Wysłany: 23-02-2012, 19:07 co nieco dziadostwa od rzulfia
no i czas przyszedł na mnie ;p
co prawda nie jest to ani modelka 3d ani reskiny ale coś w miarę przydatnego ;p
na pierwszy rzut pójdzie jeden towar do wagonów. towar, który występuje w naszym kraju w dużych ilościach ale chyba jeszcze nikt z naszych rodaków nie zrobił naszego własnego Złomu - bo to o nim mowa. w configu ma zaznaczone ze jedna jednostka posiada masę 0,75kg co przy ładowaniu na Eaosa który ma średnio 68000jednostek złom będzie ważyć 51ton.
zrobiłem w 2 wersjach tylko chcę abyście powiedzieli mi, który zostawić:
a tutaj razem
kolejny element to przemysł interaktywny. ten wbudowany jeśli chodzi o załadunek czy też wyładunek nie jest zbyt realny bo kto to widział żeby skład np 25 platform załadować w 5 sekund 75-ma kontenerami 20".
na przeciw temu rozwiązaniu wyszedł kiedyś Lars Ljungberg
tworząc system do zarządzania towarami o dumnej nazwie LARS ;d
zakłady które posiadają ten system cechuje coś takiego że możemy regulować czas ( od 1 do 60 min) w którym skład zacznie być ładowany albo rozładowywany. następnie możemy ustalić czas produkcji/"konsumpcji" towaru w zakładzie. (również od 1do 60min) tzn możemy ustalić że co 38min w naszym składzie złomu przybywa 1500jednostek(1 125kg) złomu.
następnym parametrem jest możliwość ustalenia czy rozładunkowi/załadunkowi ma podlegać cały skład na raz( tzn od razu ładujemy towar do wszystkich wagonów na raz) albo każdy wagon jest ładowany po kolei (tzn ładujemy jeden wagon, później następny i tak aż do końca).
kolejny element do ustawienia to czas pomiędzy jednym załadowaniem a drugim.
tzn czas w jakim np. czerpak dźwigu zostawi złom na wagonie i zabierze z placu następną dawkę złomu. tutaj czas regulujemy w sekundach od 1 do 7200(120 minut)
następnie ustawiamy już rzeczy dotyczące samego towaru tj:
pojemność naszego zakładu od 1 do 10mln jednostek czyli 7500t złomu obok mamy parametr do ustalania ile towaru ma nam sie produkować co ilość czasu określoną wcześniej czyli tak jak pisaliśmy wcześniej 1500jednostek. na końcu mamy parametr który określa nam stan początkowy magazynu i stan max. nie może być większy niż pojemność naszego magazynu.
na końcu określamy ile jednostek towaru ma nam ładować albo rozładować w jednym cyklu czyli czasie który wcześniej został określony.
czyli czas 10 np. 57seknud więc co 57 sekund na wagon załaduje się nam 1067 jednostek czyli ok 800kg.
opisany przykład był na złomie
a screeny pokaże na przykładzie kontenerów:
można zauważyć że są ściągane i zakładane pojedyncze sztuki kontenerów.
Jakieś pomysły jakie zakłady można zrobić jeszcze?
proszę o jakiś głos za lub przeciw. (głos doktora już znam ;p)
a i na koniec dodam ze system powinien działać w 2004,2006 osobiście testuje w TC
Pierwsze moje pytanie to jest takie: dlaczego screeny złomu są robione w nocy? To jakiś lewy towar, czy szczególnie tajny, że nie można go obfotografować w ciągu dnia?
Drugie pytanie dotyczy tego przemysłu interaktywnego...to właściwie jest Twój dodatek, czy tylko prezentujesz dodatek LARSa, bo nie bardzo można wywnioskować o co chodzi.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-02-2012, 19:30
Qń napisał/a:
Drugie pytanie dotyczy tego przemysłu interaktywnego...to właściwie jest Twój dodatek, czy tylko prezentujesz dodatek LARSa, bo nie bardzo można wywnioskować o co chodzi.
Zolw robi promocję cudzego towaru
Ale że to straszliwa chińszczyzna, to nie polecam
w nocy bo w nocy testujemy pewne rzeczy aby nikt tego nie widział ;p
cały system jest Larsa ale wydał on szablon do tworzenie przemysłu ze swoimi towarami.
więc postanowiłem zrobić przemysł z naszymi krajowymi towarami wszak "Dobre bo polskie" ;d
Przyłączam się do zdania @STIG-a. Ten drugi złom to jakiś taki ni w kij ni w ząb ale to tylko moje zdanie.
