Witam wszystkich!
Jak zapewne co niektórzy pamiętają z wcześniejszej wersji forum PTT, tworzę mapę fikcyjną o przecudnej nazwie "Magistrala Mazowiecka", pierwsze demo mapy do ściągnięcia z downloadu PTT, drugie demo zaś wisi na stronie www.trainzmaps.cal.pl oraz www.thalys.pl . Zapraszam do ściągania obecnych wersji. Jeszcze krótko przedstawię "zamysł" mapy. Mianowicie, MMka to mapa dla graczy z lepszymi komputerami, tworzona jest na sprzęcie Athlon X2 64 3200+ 1GB Ram, GeForce 6800GT. Magistrala Mazowiecka w planach to ponad 100 kilometrowa linia łącząca wielkie miasto Mazowsze wraz z małym węzłem kolejowym Naciersk. W najbliższym demie, które ukaże się prawdopodobnie już w marcu, będzie można przejechać się ponad 50 kilometrowym szlakiem ze stacji Naciersk do stacji Konikuły. Za razem będzie to najdłuższa dwutorowa zelektryfikowana mapa w Polsce, chyba że Projekt 2007 wyjdzie wcześniej ;) Prędkości które można osiągnąć na mapie to prędkości rzędu 100-120km, ale i 30-60km/h. Czyli uroki Polskich linii ;) Więcej informacji na temat mapy na stronie www.trainzmaps.cal.pl , żeby nie powtarzać się, będę tutaj zamieszczał tylko nowe newsy, bez patrzenia w przeszłość.
Obecnie ukończony jest odcinek Naciersk-Janowice, do zakończenia prac na odcinku Janowice-Zbyszki pozostało 19 segmentów. Oto screeny z odcinka:
Może i znawcą nie jestem, ale sam tworzę mapy. Lecz moje przy tej mapie to g***o.
Nie dopatrzyłem się błędów i mapa nie jest przeładowana dodatkami. Oby tylko takie ładne mapy powstawały...
Chylę czoło do twej mapy!
_________________ Polskie Koleje Państwowe i Polskie Linie Kolejowe!
Hmm. Mapka bardzo ładna wręcz Celująca-widać ,że masz talent-szkoda tylko ,że u mnie nie ruszy a bym sobie po niej Pośmigał EU07 z pośpiechem :) Błędów nie znalazłem!
Powodzenia w dalszych pracach!
Patrolu, Trudno znaleźć błędy w czymś co jest Twoim zdaniem perfekcyjne i zasługuje na celujący.
Nie mniej podzielam zdanie kolegi. Z tą różnicą że u mnie mapa ruszy bezproblemowo. Jednak jej nie ściągnę i nie pojeżdżę sobie. Dlaczego?
Dlatego że Ja sam jestem Geodeta i sam buduję serię map które w całości tworzyć będą wielki projekt pod nazwą "Polish Railroad System". Nie ściągnąłem mapy KilanZioma, Magnusa, Jamala... nie ściągnę też mapy KGrida.
Wszystkie mapy wyżej wymienionych Twórców - Geodeciarzy uważam wręcz za dzieła doskonałe, na których warto się wzorować, uczyć prawidłowego i efektownego budowania map do TRS-a.
Co do MM-ki. Jest naprawdę ładna, przemyślana i co najważniejsze zgodna z realiami i klimatem występującym w polskiej infrastrukturze kolejowej.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez j 25-02-2008, 15:44, w całości zmieniany 1 raz
@Mar0: Ale przyznaj, że tylko poprzez ściągnięcie mapy na swój PC, odpalenie jej w Teresie i po jej testach możesz powiedzieć, że jest idealna / bądź czegoś jej brakuje. Ja osobiście bym się wstrzymał z takimi zdaniami, że wg screenów mapa jest super mega wypasiona i najlepsza ze wszystkich... powinno się poruszyć inne ważne aspekty mapy -> jej zasobożerność - zrównoważona liczba obiektów (trawsko, używany tabor w sesjach, obiekty I - , II - ... planowe, czy oteksturowanie nie jest nudne i inne rzeczy), właściwie stosowane przepisy w ruchu pociągów - odpowiednie przystosowanie szlaku w sygnalizację, mogę wymieniać dalej :)
Ja testowałem wcześniej mapę MM, stąd mogę powiedzieć, że jest w porządku, jakoś mi śmigała, czasem może były zacinki ( ale to przez wirtualnych pasażerów z milionami poly :P ), fajnie się jechało zwłaszcza taborem HDM w trybie maszynisty, jednak chyba przez brak większych stacji, mapa mogła się nudzić (mam na myśli mały ruch kolejowy)... rozumiem, że Kacper non stop ją ulepsza, powiększa, a zarazem chce zachować swoistą równowagę w zużywaniu FPS (rośliny - drzewa i zwłaszcza tła są bardzo oszczędne dla PC, więc w tym kierunku zmierzasz), a także w klimacie (krajobrazie) nizinnym.
