lewej widać kopułę kościoła p.w. Matki Bożej Szkaplerznej w Gierałtowicach:
Na samej stacji Knurów wiele się nie zmieniło. Głównie drobne detale. Np. poprawiłem wejście na peron. Teraz jest tak samo przygnębiające jak w okolicach 2011 roku :D :
Zejście z peronu i kolejowe kamienice przy ul. Dworcowej:
Przebudowane otoczenie przy inkubatorze przedsiębiorczości na ul. Dworcowej tuż za nastawnią KN:
Powstało też rondo im. Rotmistrza Witolda Pileckiego na wjeździe do miasta z autostrady A1:
To już widok na miasto z wiaduktu bocznicy kopalni nad linią 149. Postawiłem kościół p.w. św. św. Cyryla i Metodego, ratusz miejski i szpital. A w zasadzie ich erzace. Ale zadanie spełniają:
Ulica Niepodległości widziana z wiaduktu w kierunku centrum. Kamienice wymienione na takie które gabarytem są zbliżone do rzeczywistych. Ulica wydłużona o dobre 300m. Dodane, lub poprawione detale. Brakuje tylko sygnalizatorów ulicznych:
I ulica Niepodległości w przeciwnym kierunku. Wydłużona o ponad 400m, wymienione budynki, dopieszczone detale. W tle widać wieżowce Szczygłowic i kopalnia:
Wiadukt nad ulicą Wilsona. Zmiany takie same jak wyżej. Widok w kierunku Krywałdu:
I widok na Wilsona w kierunku centrum:
Na wjeździe do Knurowa szlakiem Kolei Piaskowych też rozbudowałem otoczenie (lewa strona).
Pojawiły się domki jednorodzinne wzdłuż ulicy Wilsona i Rakoniewskiego:
W Szczygłowicach poprawiłem peron i najbliższe otoczenie dworca. Sam budynek przerobiłem w gmaxie i pochyliłem jak w rzeczywistości:
Ulica Zwycięstwa w Szczygłowicach też została dopieszczona. Wjazd do miasta i wiadukt na linii 149. Dodałem mury oporowe, znaki, barierki i inne duperele:
I jeszcze widok z w.w. wiaduktu na ul. Zwycięstwa w kierunku centrum. Z prawej kościół parafii Najświętszej Maryi Panny Królowej Świata. Oczywiście erzac:
Szlak Knurów Szczygłowice - Leszczyny. Tutaj też "odjechałem" z otoczeniem o prawie 1km od osi toru. Dzięki temu pojawiły się zabudowania Czuchowa i odległych lasów. W tle widać charakterystyczne kopce hałd Dębieńska:
Czuchów i Dębieńsko w odległym planie:
I jeszcze raz Czuchów z innej perspektywy:
Dopadłem fajne zdjęcia z przystanku Szczygłowice Kopalnia z właściwego okresu i tutaj też poprawiłem perony, a raczej to co po nich zostało:
Ostatnie spojrzenie na Czuchów z wysokości semaforów wjazdowych posterunku bocznicowego Sgp:
Zmian na pewno jest znacznie więcej. Teraz jeszcze mi się przypomniało że przy dworcu w Gierałtowicach też robiłem delikatne poprawki. Poprawiłem też wskaźniki We w Gierałtowicach i Mizerowie. Postaram się wrzucać posty częściej i bardziej na bieżąco, bo przy takich rocznych podsumowaniach zbyt długie tasiemce się tworzą
W krótkich słowach podsumowania. Zmiany w otoczeniu bardzo dobrze wpływają na odbiór mapy w trakcie jazdy. Szczególnie, że na większości trasy obowiązuje zawrotne 30km/h Jeśli chodzi o wydajność to różnica jest... Żadna. Domków jest więcej, ale używam bardzo wąskiej puli dodatków, szczególnie na dalszych planach. Bez muchi czy de 500m od torów. Dodatkowo wyleciała, albo została uporządkowana zabudowa najbliżej torów która wcześniej pełniła rolę zasłony dymnej dla mizernej odległości rysowania jeszcze z początków mapy w TS2010. Także w efekcie końcowym może nie wyszło na zero, ale bilans jest optymalny
https://trainzpicture.pl/images/2024/07/25/2024-07-25-213219.jpg
Tutaj naprawdę wygląda wszystko dobrze. Wszystko równo, są pasy na jezdni, bramy, furtki (polecam płoty PFP na stronie RBacha. Jest paczka z płotami + bramy i furtki) Ja osobiście najbardziej lubię oglądać wykonanie słupów z prądem, telefonii. U Ciebie wszystko elegancko i schludnie wygląda.
Przyjrzałem się dokładnie screenom i powiem, że jestem pod wrażeniem detali! Mapa wygląda świetnie! Mam kilka małych uwag i sugestii co można zmienić
Dzięki za miłe słowa. A uwagi i sugestie zawsze mile widziane. Lubię popraweczki
Cytat:
https://trainzpicture.pl/images/2024/07/25/2024-07-25-211834.jpg
Ten biały, czysty wiadukt autostrady rzuca się w oczy, ja proponuję go przyozdobić grafitti.
Graffiti nie będę dodawał. Staram się jak najbardziej ograniczać pulę kuidów. Pomijając dedykowane obiekty Jaskrawość wynika z pory dnia kiedy słońce na niego świeci. Popołudniu jest już w porządku. Przy okazji dodałem parę brakujących drzew i kostkę brukową na nasypie:
Cytat:
https://trainzpicture.pl/images/2024/07/25/2024-07-25-211932.jpg
Proponuję podmienić słupki na takie:
[url=https://i.postimg.cc/JHy7HBs2/slupek.jpg]Obrazek[/url]
<kuid2:574710:100058:1> Można mu dodawać kilometry i hektometry, jednak jego wada jest taka, że nie można zmienić mu wysokości.
