Wysłany: 15-07-2008, 13:34 Śląska Kolejka Wąskotorowa
Zamierzam stworzyć w pełni fikcyjną linię wąskotorową o rozstawie szyn 750mm usytuowaną gdzieś na Śląsku około 1980 roku.
Linia będzie miała długość około 25-30km. Będzie obsługiwała pociągi osobowe między Knurowicami a Koronkami zatrzymujące się na stacjach w Szczynku, Raju, Bojkowie, oraz w okresie letnim nad zalewem elektrowni ''Zalew''.
Linia będzie też obsługiwać pociągi towarowe dostarczające węgiel z kopalni Knurowice dla elektrowni ''Zalew'', oraz wywozić z tejże elektrowni popiół.
Charakterystycznymi elementami linii będą: dawne Niemieckie przejście graniczne z bunkrami i pozostałością wyposażenia (tą której jeszcze nie zdążyli wywieść złomiarze), oraz jedyny w Polsce działający dwutorowy odcinek o rozstawie szyn 750mm.
I na początek myślę, że to wystarczy.
Pod spodem zamieszczam prosty schemat, jak mniej-więcej będzie wyglądać moja linia.
Proszę o komentarze i ewentualne pomysły.
[img][/img]
Zapowiada się całkiem ciekawie :) Dwie uwagi do Ciebie, dawaj większe screeny bo na tych to mało co widać:P i druga podczas nakładania tekstury ziemi czy tam trawy używaj klawiszy [ i ]
Dzięki za radę :) Następnym razem dam więkrze screeny, może te też zamienie. Szukam jakiegoś modelu niedużej kopalni i semaforów kształtowych. Może wiecie gdzie znaleść coś z tych rzeczy??
Czas na kolejne screeny. Tym razem kopalnia w Knurowicach.
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 16-07-2008, 14:40, w całości zmieniany 1 raz
lukazs [Usunięty]
Wysłany: 17-07-2008, 08:57
Te bloki wyglądają nieco sztucznie, zresztą są one chyba trochę przestarzałę z tego co na screenach widać (tych pierwszych).
W oczy rzucają się też strasznie duże odstępy między torami - nie bywam na Śląsku zbyt często, więc nie wiem czy nie jest tak naprawdę, jednak na innych wąskotorówkach nie jest to spotykane.
Ostatnio zmieniony przez lukazs 17-07-2008, 08:58, w całości zmieniany 1 raz
Bloki już wymieniłem (mi też się nie podobały), a co do tych odstępów między torami, to nie mogę za bardzo ich zmniejszyć, bo mi się nie mieszczą semafory na międzytorzu.
Semafory widoczne na piątym screenie są moim zdaniem niepotrzebne, wystarczy grupowy wyjazdowy (tym bardziej nie na miejscu są komory Sz). Na wąskotorówkach semki to rzadkość, a jeśli już są to przeważnie wjazdowe.
Wyjeżdżając ze stacji Knurowice w stronę Szczynku:
Mijamy zakład produkujący materiały wybuchowe dla kopalń:
Oraz tak zwane PGR-y:
Zbliżamy się do Szczynku:
Stacja w Szczynku:
Spokojnie - może ktoś zobaczy te screeny za pare dni i wtedy skomentuje - daj ludziom czas .
Wyglada to ciekawie - ta wszechobecna zielen się przejadla - brązy i jesień ( ? ) wygladają OK .
Mimo ze to fikcja to proponuje wywalić tego anglika i zastapić go dwoma rozjazdami zwyklymi - i lepiej dla AI i anglik to rzadkosc na wąskotorówce .
Mapka jest napewno nietypowa - malo kto robi mapki w klimatach i kolorystyce jesiennej. Duzy plus.
Sa jednak i minusy
Masz strasznie ubogi drugi i trzeci plan - pofaldowanie terenu, dodanie jakis tel, budynkow itp znacznie uatrakcyjni mapke i nie powinno wplynac na grywalnosc. Nie wszystko jest tez do konca OK z sygnalizacja, napewno 2 grupowe wyjazdowe na ta linie 2-torowa to pomylka - na torze niewlasciwym nie robilo sie wjazdowych ani wyjazdowych przy sygnalizacji ksztaltowej, a juz napewno nie bedzie czegos takiego na waskim. Jak bedziesz mial problemy to poprostu porob plany stacji w jakims paincie i wrzuc na forum - chetnie pomoge.
Klimat wąskotorówki da się odczuć. Tylko jakoś mało śląskie, ani dolno- ani górnośląskie. Śląsk a zresztą cały dawny zabór pruski charakteryzuje się rozbudowaną siecią kolejową. Wg. mnie powienieś do kopalni doprowadzić jakąś bocznice normalnotorową, tym bardziej że kopalnia wygląda na wybudowaną w latach 70-tych. Może też powinno być więcej zabudowy przedwojennej. Widzę, że w Szczynku rozpoczyna Ci się szlak dwutorowy, podobnie jak w Chorzowskich Maciejkowicach gdzie stacja była 4-węzłowa i posiadała 4 bocznice, dlatego zalecałbym nieco rozbudowę rejonu Twojej stacji. Polecam obejrzeć galerię na stronę GKW.
Pozdrawiam
Czyli czeka mnie mnuuuustwo roboty. Co do dalszych planówn i śląskiego klimatu, to po prostu brakuje mi dodatków. To co było widać na screenach to w sumie wszystko co mam. Szczynk już w sumie rozbudowany. Przydała by mi się pomoc z tymi rozjazdami i sygnalizacją. Na jutro może zrobie ten plan stacji.
No i zaczynają się schody. Chyba troche za bardzo obciążyłem kompa tą trasą, bo w geodecie przy końcu każdego buforowania (a nawet częściej) gra zawiesza się na jakieś 5 sekund. Tak samo jest gdy daje więkrzy promień widzenia. Jeśli chodzi o sprzęt to mam: Semprona 3400+ 1.80GHz, 1.50Gb RAM i karte graficzną GeForce 7300GT 256MB
Błędy:
- teren płaski jak na Żuławach; nigdzie na Śląsku nie ma takich terenów
- pusto: same pola, jakieś puste jednolite osiedle, kopalnia na pustkowiu, brak lasów
- podstawowy dodatek, którego brakuje, to typowe śląskie węglarki wąskotorowe (nie Twoja wina, po prostu nikt ich nie stworzył...)
Dodatki jesienne są na DLS pod znakiem w nazwie dodatku JVC, ponadto trawa spline FMA też odmiany jesienne
P.s. Dziwię się, że gra ci zacina. Może to wina trawy, którą zastosowałeś. Może lepiej jednak z niej zrezygnuj i stosuj tylko znacznie lżejszą trawę FMA typu spline