FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Linia nr 10
Autor Wiadomość
KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2014, 14:57   Linia nr 10

Jak pewnie niektórzy zauważyli, ostatnio nazwy moich map związane są z wersją TS'a na których są owe mapy tworzone. Tak więc moi drodzy - dotarłem do TS10. Ale zakupów w sklepie cdp.pl nie polecam nikomu!

Do rzeczy - jakieś 6 lat temu rozpoczynałem projekt "Magistrala Mazowiecka". W dzisiejszych czasach, nie oszukujmy się, mapa ciężka, nudna, denna. Dlatego pora wrócić do rodzimych klimatów dwutorów pod drutem ;)

Linia numer 10 - obecnie ma jakieś 25km, przy około 60km będziemy myśleli nad wydaniem czegoś tam, docelowo pewnie 150km między dwoma większymi miastami. Wzoruje się na trzech liniach: Warszawa-Białystok, Warszawa-Lublin, Radom - Dęblin. Szlakowa 120km/h, może trochę mniej, trochę więcej. Kilka większych miast, dwa duże na końcu i początku.

Miasto początkowe: TEMPLIN (nazwą prawie jak LUBLIN czy MODLIN ;) ). Tutaj lokomotywownia, wagonówka, większy węzeł, większe miasto.

Screeny z odcinka TEMPLIN FABRYCZNY - MORY:

Filmy z odcinka TEMPLIN GŁÓWNY - TEMLIN FABRYCZNY oraz MORY - TEMPLIN FABRYCZNY:
http://www.youtube.com/wa...p1RGG5pRAWgt2Kw
http://www.youtube.com/wa...p1RGG5pRAWgt2Kw

I to chyba tyle ;)

Uzupełniona wersja mapy z NOWYM NUMEREM KUID pod linkami:
- mapa + sesja + dodatki kacperkgl: http://www.novikom.webd.pl/TS10/D29-10_v0995.rar
- mapa + sesja + paczka wsporcza: - https://www.dropbox.com/s...29-10_v0995.rar

W przypadku ewentualnych braków dodatków - proszę o informację ;)
Mapa zawiera 2 nieukończone segmenty - jednak nie wchodzą one w skład linii numer dziesięć ;) Semafory skonfigurowane tylko w kierunku zasadniczym. W paczce sesja "Semafory BT".

I to by było na tyle - kolejna część pewnie pod koniec roku, może w roku następnym.
Ostatnio zmieniony przez Alana 05-08-2014, 21:24, w całości zmieniany 3 razy  

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 12-02-2014, 15:30   

O - jest SHP! Fajnie :D
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2014, 15:34   

Cytat:
O - jest SHP! Fajnie :D

Jest wreszcie w czym stosować SHP to i SHP się pojawiło ;)

Przy okazji - jak wygląda sprawa z czujnikami na torach stacyjnych, ale nie głównych tylko jakiś tam bocznych, też 200m przed semaforem czy można czujnik umieścić jakoś bezpośrednio przed semaforem?

PMT 
zaawansowany

Wysłany: 12-02-2014, 15:41   

http://postimg.org/image/j5q0evryp/

Przecież są gotowe przęsła naprężenia od Bogdana.
Wystarczy wstawić słupy i odciągi.

SHP umieszcza się 200m przed wjazdowym, tarczy ostrzegawczej lub SBL,
a stacji około 5m przed semaforem.
#547220/#688894
PMT's Trainz Studio
Na warsztacie

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2014, 15:47   

Cytat:
Przecież są gotowe przęsła naprężenia od Bogdana.
Wystarczy wstawić słupy i odciągi.

Tak, to są właśnie te przęsła naprężające, tylko odciągów nie wstawiłem jeszcze ;)

Dzięki za wyjaśnienie kwestii z SHP ;)

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 12-02-2014, 15:50   

Przy torach odjazdowych z grup nie stosuje się czujników. Chyba że jakieś warunki specjalne (schodzą się jakieś linie lub temu podobne). Osobiście znam przypadek gdzie nawet na torze "objazdowym" zamontowano czujnik ze względu że lokomotywy często dość długo stały pod Tm, a tor leżał na lekkim spadku i parę razy maszyniści się zagapili i lokomotywa stwarzała zagrożenie.