Zatem nie podniecajcie się zbytnio screenami, a osobiście przetestujcie mapę - wtedy to będzie wasza subiektywna, aczkolwiek właściwa porządana przez autora ocena.
Pozdrawiam!
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 25-02-2008, 18:20
Większe stacje na szlaku obecnie to Nieportent, który już jest no i Naciersk. Tak jak to bywa i w większości linii, niektóre stacje pełnią tylko służbę techniczną, w tym wypadku Kanikuły czy Janowice, Zbyszki to przykład stacji typowo towarowej. Mimo iż trochę na geodezji się znam, uważam że przez skriny nigdy nie można 100 powiedzieć jaka mapka jest, dlatego moja MMka przechodzi przed wydaniem testy, obecnie kończą się testy odcinka Naciersk-Janowice, które wykazały mi kilka błędów. Cieszy mnie każda osoba która mapkę ściągnie, wypowie swoje zdanie, każda uwaga jest mile widziana. Ciesze się że mapka nawet na skrinach się wam podoba, lecz wolę bardziej gdy ją testujecie i wypowiadacie się o mapce znając ją, niż patrząc tylko na skriny.
Co do wirtualnych pasażerów, decyzja została podjęta, tutaj wrodzy interaktywności się ucieszą. Planowane jest demo bez interaktywności, ale to po zakończeniu prac nad demem i ewentualnej poprawie wykrytych błędów po wydaniu Dema 3. Czyli wersja bez SP2 wyjdzie góra 2 tygodnie po premierze Dema 3 z SP2. No i planowane są sesje, toć to ponad 50km szlaku już będzie.
Dziękuję za oceny, komentarze, wszystko mile widziane ;) I dziękuję też za uznanie.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 08-03-2008, 15:59
Wszystkich zainteresowanych projektem Magistrali Mazowieckiej, zapraszam do ściągnięcia stacji Naciersk, wydanej w postaci "Packu Stacyjnego". Jest to 7 mapa segmentowa, którą można pobrać na TrainzMaps, zarazem 5 mojego autorstwa. Mam nadzieję że chwile spędzone przy Naciersku umilą oczekiwanie na kolejne demo Magistrali Mazowieckiej. Proszę o komentowanie mapki, wszystkie uwagi zostaną uwzględnione w najbliższym demie MMki.
Pack Stacyjny - Węzeł Naciersk do pobrania oczywiście tylko i wyłącznie w downloadzie TrainzMaps! www.trainzmaps.cal.pl
Jest jakiś problem z rozpakowywaniem węzła Naciersk do TRS 2006. Nie wszystkie pliki się pojawiają po ich rozpakowaniu z cdp - w zasadzie rozpakowuje się tylko config. Z moich obserwacji TRS-a 2006 wynika, że przyczyną może być używanie polskich czcionek w nazwach poszczególnych plików. Czy można ewentualnie prosić o zweryfikowanie albo poprawienie tego problemu? tym bardziej, że Magistrala Mazowiecka jest świetnym projektem, którego pozostałe elementy doskonale działają w TRS 2006.
Pozdrawiam
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 10-03-2008, 15:40
Dziękuję za informację. Jeżeli problem stoi po stronie występowaniu w nazwie mapy polskich liter to nie ma żadnego problemu, spróbuję podmienić nazwy plików i wgrać ponownie poprawioną wersję do downloadu TrainzMaps. Myślę że koło 18.00 będzie już poprawiona wersja, ale jeszcze poinformuję o tym.
