FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy Świeżaka z TRS
Autor Wiadomość
HNS
nowy

Wysłany: 09-04-2008, 08:23   Problemy Świeżaka z TRS

Na początek zapytam jak to w końcu jest z tymi Sp to TRS-a przekopałem połowę tego forum i niestety nie doszukałem się :( mianowicie jeśli mam świeżego i gołego TRA nie uruchamianego to wystarczy że zainstaluje SP4 ?? czy muszę jeszcze instalować wcześniejsze wersje SP ?? a mam TRS-a Polskie wydanie i jeszcze parę pytań odnośnie dodanych przeze mnie lokomotyw mianowicie pobrałem wszystkie śliniki nadwozia i tym podobne z DODATKI dla TRS2004 strony Chestera a gdy odpaliłem TRS-a owszem wszystko miałem cacy pociągi było widać jak należy po pierwsze w geodecie nie mogłem obrócić lokomotywy by kierunek jazdy był skierowany w druga stronę w kabinie wyświetlało mi tylko prędkościomierz a jak by tego było mało :( stale wskakiwał mi taki komunikat:
" Thead Exception ER NullReference, Line 75, file Stackdump
Funkction $void@disel::Setup(message), line -1 "

na pewno czegoś mi brakuje tylko czego ?? aa a jak zainstalowałem sobie lokomotywę 128-005-9 CTL to wo gule mi jej nie wyświetla w grze istnieje tylko jej miniatura więc jak bym chciał ją usunąć to gdzie mam jej szukać ??

To tyle proszę o dokładne wyjaśnienie moich problemów bo jestem świeży i spędziłem 4 dni na czytaniu i szukaniu wszelkich informacji :( w końcu się poddaje i proszę was o pomoc
bo chce sobie w końcu w pełni pośmigać na polskich trasach i taborach POZDRO

http://rysmichala.republika.pl/images/EP02-08.jpg

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 09-04-2008, 08:26   

http://web.bg.uw.edu.pl/ptt/_faq/_faq.html
Lkomotywy JDS potrzebują komend autorstwa Ernie Souchack. Bez nich lokomotywy będa wariowały. Pobierz je z downloadu ptt lub stąd http://www.erniesouchak.cba.pl/dodatki/index.htm
Ostatnio zmieniony przez Maki 09-04-2008, 08:28, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 09-04-2008, 08:43   

Loko Chestera mają to do siebie, że nie zostały stworzone do gry kabinowej, posiadają bardzo proste kaiby, bez żadnych elementów, z wyj, wspomnianego już prędkościomierza :)

pozdr.
pysi

HNS
nowy

Wysłany: 09-04-2008, 11:32   

Ok z tą MS multikomendą już się skapłem zanim otrzymałem odp :) faktycznie bez komendy ani rusz dzięks ale powiedzcie mi jeszcze co do tych SP czy wystarczy tylko SP 4 ?? i basta czy najlepiej z początku zainstalować starszy SP ??

Gdzie można pobrać jakieś wypasione lolo z kabinami albo chociaż jakieś fajne kabiny ?? :) bo na początek chce się nacieszyć samą grą hyhy a potem zacznę wkuwać jak robić własne modele i et cetera :)
Puki co przekopałem dość sporo portali i miałem już nie jednego symulatora kolei począwszy od BVE a na trainz skończywszy nie licząc że śmigałem też na symulatorach tramwajek :) mieszkam od dziecka na osiedlu przy torach i dla tego chce zakosztować wszystkich wypocin polskich zapaleńców robiących te wszystkie modele :) i będę wdzięczny jak otrzymam wyczerpujące do tego celu ifo ze stronami zawierającymi te dodatki lub jak jest ktoś na tyle dobry podzieli się ze mną swoimi już zdobytymi zbiorami :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
SCALONY przez maki:

Wysłany przez HNS: 2008-04-09 11:34

jeszcze takie małe pytanie jak moge zmienić możliwą osiągalną prędkosc lokomotywy np. eu07 ?? w TRS wyciąga jedynie 130 km/h a wiem że stać ją na więcej o 30 km/h więcej