Porównałem je z tymi które mam. Są tylko trochę bardziej spatynowane. Różnica nie jest warta zachodu. Tym bardziej, że nie można ich podmienić automatycznie.
Cytat:
https://trainzpicture.pl/images/2024/07/25/2024-07-25-212131.jpg
Na jezdni na pasach widać jakąś turkusową linię. Podejrzewam, że nie powinno jej być.
To droga niewidoczna Radka. Musiałem zmienić wpis surveyoronly z 0 na 1 i jest w porządku.
Cytat:
https://trainzpicture.pl/images/2024/07/25/2024-07-25-212804.jpg
Na pierwszym planie drugi biały słupek jest jakby przesunięty na jezdnię. Można jeszcze powykrzywiać słupki.
Słupki poprawione i ułożone we właściwym rozstawieniu. Przy okazji dodałem zjazd na pole który przeoczyłem, barierkę energochłonną z prawej strony. Dodałem też szlabany które powinny tam być:
Cytat:
https://trainzpicture.pl/images/2024/07/25/2024-07-25-213219.jpg
Tutaj naprawdę wygląda wszystko dobrze. Wszystko równo, są pasy na jezdni, bramy, furtki (polecam płoty PFP na stronie RBacha. Jest paczka z płotami + bramy i furtki) Ja osobiście najbardziej lubię oglądać wykonanie słupów z prądem, telefonii. U Ciebie wszystko elegancko i schludnie wygląda.
Mam tą paczkę, ale staram się z dużym trudem hamować żeby nie natłuc za dużo kuidów i nie wysadzić trainza. To jednak jest już ponad 150 segmentów :D
A w Gierałtowicach powycinałem krzaki, bo teraz jest otoczenie za stacją. Dodałem magazynek i bodajże toalety które były w budyneczku przy 1 peronie:
Poprawiłem też wejście na peron przy dworcu i dodałem barak który wcześniej przegapiłem:
EDIT:
Gierałtowice od przejazdu w km. 5,797 (ten "główny" na ul. Gierałtowickiej) i szlak w kierunku Knurowa do km. 7,800 mają poprawiony profil podłużny linii.
Dopadłem też schemat stacji Knurów Szczygłowice i poprawiłem niewłaściwe nazwy semaforów wjazdowych od strony Leszczyn.
Wysłany: 30-03-2025, 20:32
https://trainzpicture.pl/image/pr-a10.G1pMr - szaleństwo :-D . Nieźle to wygląda, już prędzej odwzorowujesz miasto niż linię kolejową. Lubię oglądać Twoje screeny z postępów. Miło mi, że korzystasz też trochę z moich "wypocin" (czyt. dodatków). Jedynie mogę zasugerować może ograniczenie detali przy największych odległościach od toru kolejowego.
https://trainzpicture.pl/image/pr-a10.G1pMr - szaleństwo . Nieźle to wygląda, już prędzej odwzorowujesz miasto niż linię kolejową. Lubię oglądać Twoje screeny z postępów. Miło mi, że korzystasz też trochę z moich "wypocin" (czyt. dodatków). Jedynie mogę zasugerować może ograniczenie detali przy największych odległościach od toru kolejowego.
Zająłem się budowaniem dalej i dopiero zajrzałem do tematu Detali w odległości praktycznie nie ma. Są wyższe drzewka, które widać z daleka i w dużo mniejszym zagęszczeniu niż te bliżej toru. No i domki. Staram się wstawiać tylko minimum tego co będzie widać z torów. W czasie jazd jeszcze na pewno coś poucinam gdzie ocenię że jest zbędne. Nie ma dróg, płotów, latarni. Są tylko tekstury gruntu. Ot magia perspektywy. A z otoczeniem muszę "wyjeżdżać" nieco dalej, bo nasyp ma 17m wysokości więc z kabiny widać całkiem sporo.
Tak to wygląda "od zaplecza":
Jak widać za gęsto z otoczeniem to tu nie jest. Detale ograniczam na oko z reguły w zakresach 50, 250, 500m od toru i jak na razie taktyka się całkiem nieźle sprawdza.
Minęło przepisowe pół roku. Pora na posta
Stacja Rybnik "osobowy" już w 98% gotowa więc dzisiaj wysyp screenów. Największy problem to masa szczegółów. Jak chciałem wszystko pokazać to wyszło mi ponad 80 screenów. Skupiłem się na bardziej ogółnych widokach tym razem, bo nikomu nie będzie się chciało tego oglądać
Wjazd do Rybnika od wschodu. Z lewej linia 148 (Pszczyna - Rybnik), z prawej 140 (Katowice Ligota - Nędza), na drugim screenie w przeciwnym kierunku:
Głowica nastawni RbA, tory stacyjne, dużo torów stacyjnych i o zgrozo, angliki :
Perony 1, 2 i 3:
Głowica stacyjna zachodnia, rejon nastawni RbB i odgałęzienia - w lewo linia 957 do Rybnika Towarego rejon RTA, na wprost linia 140 w kierunku Nędzy i w prawo linia 173 do Suminy:
Droga i plac ładunkowy, bocznica PKP Cargo:
Lokomotywownia PKP Cargo:
Pare rzutów z góry:
Tak wiem, pare wysięgników na siebie "włazi", ale dla mnie ważniejsze jest żeby typ się zgadzał. Kiedyś wreszcie dorobię takie krótkie specjalne.