Bogdan
zaawansowany
bbf11

Wysłany: 13-02-2014, 16:51   

Po przejrzeniu materiału dowodowego nasuwają mi się następujące wnioski.

Roślinność spoko, tylko żeby tak nie było widać klonowania, i wyglądają jakby były sadzone bez swobodnego obrotu.

Sieć trakcyjna wygląda jakby żywcem przeniesiona z mapy „Linia 156”, a to już parę lat minęło. Piszesz, że dajesz gotowce przęsła naprężenia, a na filmie jest takie coś:

Identiko jak na tamtej mapie. Tu są gotowce spline: http://bbf11.krb.com.pl/?siec-trakcyjna-spline,97
Piszesz że mapa ma teraz 25 km a na filmach widać 3, słownie trzy sztuki czegoś co ma udawać przęsło naprężenia, a powinno być na szlaku co ok 1200 m i w okolicy semaforów wjazdowych.

Takiego cóś nie daje się w peronach, chyba że one mają powyżej jednego kilometra:

Prawie wszystkie przejazdy z toru na tor, mają złe wysięgniki (odwrotne).
To zakończenie jakoś nie fortunnie wyszło:

Ze wskaźnikami też bardzo oszczędnie, ale to już niech się wypowiedzą ruchowcy.
Mapa co prawie fikcyjna, ale co mus to mus.
Żeby nie było, że tylko narzekam. Mapa daje nową jakość. Niektórzy gadają „idzie nowe”.
A poza tym dużo cierpliwości.

Kuid 173000 ALL

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2014, 17:18   

Hmm, dziwne te Wasze opinie na temat tych przęseł, bo są one Twoje Bogdanie, korzystam z tych trackside - http://bbf11.krb.com.pl/?przesla-naprezenia,22 . Sieci spline nie uważam z racji że czasami z 72 metrów robi się ponad 100m między słupami. Dlatego trackside jest dla mnie jedynym i sprawdzonym rozwiązaniem.

Sieć na filmach jest jeszcze stara, dopiero w TS10 znacząco zauważyłem różnicę, której w TS09 nie było widać. Przewody wszędzie już są również Twoje Bogdanie.

Z tymi przęsłami naprężania wiem, zapomniałem się, będziemy poprawiać ;)

Ze zwrotkami mam problem, dawno nie bawiłem się siecią i trochę pozapominałem teorii, będę próbował to pozmieniać, muszę poczytać co nie co na ten temat.

Co do roślinności - rotacja jest uruchomiona, możliwe że akurat taki efekt dają krzewy spline. Przyjrzę się temu baczniej. Kopiowania roślinności unikam w okolicy przytorowej, w dalszej odległości, nie oszukujmy się, przyśpiesza to pracę, a efekty i tak są fajne. Wszystko trzeba robić z głową ;)

Cytat:
Żeby nie było, że tylko narzekam. Mapa daje nową jakość. Niektórzy gadają „idzie nowe”.
A poza tym dużo cierpliwości.

;)

Bogdan
zaawansowany
bbf11

Wysłany: 13-02-2014, 21:09   

KGrid napisał/a:
Hmm, dziwne te Wasze opinie na temat tych przęseł, bo są one Twoje Bogdanie, korzystam z tych trackside - http://bbf11.krb.com.pl/?przesla-naprezenia,22 . Sieci spline nie uważam z racji że czasami z 72 metrów robi się ponad 100m między słupami. Dlatego trackside jest dla mnie jedynym i sprawdzonym rozwiązaniem.

Nie zgodzę się. Spline ma tą przewagę nad trackside że układa się według terenu. Jak linia jest na płaskim, to róbta co chceta, a na spadku np będzie lewitować. Co do długości, przecież są miarki nawet wbudowane. Teraz takie budowanie jest proste, wszystkie druty się kleją do siebie nie trza celować jak dawniej bywało.