Pzdr
W downloadzie TrainzMaps wisi już poprawiona wersja mapy. Za problemy przepraszam ;)
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 10-03-2008, 18:48, w całości zmieniany 1 raz
Węzeł jest wspaniały, naprawdę udany. Sam chciałbym z niego skorzystać. Jest mały problem. Kilka rzeczy się na mapce nie ukazuje. Skąd to ściągnąć. Potencjalne strony, na których powinny znajdować się składniki, nie otwierają się. Fakt że jest tego niewiele, ale...są braki. Jak mogę Węzeł Naciersk uzupełnić?
Wszystkie strony podane w spisie dodatków do PS: Węzeł Naciersk się otwierają, chyba że są to chwilowe ścięcia serwerów, co jest częste. Odpal sobie TO (do pobrania na TrainzMaps), sprawdź jakich kuidów Ci brakuje, wiele dodatków jest na DLS co sprawę ułatwia, jak nadal będzie Ci czegoś brakowało odezwij się na PW to pomogę Ci to zlokalizować.
Yaro nie tak ostro ;)
No wlasnie. Odpalilem TO. W porownaniu zalozmy z lokomotywami, po kliknieciu w czerwony przycisk z wykrzyknikiem, przy lokomotywach wyswietlaja sie brakujace KUIDY, i mozna sie skierowac na DLS, aby je sciagnac, o ile sa.
Przy mapce, po kliknieciu w czerwony przycisk, ukazal sie dosc dlugi ERROR, wrecz niezrozumialy dla mnie, ktory nie pozwolil nic podejrzec.
A moze DLS byl nieosiagalny i dlatego?
W kazdym badz razie, nie ukazaly sie:
-droga /ta przy ktorej stoi autobus;
-perony /zamiennie daloby sie cos tam wstawic/;
-budynek dworca;
-most na skraju mapki, po ktorym o dziwo mial sie odbywac dosc duzy ruch samochodowy, ale samochody znikaly;
-jeden z lasow/ widoczne byly pola na ktorym najprawdopodobniej sobie rosl/
Pozostalerzeczy raczej byly widoczne /choc kto wie, moze jeszcze czegos brakowalo/
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 16-03-2008, 18:04
Przejdź do zakładki "maps" w TO i na liście wybierz moją mapkę. Ale co do tego co mówisz, wszystkie te rzeczy są wymienione w spisie dodatków. Drogi RolTrainz/ZWD, Perony FMA/Voytas, budynek dworca (fajnie bo dworców jest tam kilka...), most...w jakim kilometrze? Ogólnie przejrzyj dokładnie spis dodatków, wszystko jest tam wymienione.
Ostatnie moja sprawa. Po obejrzeniu TO, jak i pliku tekstowego, wynika, ze wiele mi brakuje. Na dodatek chcac dodac podobna droge do tej, ktora wgrales do mapki obok stojacego autobusu przy przejezdzie, a niewidocznej u mnie, gra mi caly czas wywala. Ja widze tylko koleczka - nic wiecej.
Czy znakiem tego ja musze jednak poszukac tych KUID-ow? Widze ze to dosc zmudna robota
Nie chcialbym tak pieknej mapki usuwac z koniecznosci.
Przepraszam, ze zapisalo 2 razy, ale nie wiem dlaczego
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 17-03-2008, 14:35
Toć chyba nie ja? Te dodatki o których mówisz są wymienone w spisie dodatków w pliku z ich spisiem. Adresy działają, wszystko ladnie podane. Inwencja twórcza i tyle. Droga tam jest drogą z RolTrainz lub z ZWD. Tyle w tej kwestii.
Toć chyba nie ja? Te dodatki o których mówisz są wymienone w spisie dodatków w pliku z ich spisiem. Adresy działają, wszystko ladnie podane. Inwencja twórcza i tyle. Droga tam jest drogą z RolTrainz lub z ZWD. Tyle w tej kwestii.
Na mapie stosowałeś dodatki z paczki Niffiego ??
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 17-03-2008, 14:58
W pierwszej wersji są stosowane ów dodatki, ale jest to kilka drzewek i krzaczki, ale unikałem tych dodatków. W wersji drugiej usunąłem większość dodatków z paczki. W najbliższej wersji już nie będzie potrzebna do działania. W każdym razie i bez posiadania paczki mapka jest zdatna do działania, bo dodatki z niej stanowią jedną milionową całości.
Juz w 90 procentach odtworzylem twoja mapke. Jest piekna. Brakowalo mi dworcow, tej drogi o ktorej pisalem /sciagnalem ja z DLS-u z takiego serwisu na litere F/. W tej chwili brakuje mi niektorych domow oraz zapewne... lanow zboz. Na obu krancach mapki sa puste pola niczym nie zajete. ja podejrzewam, ze tam sa pola, ale polskiej roslinnosci nie da sie sciagnac znikad, a ta roslinnosc i te tla, ktore sa, nie wchodza na to puste.
Jesli moglbys pomoc to powiedz, co tam jest? A moze da sie to zastapic?
Samochodow i lokomotyw chyba nie sciagne, poniewaz zastosuje swoje ze swoich sieci po podlaczeniu.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 18-03-2008, 15:50
Tła są na trainz.nazwa.pl , roślinność polska, nie pamiętam dokładnie co to jest. Domy z RolTrainz. I proszę najpierw się upewnić a potem pytać, na GWT na 100% to wisi. A droga jest z FMA, trzeba było mówić że o Naciersk chodzi. Co do domów: trainz.cz domy z serii LX. A łanów zbóż nie używam - za duże polyglonożerstwo.
Sesji w MMce nie ma, wiec loków nie trzeba ściagać do jej dzialania.
Dzieki Ci za pomoc. Na moje starsze lata wszystko moze sie zdarzyc, nawet niedokladny opis sprawy. Ale wlasnie chodzilo mi o Naciersk, tak jak skojarzyles.
Bede wdzieczny, jak kiedykolwiek pomozemy sobie na wzajem w innych sprawach.
Tymczasem zaczynam jezdzic po Twojej stacji!!! :)
SCALONY przez Maki: Wysłany: Dzisiaj 10:58
Wroce jeszcze do Ciebie po pomoc w Naciersku. Mam juz doslownie wszystko na mapce procz... wiaduktu kolejowego, ktorym przechodza tory ze srodka w prawo. Sciagnalem KUID-em tory, ktore sie ukazaly wraz z trakcja, ale wiadukt sie nie ukazal. Przyznam sie szczerze, ze paru pliczkow nie znalazlem, bycmoze bylo to w tym. Na DLS-e wlasnie nie bylo ich. Byla to garstka 2 moze 3. Nie podam ich numerow poniewaz jestem w pracy. Ale tylko tego obecnie nie widze na mapce.
Gdybys ten ostatni raz mi pomogl, bylbym bardzo wdzieczny.
Ostatnio zmieniony przez Maki 19-03-2008, 11:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 24-03-2008, 23:07 LINIA NIE CHCE SIE POLACZYC
Dlaczego BOCHENY mozna polaczyc z innymi bezproblemowo, natomiast Naciersk niestety nie. Po wybraniu funkcji polacz linie, Nacierska na minimapce nie widac, a powinno byc widac nawet na czerwono, w przypadku zlego polozenia.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 25-03-2008, 05:55
Naciersk był odłączony od większej mapki i przerobiony na Pack Stacyjny. Oddal sobie minusem segmenty na minimapce, możliwe że będzie gdzieś mocno po prawej stronie. Osobiście ja nigdy nie miałem problemów z połączeniem jego. Możesz spróbować też odwrotnie, tj. podłączyć mapkę X pod Naciersk.
Pzdr.
Przyznam sie ze wtedy kiedy nie robilem prob polaczeniowych, tak aby Naciersk zobaczyc, czy daloby w przyszlosci... byl rowniez widoczny.
Niestety, teraz kiedy go potrzebuje naprawde, aby sobie stworzyc ciekawa linie kolejowa, nie widac go nawet po prawej stronie. Probuje wlaczyc rowniez mapki z gry - tez go nie widza.
Czy usuniecie pliku z gry z folderu "maps" i ponowne jego wgranie, moze cos pomoc?
Czy sa jeszcze inne sposoby?
BOCHENY tez sa stacja i tam od razu zadzialalo.
Szkoda, ze Twoj trud - piekny trud nie moge odzwierciedlic w rzeczywistosci.
Pomeczylem sie zeby posciagac 75% KUID-ow, aby wiedziec mozna bylo z czym ta stacja jest zwiazana. Jednak wielka szkoda, ze ten klopot mi w niczym nie pomogl.