@Qń Tak pewnie towar jest tak tajny że mu fote w nocy zrobić to cud. Zresztą ACTA czuwa i nie pozwoli tak łatwo by kradziono własność intelektualną złomiarza który ten złom tam ułożył
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-02-2012, 19:39
Dobra, a teraz bez żartów. Zolw tworzeniem nowych towarów zajmuje się już jeden temat, niestety widać, że jak nikt go nie pilnuje, to się nie rozwija. Wg ustaleń z tego tematu mieliśmy stworzyć nowe mapowanie towarów masowych na wagonach odkrytych, bo na mapowaniu robionym pod auranowski węgiel niewiele da się zrobić i prawie każdy materiał na węglarce wygląda jak puzzle. Może przypilnuj tamtego tematu, bo ktoś to wreszcie musi skończyć (na mnie liczyć na razie nie można).
@Żółw: Szczerze to wygląda to lipnie...z bliska w miarę lipnie a z odległości bardzo lipnie. Widać wyraźnie gdzie tekstura kończy się i zaczyna od nowa. Zresztą złom to chyba jeden z najtrudniejszych towarów do zrobienia tekstury.
Co do systemu towarowego to też nie jestem przekonany. Bo jakoś nie wyobrażam sobie 12h sesji w której ładuję skład węgla (chociaż niewykluczone, że są na forum maniacy cieszący się na myśl o takim wyzwaniu). Ładowanie towaru to raczej zabawa niż odwzorowanie rzeczywistości, pewne symboliczne przedstawienie procesu. Więc wolę ładownie gdzie w 5 minut załaduję skład i będę mógł kontynuować prowadzenie ruchu na szlaku, a nie rozwiązanie gdzie najadę na przemysł i lokomotywa "ugrzęźnie" na dobre czekając godzinę na załadunek wagonu. Pomyśl o tym.
ale lokomotywa nie musi stać przy tym składzie...
zawsze można zrobić tak że jeden skład podstawiasz pod załadunek a inny załadowany już odbierasz. w realu też tak bywa. :)
A da się w tym systemie odłączyć loka od składu po rozpoczęciu załadunku? Bo we wszystkich znanych mi ładowniach lok przestaje być sterowalny na czas za/wyładunku.
a w tym możesz :) możesz w każdej chwili odłączyć czy nawet ruszyć :) możesz wjechać ze składem na tor, "zaparkować" wagony odłączyć się i jechać dalej :)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 23-02-2012, 21:27
Qń, Żółw przerobił to w realu, no i znalazł dość dobry sposób na bardziej rzeczywistą grę. Połączył przyjemne z pożytecznym i postanowił przenieść pracę do domu żeby nie wyjść z formy . Mam pytanie: czy dałoby radę to zastosować do TS2010?
Według mnie jest to znakomity pomysł tym bardziej że brakuje u nas przemysłu interaktywnego z prawdziwego zdarzenia a tym bardziej z charakterystycznym towarem niekiedy dla PL jakim jest np złom
Jeśli komuś się nie podoba to nie pobiera i już.
_________________ Mapy w budowie:Linia kolejowa nr 131 i nr 201 (odc: Inowrocław - Laskowice.pom/Nowa Wieś Wlk - Kościerzyna).
Wysłany: 29-03-2012, 21:20
Być dobre ale jak byś mógł do tego położyć miarkę Radka co by ocenić wielość kamieni / do tego pierwszego/. Jako niefachowiec rozumiem, że towar może być tylko na płasko.
Być dobre ale jak byś mógł do tego położyć miarkę Radka co by ocenić wielość kamieni / do tego pierwszego/. Jako niefachowiec rozumiem, że towar może być tylko na płasko.
co do tego płaskiego to by trzeba było zrobić nową siatkę produktu / a to już nie moje klocki;p /
Wysłany: 29-03-2012, 22:22
Kamulce odpowiedniej wielkości. Kiedy do pobrania, bo sezon ich użytkowania się zaczął. Czy masz zamiar zrobić z tego pryzmę na ziemi jako dodatek scenery?