Kuid 173000 ALL

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 14-02-2014, 11:09   

Mapa wygląda po prostu obłędnie ;) Niesamowity klimat i wykonanie ;)

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 18-03-2014, 09:48   

Ja się wypowiem nt klimatu i sposobu rzeźbienia krajobrazu. Jest niesamowity! Masz wspaniały dar obserwacji który potrafisz umiejętnie przełożyć na grunt edytora map. Tu się nie czuje fałszu gdy ogląda się twoje miasteczka, wsie czy las na horyzoncie. Jest klimat! Poza tym cieszę się że tworzysz. Potrafisz wykorzystać dodatki niedoceniane. Albo słabo patrzę, albo jest to pierwsza mapa gdzie widzę swój drewniany kościółek :P Proponuję na większych stacjach wstawić wieże wodne, mogą być np moje powojenne. Oczywiście to tylko nieśmiała sugestia, bowiem ten typ wieży najbardziej rozpowszechniony jest na wschód od Warszawy, więc w dość wyraźny sposób umiejscawiałby mapę we wschodniej Polsce. Nie muszą stać razem z kranami do nawadniania, bo klimaty mapy są pewnie bardziej współczesne, ale są na wielu stacjach do dziś jedyną (bardzo widoczną) pamiątką po epoce pary.
Powodzenia w dalszej dłubaninie!

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2014, 18:47   

Miasteczka? A tak, będą ;) Nad wieżami popracujemy.

Dziś odcinek Mory - Twardowskie (bez stacji). Na obejrzenie stacji oraz krótkiej bocznicy do zakładów paszowych przyjdzie czas o wiele później. Utrzymujemy VMax = 120km/h i odcinek pokonujemy w niecałe 10 minut.

Są dwa przystanki, jest stary most, ale najciekawiej wygląda wjazd do Twardowskich. Uwaga - na moim sprzęcie 120km/h osiągane jest bez żadnego cięcia. Obawiam się że nie wiele osób ma taki sprzęt. Ale mapa Jamala była cięższa ;)

PMT 
zaawansowany

Wysłany: 24-04-2014, 20:03   

http://postimg.org/image/llaeu9f1f/
Na łukach ramiona odciągowe powinny być wygięte a nie proste.
Więcej o ramionach tutaj.

Reszta śliczna! ;-)
#547220/#688894
PMT's Trainz Studio
Na warsztacie

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 26-04-2014, 17:14   

Cytat:

Jaki czad. Całą mapę mam do poprawiania w kontekście czegoś takiego. Osobiście zupełnie nie byłem świadom tego niuansu.

Zastanawiam się ile jeszcze kwiatków można wyłapać, żeby spokojnie móc wydać mapę. Jakąkolwiek.

Kacper, super. Jakieś miasta i będzie extra "szybka" mapka.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 26-04-2014, 23:56   

Jacek napisał/a:

Jaki czad. Całą mapę mam do poprawiania w kontekście czegoś takiego. Osobiście zupełnie nie byłem świadom tego niuansu.

Spoko, w sieci Bogdana takich nie ma. Czeka cię więc szukanie po chińskich stronach, bo inaczej mapka nie będzie mogła być zaliczona do "opartych na rzeczywistości", a jedynie trafi d kategorii gdzieś pomiędzy "TGV na Marsie" i "KDP w Polsce" :mrgreen:
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

ryszard
znawca

Wysłany: 27-04-2014, 00:01   

No chyba że Bogdan dorobi :-P

Bogdan
zaawansowany
bbf11

Wysłany: 27-04-2014, 09:59   

RBach napisał/a:
Spoko, w sieci Bogdana takich nie ma.

ryszard napisał/a:
No chyba że Bogdan dorobi

Że czego nie ma. Że co mam dorobić.

Kuid 173000 ALL
Ostatnio zmieniony przez Bogdan 27-04-2014, 09:59, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 27-04-2014, 14:02   

Ło to:
Cytat:
Spoko, w sieci Bogdana takich nie ma
, jeszcze tutaj:
Cytat:
Więcej o ramionach tutaj.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 27-04-2014, 16:15   

E, nie przeginajcie. Zaraz wyznacznikiem mapy "realnej" będzie to, czy każdy podkład ma indywidualną dedykowaną teksturę. Albo czy takową mają śrubki, w znaku drogowym, 2km od toru. Bez przesady :-) Brak sieci albo coś takiego - dobra. Ale "nie takie ramiona odciągowe"? Toż to trzeba KAŻDY wysięgnik w sieci zrobić dodatkowo w wersji "łuk zewnętrzny" i "łuk wewnętrzny". Ikość dodatków sieciowych x3. Kto chętny do gmaxa?