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
SCALONY przez maki:

Wysłany przez HNS: 2008-04-09 11:41

i jak mogę wyrzucić z gry wgrany już model CTL_ET182

Ostatnio zmieniony przez Maki 09-04-2008, 11:48, w całości zmieniany 1 raz  

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 09-04-2008, 11:42   

Wszystkie zadane przez ciebie pytanie już zostały opowiedziane w innych tematach.
Odnośnie SP4:
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=263
Odnośnie prędkości:
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=231

Edycja: @HNS: Na naszym forum istnieje coś takiego jak "edytuj" swój post, tak aby zbytnio nie robić zamieszania... ta opcja działa 15 minut... to oznacza, że jesli twój post jest ostani w danym wątku, to możesz go zmienić.
Ostatnio zmieniony przez Maki 09-04-2008, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 09-04-2008, 11:45   

HNS napisał/a:
i jak mogę wyrzucić z gry wgrany już model CTL_ET182

wywalając ręcznie odpowiednie foldery (kuid)
albo - jeśli masz 2k6 - przez CMP. Po prostu.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 06:21   

1. 2k6 ?? to jakiś program do dodatków ??

2. Jest gdzieś na necie po polsku instrukcja do obsługi programu " TrainzObjectz " ??

3. gdzie na forum mogę znaleźć skróty klawiszowe do TRS-a np.na zmianę zwrotnicy z widoku kabinowego

4. Czy w TRS z SP4 ze specjalnie do tego stworzonymi wagonami jest możliwość otwierania drzwi wagonów ?? bo na niektórych screenach widziałem wagony z otwartymi drzwiami więc jeśli jest taka możliwość to jakie to są klawisze na klawie ??

margera
zaawansowany

Wysłany: 10-04-2008, 07:19   

ad1. "k" to skrot od "tysiac", tak wiec 2k6, to trs 2006.

ad2. o ile mi wiadomo to polskiej instrukcji nie ma. ale program nie jest trudny w obsludze i mozna sie tego nauczyc metoda prob i bledow.

ad3. skroty klawiszowe powinny byc w instrukci dolaczonej do gry. jezeli masz wersje gazetowa to instrukcja jest w formacie pdf.

ad4. jest taka mozliwosc w wagonach Remika, ktore korzystaja z pvl. wystarczy na nie kliknac prawym i wybrac Pokaz Wiecej. poza tym taka mozliwosc jest chyba we wszystkich wagonach z wnetrzem. wystarczy sciagnac komende Door Open.

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 10-04-2008, 08:00   

HNS napisał/a:
1. 2k6 ?? to jakiś program do dodatków ??

2. Jest gdzieś na necie po polsku instrukcja do obsługi programu " TrainzObjectz " ??

Ad1. Jest to skrót TRS2006. Zatem ciebie nie dotyczy. W TRS2006 jest cos takiego jak zarządzanie zawartością, czego nie ma wbudowanego w TRS2004.
Ad.2 Instrukcji po polsku nie ma. Program jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy chwilę przy tym posiedzieć, poklikać aby nawet na zasadzie dedukcji załapać. Mało tego proponuję zaopatrzyć się w słownik w razie czego, jakby angielski rzeczywiście sprawiał ogromne trudności. Polecam zatem słownik online: www.ling.pl

Pozdrawiam!

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 10:04   

Tu znalazłem screny wagonów z otwartymi wrotami :)

Pochodzą one mianowicie ze strony http://www.trainzpedro.cz/

margera
Cytat:
ad4. jest taka mozliwosc w wagonach Remika, ktore korzystaja z pvl. wystarczy na nie kliknac prawym i wybrac Pokaz Wiecej. poza tym taka mozliwosc jest chyba we wszystkich wagonach z wnetrzem. wystarczy sciagnac komende Door Open.

jest ta komenda wbudowana w ES ?? czy trzeba coś kombinować ??

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 10-04-2008, 10:17   

Jesli chodzi o otwieranie drzwi poprzez pvl... wszystkie drzwi beda otwieraly sie jak ja zapodasz tylko i wylacznie wtedy, gdy przynajmniej jeden wagon bedzie odwolywal sie do skryptu erniego... np masz owe wagony i dolaczysz wagony remika (bo wagon remika w skrypcie ma odwolanie do pvl)... wowczas i one beda sie zachowywac jak wskazany wagon (ale komende i tak musisz podawac na wagon remika, tj. klikajac prawym przyciskiem myszy tylko na ten wagon, a nie na inne, ktorych skrypt nie odoluje sie do pvl).
PS> drzwi beda dzialac tylko w tych wagonach, ktore maja wykonane animacje do tego (SP2), zatem dochodzą wirtualni pasażerowie i interaktywne perony (czyli stały tor, do ktorego dolaczyc mozna inne tory te juz jako spline). Jesli te dwie ostatnie stosujesz, to przy nich beda dzialac wszystkie wagony z interaktywnymi pasażerami (jak na obrazku).
Pozdrawiam!

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 10:19   

MAKI
Cytat:
Ad.2 Instrukcji po polsku nie ma. Program jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy chwilę przy tym posiedzieć, poklikać aby nawet na zasadzie dedukcji załapać. Mało tego proponuję zaopatrzyć się w słownik w razie czego, jakby angielski rzeczywiście sprawiał ogromne trudności. Polecam zatem słownik online: www.ling.pl

A powiedz mi chociaż bo przy pierwszym uruchomieniu program prosi o wyznaczenie jakiegoś pliku przed jego odpaleniem jaki to konkretnie ma być plik ??

O programi pisza mianowicie:
Program umożliwiający zarządzanie dodatkami w grze, dodatkami na mapach. Pomocne narzędzie dla repainciarzy, gdy trzeba znaleźć potrzebny KUID dodatku, jak również i dla zwykłych użytkowników TRSa.

a gdy szukałem jakiej kolwiek pomocy zwykle nie było :/ na jednym forum już myslałem że czegoś się dowiem a tu taki tekst
TrainzObjectz. Niestety instrukcja przepadła wraz ze starym forum. Jak sobie przypomnę to powiem. A może Konsruktor pamięta?

To może chociaż wy chłopaki dacie jakieś małe wsparcie mianowicie odpalenia i takich tam przynajmniej żebym mógł jakoś wystartować a potem to już jakoś dam rade opanowałem już sporo programów bez instrukcji ale na początek trzeba mi jakich kol wiek wskazówek a resztę sam zacznę kojarzyć :) mój angielski co prawda nie jest aż tak kulawy ale techniczny angielski to już inna bajka
Czekam na wyczerpujące pomoce na chłopski rozum POZDRO

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 10-04-2008, 10:23   

Oidp po odpaleniu bedzie pytal o folder, w ktorym zainstalowany jest trs. Sam program dziala na zasadzie "zakladek" - zaznaczasz np. czy interesuje Cie obiekt typu scenery, czy tabor, czy spline, mapy etc. i program wg. tak podanego kryterium sortuje. Mozesz tez wyszukiwac po nazwie, lub po numerze kuid. Wiekszosc operacji wykonuje sie z paska u gory lub klikajac na danym pliku ppm (wtedy rozwija sie menu kontekstowe). Mozesz, kasowac, zmieniac nazwy, edytowac pliki albo otwierac w osobnym oknie caly folder. Poza tym z menu kontekstowego mozesz wybrac check dependencies - co sprawdzi, czy masz zainstalowane wszystkie wymagane do poprawnego dzialania dodatki - te brakujace takze zostana wskazane, dzieki czemu bedziesz mogl okreslic, czego dokladnie brakuje.

Sam pisze z pamieci, bo odkad przesiadlem sie na 2k6 TO nie uzywalem.

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 10-04-2008, 10:26   

HNS napisał/a:

A powiedz mi chociaż bo przy pierwszym uruchomieniu program prosi o wyznaczenie jakiegoś pliku przed jego odpaleniem jaki to konkretnie ma być plik ??

Chodzi o to, aby wskazać miejsce/program, który ma być analizowany i zarządzany - czyli tu szukasz lokalizacji Dysk:/Program Files/Auran/TRS2004 i wybierasz program TRS2004.exe i zacznie sie analiza twojej zawartości (czyt. dodatków zainstalowanych w grze, map ogólnie wsyztskiego, łącznie z błędami jakie mogły się pojawić).
Pozdrawiam!

PS> ja o żadnej instrukcji nie słyszałem, więc nie jestem w stanie określić tym bardziej jej położenia.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 10:26   

maki napisał/a:
Jesli chodzi o otwieranie drzwi poprzez pvl... wszystkie drzwi beda otwieraly sie jak ja zapodasz tylko i wylacznie wtedy, gdy przynajmniej jeden wagon bedzie odwolywal sie do skryptu erniego... np masz owe wagony i dolaczysz wagony remika (bo wagon remika w skrypcie ma odwolanie do pvl)... wowczas i one beda sie zachowywac jak wskazany wagon (ale komende i tak musisz podawac na wagon remika, tj. klikajac prawym przyciskiem myszy tylko na ten wagon, a nie na inne, ktorych skrypt nie odoluje sie do pvl).
PS> drzwi beda dzialac tylko w tych wagonach, ktore maja wykonane animacje do tego (SP2), zatem dochodzą wirtualni pasażerowie i interaktywne perony (czyli stały tor, do ktorego dolaczyc mozna inne tory te juz jako spline). Jesli te dwie ostatnie stosujesz, to przy nich beda dzialac wszystkie wagony z interaktywnymi pasażerami (jak na obrazku).
Pozdrawiam!

powiem ci że się trochę pogubiłem tia nawet nie wiedziałem że są interaktywni pasażerowie LOL aż żałuje że nie zacząłem w to grać 4 lata temu wówczas byłbym na bieżąco a teraz to muszę wszystko wkuwać jak dziecko w szkole które ma do zaliczenia 6 przedmiotów :/ było by łatwiej gdyby były jakieś filmiki pomocny w tym wszystkim a mapy były pakowane w całości a nie wszo porozrzucane po sieci :( fakt faktem macie centrum Trainza ale i tak wszo jest też na innych stronach :( a co gorsza nawet na ruskich hyhy a ruski to już nie moja broszka niestety

MAKI a może odstapisz mi swoje już pobrane dodatki i mapy :) hyhy jak mniemam masz chyba z tego conajmniej 3 GB :) jak nie więcej

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 10-04-2008, 10:31   

Dlatego polecam zaznajomić się z instrukcją gry. Są tam opisane podstawy podstaw ;)
Co do moich dodatków to zainstalowanych mam 10,1 GB ale to jest nic, bo wczesniej bylo dużo więcej, ale po czystce ostatniej bylem zmuszony co nieco powywalać.
Pozdrawiam!

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 10:41   

O lol 10 GB no to nieźle a odnośnie TRS 2006 bo zamierzam w tym tygodniu sobie go sprawić Jest dużo łatwiej ?? operować wszystkimi dodatkami ?? jest tam też tak obszerny zbór polskich dodatków jak do TRS2004 ??

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 10-04-2008, 10:48   

Czy łatwiej - kwestia gustu. Na dzień dobry drazni bajzel w filtrach - strasznie upierdliwa rzecz, można jednak opanować - parę rad było na starym forum, myślę, że na auranowskim także można je znaleźć. Poza tym jak dla mnie 2k6 ma jedną dziwną przypadłość - czasem dziwnym trafiem "nie widzi" niektórych dodatków, co do których jestem przekonany, że je instalowałem. Zwyczajowo restart programu pomaga. Co do zbioru - nie bardzo rozumiem, czy pytasz o tabor domyślny, czy w ogóle o dodatki, które są dostępne w sieci. Jeśli to pierwsze - w edycji kolekcjonerskiej trochę jest. Jeśli to drugie - owszem, w sieci jest tego sporo. Czesi np. po wyjściu 2k6 w zasadzie zupełnie się przesiedli. W każdym razie - co ważne dla miłośników kabinówki - pod 2k6 loki HDM sprawiają problemy.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 10:50   

Zrobiłem analize dodatków w TrainzObiectz jednej z map oto efekt

i pytanie czy elementy wyświetlone na czerwono to te których mi brakuje ??

przykład: -------------------------- UNKNOWN OBJECTS [78] ----------------------------------
<KUID:102243:111264> (Range: Misc.)
<KUID:102243:111303> (Range: Misc.)
<KUID:102243:111312> (Range: Misc.)
<KUID:102243:111313> (Range: Misc.)

czy po prostu to są elementy nierozpoznawalne ?? przez program

jeśli są to elementy których mi brakuje jest możliwość by program sam mi je pobrał ??
i uzupełnił braki

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 10-04-2008, 10:52   

Obiekty nieznane/nie rozpoznane. Wygląda na to, że ich brakuje - choć oidp wtedy powinno być napisane "missing assets" czy coś w ten deseń. Spróbuj jeszcze wyszukać po nrze kuid i podać których z tych na czerwono - wtedy ostetecznie się upewnisz, czy rzecziwiście tych plików nie masz.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 11:01   

hmm powiem wam że jak dla mnie to za dużo na głowę :/ skróty nazwy kłidy kłady HDP i typm podobne ehh mam jeszcze pytanie odnośnie załadowania mapy mianowicie TRS2004 zaproponował pobranie brakujących elementów przed odpaleniem mapy ale odmówiłem i mapa była niekompletna czy TRS2004 ściągnie wszystkie brakujące elementy czy tylko te co ma w bazie Auran ??

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 10-04-2008, 11:07   

tylko to, co wyszuka na auranie

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 11:07   

W Microsoft Train simulator było co prawda bardziej ubogo ale łatwiej można było do wszystkiego dojść i doinstalować a Polacy to chyba mają taką tendencje że sobie lubią utrudniać życie hyhy i to porządnie utrudniać nawet w maszynie EU07 trzeba się kopać w scryptach i komendach by sobie fajna trasę zrobić i być może doczekam się kiedyś dnia że weźmiemy się w kupę i zrobimy coś na tyle prostego by nie trzeba było zadawać tylu pytań naraz :) po prostu zainstalować i grać a do tego wymieniać się z innymi graczami tym co już zrobili bez potrzeba siedzenia godzinami na necie i przekopywaniem się przez setki stron z kawałkami plików

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 10-04-2008, 11:09   

Bez przesady ;) Jeżeli chodzi o interface to akurat TRS jest jednym z bardziej user-friendly. A co MSTS to chyba nie pamiętasz, jakie są balety przy folderze GLOBAL, jeśli chcesz mieć zainstalowane np GR, PT i do tego powiedzmy jakieś inne - nawet polskie - traski bazujące na Xtracks, Ytracks i bóg jeden rzaczy wiedzieć czym jeszcze. Wtedy zaczynała się żonglerka.

HNS napisał/a:
hmm powiem wam że jak dla mnie to za dużo na głowę :/ skróty nazwy kłidy kłady HDP i typm podobne

więksozśc pojęć wyjaśniono w instrukcji, jeżeli przeczytałeś, a mimo to masz z czymś trudność - po prostu pytaj.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 10-04-2008, 11:10, w całości zmieniany 1 raz  

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 11:26   

Ok instrukcje a raczej mini książkę :) przestudiuje od a do az :) heh a powiedzcie mi by pozbyć sie wszystkich dodatków dotychczas zainstalowanych w TRS to wystarczy wywalić cały katalog Download ??

Odpowiedz do tematu