D_M
zaawansowany

Wysłany: 27-04-2014, 16:17   

Oczywiście że są takie wygięte ramiona odciągowe w trainz.
Jak ktoś jeszcze nie ma, to są na stronie Bogdana: http://bbf11.krb.com.pl/?siec-trakcyjna,1

Też byłem lajkonikiem w sprawie tych ramion, dzięki PMT już nie jestem ;-)
Już wiem, że na prostych odcinkach mają być proste ramiona odciągowe, a na łukach ramiona wygięte tzn. takie jak tu: http://postimg.org/image/u60zd6vkz/ i http://postimg.org/image/u1hea8cwh/

Na moście brakuje początku odbojnicy: http://postimg.org/image/8sj32psv7/ Tak to powinno wyglądać: http://postimg.org/image/peh9386zj/
W tym filmie (na samym końcu 8:10) na moście brakuje osłon nad siecią trakcyjną.

Mapa bardzo fajna, taki styl bardzo mi się podoba, te wszystkie wsie i miasteczka - bardzo dobrze to wygląda.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2014, 16:54   

Uff jak dobrze że robię mapę fikcyjną ;) Nad tą siecią popracuję, ale ostatnio miałem problem bo przez sieć semafory nie wyłapywały następnych i musiałem przejść na spline - która mi się często nie podoba.

Miasteczka i miasta jakieś tam są. Sam TEMPLIN, jeżeli uda mi się zrealizować zamysł, będzie chyba jednym z większych miast zrobionych pod TS'a. Obecnie grzebię towarówkę i osobową postojową.

Odbojnica i osłony - pikuś, ale bardzo ważny. Poprawimy.

Pierwsza wersja mapy dojdzie do kilometra około 50, gdzie będziemy mieli pierwszy węzeł. Narazie stoję na kilometrze 40 z pewnymi "lukami".

Co jeszcze mi mistrzowie wyłapywania wyłapali? :>

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 27-04-2014, 17:03   

KGrid napisał/a:
miałem problem bo przez sieć semafory nie wyłapywały następnych i musiałem przejść na spline - która mi się często nie podoba.

Też tak kiedyś miałem, więc po prostu słupy i kilometrację wywaliłem na tor niewidoczny, nasunięty na tor "jezdny". I sieć zrobiona "po staremu". Oczywiście nie wszędzie, a jedynie na długich szlakach. Semafory "się nie widzą" jeśli po drodze mają powyżej 200 trackside. Słupy z osobnymi wysięgnikami liczą się oczywiście osobno, czyli 2 :-)

KGrid napisał/a:
Co jeszcze mi mistrzowie wyłapywania wyłapali? :>

Ty nas tu nie podpuszczaj, bo będziesz budować to od zera :-P
Ostatnio zmieniony przez RBach 27-04-2014, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2014, 17:10   

Cytat:
Też tak kiedyś miałem, więc po prostu słupy i kilometrację wywaliłem na tor niewidoczny, nasunięty na tor "jezdny". I sieć zrobiona "po staremu". Oczywiście nie wszędzie, a jedynie na długich szlakach. Semafory "się nie widzą" jeśli po drodze mają powyżej 200 trackside. Słupy z osobnymi wysięgnikami liczą się oczywiście osobno, czyli 2 :-)

Niegłupie powiem Ci ;)

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 27-04-2014, 17:19   

KGrid napisał/a:
Niegłupie powiem Ci ;)

Stary patent :-)

Niestety, o ile odległość, powyżej której semafory się "nie widzą" da się prosto obejść (z poziomu skryptu), o tyle ilość trackside "po drodze" jest zaszyta gdzieś w grze i z poziomu skryptu nie ma do tego dostępu.

D_M
zaawansowany

Wysłany: 27-04-2014, 17:22   

Bardzo sprytnie z tym problemem (niedziałania sygnalizacji powyżej 200 trackside), poradził sobie Jamal - ostatni post w tym temacie: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=6569
Ostatnio zmieniony przez D_M 27-04-2014, 17:36, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu