FORUM PTT -

PROBLEMY - Problem - przejazdy i TOP Erniego

zolwik - 27-04-2011, 17:40
:
wiedziałem ze pismo obrazkowe jest najlepsze ;p

ale w takim razie trzeba by zrobić przejazdy z podłączeniem dróg jednokierunkowych :)
drstrach - 27-04-2011, 21:05
:
zolwik napisał/a:
ale w takim razie trzeba by zrobić przejazdy z podłączeniem dróg jednokierunkowych :)

Jak ktoś mi powie jak są zrobione płyty Zwierzaka, to zrobię.
zolwik - 27-04-2011, 21:08
:
to moze przydaloby sie jakies namiary na zwierzaka i sie z nim skontaktowac... moze udaloby sie przejac od niego ta paczke przejazdow ktora robil
drstrach - 27-04-2011, 21:13
:
zolwik napisał/a:
to moze przydaloby sie jakies namiary na zwierzaka i sie z nim skontaktowac... moze udaloby sie przejac od niego ta paczke przejazdow ktora robil

Wiesz Zolwik zbieram się do tego od paru lat, ale jakoś mi się nie chce, potrzebuję dodatkowego bodźca :-) A namiary, z tego co pamiętam, to są na jego stronie, serwis dalej wisi na UW, więc pewnie są aktualne.
zolwik - 27-04-2011, 21:19
:
jak mi zrobisz te przejazdy i dodatkowo jakis niewidzialny tabor to zrobi ci obiecywany symulator dróżnika ;p
drstrach - 27-04-2011, 21:21
:
zolwik napisał/a:
jak mi zrobisz te przejazdy i dodatkowo jakis niewidzialny tabor to zrobi ci obiecywany symulator dróżnika ;p

Zobaczę co da się dla Ciebie zrobić ;-)
Jamal - 28-04-2011, 21:51
:
No panocki, mam tu naprawdę poważny problem. W TS2009 przejazd z bólem, ale dzialał. Z tego co kojarzę, to w TS2010 też mi działał. Ale od jakiegoś czasu na mnie się obraził i zonk...
Oto uwagi z gry:

Miałem tylko jedną lokomotywę. Co to może być? Czy po prostu olać zależności i wstawić zapory stale zamknięte? {klimacik się troszeczkę straci...}
Jamal - 28-04-2011, 23:44
:
[nie mogłem już edytować]

Czy można w prosty sposób zamienić rogatki na stale zamknięte, a światła, na stale włączone?
Oczywiście pytanie z poprzedniego posta nadal aktualne :)
UAZ - 29-04-2011, 15:45
:
Oczywiście, po prostu dajesz niewidzialny tor z triggerami włączającymi i dajesz jakiś wagon (najlepiej niewidzialny, albo upchany w jakiś budynek), który włączy na stałe te rogatki. Powinno działać.
drstrach - 29-04-2011, 15:47
:
UAZ napisał/a:
Oczywiście, po prostu dajesz niewidzialny tor z triggerami włączającymi i dajesz jakiś wagon (najlepiej niewidzialny, albo upchany w jakiś budynek), który włączy na stałe te rogatki. Powinno działać.

UAZ dawno nie miałeś żadnego warna? Sprawdziłeś to przynajmniej, czy znowu piszesz z głowy?
Thalys - 29-04-2011, 19:04
:
Kiedyś były rogatki na stałe zamknięte, ba nawet z uporem maniaka je stosowałem mając gdzieś te całe interaktywne wymysły, ale kto to zrobił i czy dalej to jest dostępne nie wiem.
Jacek - 29-04-2011, 19:12
:
U mnie ten knif nie działa co specjalnie mnie nie dziwi, mnie się wydaje że trigger jest uaktywniany przez nadjeżdzającą trakcję więc bezruch postawionego wagonu czy loka nic nie pomoże.

natomiast zachodzę w głowę jak na dwóch TS2009 jednemu uzytkownikowi przejazdy erniego/zwierzaka działają innemu nie, nic nie zamienialem ani w konfigach ani nigdzie indziej i działają od początku i szlabany i światełka i TOP...

Nie podejrzewam Jamala, starego geodezyjnego wygi zeby popełanial jakiś bład w konfiguracji przejazdów, ale dziwne to wszystko. Jamal a moze by Ci się chciało wyciąć taki jeden problematyczny segment z przejazdem i mi podesłać, zobaczylbym to u siebie. Jak coś to zapraszam na PW.

Edit
@Thalys: faktycznie pamietam taki typ rogatek, przejrze zasoby jak to mam to sie podzielę wiedzą.
drstrach - 29-04-2011, 19:39
:
Co do zamkniętych na stałe rogatek, to jeśli chodzi o starego typu zapory można zastosować niemieckie (pisałem o nich w odpowiedzi na zapytanie Jamala, zresztą).
Co do skryptu obsługującego rogatki to problem może leżeć nie koniecznie w samych rogatkach ale w innym dodatku ze skryptem, którego błąd powoduje całą lawinę. Najbezpieczniejszym rodzajem byłoby zastosowanie rogatek opartych na mocrossing (działają na skrypcie wbudowanym), z tym że tu jest problem dopasowania płyty przejazdowej do układu torowego, a najprawdopodobniej do wielu układów.
Jamal - 01-05-2011, 09:09
:
Trainz zwariował...

A więc po kolei: Kontroler przejazdowy wizualnie składa się z krzaczka i toru niewidzialnego z dwoma punktami zaczepienia. U mnie kontroler stracił ten tor. Był sam krzaczek, stąd błąd. Uniwersalna płyta przejazdowa zniknęła na amen. Musiałem usunąć te dodatki i od nowa je połozyć. Pomogło? Nie...

Ale to nic! Wszystkie dodatki spline zwariowały (chodniki, płoty i nie dadzą się przerabiać, prostować, na dodatek jeden płot idzie gdzieś w kosmos!!!!!

Jak zrobilem tryb kompatybilny, to wszelkie tektury zniknęły, płot dalej jak widzieliście, spline oczywiście error i gra - błąd krytyczny i do windy...

Jeszcze parę wpadek krytycznych TSa i je**ę tą grą!!!

TS2010 ma często bardzo poważne błędy i nie pozwala na budowę bezpieczną map. Taka jest moja ocena. Radzę sobie jak mogę, ale bez przesady...
Lutek - 01-05-2011, 09:16
:
Nie wiem jak to ma się w 2010 ale ja nigdy na swoich mapach zaczynając od TRS2004 nie używałem i nie używam przejazdów Erniego ze względu na krzaczki jakie mi się pojawiały i wywalanie map w kosmos. Przykładem może być mapa Nakła którą robiłem kilkakrotnie, bo zawsze płyta przejazdowa robiła jakieś errory. Myślałem, że to zmieniło się w 2009, ale się przeliczyłem i mapa również poleciała w kosmos, dobrze że to było na początku budowy mapy i powstrzymałem się od kładzenia tych przejazdów na mapie. I podkreślam, że nie zawsze było tak że error pojawiał się na pierwszym stawianym przejeździe. Czasem postawiłem ich 10 i dopiero przy kładzeniu 11 był bubel.
Jamal - 02-05-2011, 01:31
:
Usunąłem wszystkie elementy przejazdów erniego.
Okazało się ostatecznie, że wszystkie konfigurowalne dodatki scenery uszkodziły się na mapie, i wszystkie należało podmienić jeszcze raz: lokomotywownia, bramy, tory multiindustry. Najgorzej jest z Portalami Basic, ponieważ nie mają one żadnego elementu stałego oprócz toru, który zniknął i nie da się usunąć tego dodatku, gdyż jako element wbudowany jest nieusuwalny. Wtedy zastosowałbym knif na usuń brakujące dodatki, a tu zonk...

Nic, za dużo tego na dzisiaj idę spać. Dobranoc :)

Na sam koniec: Przejazdy ZSPK powinny mieć ostrzeżenie w opisie w download PTT, że nie nadają się na TS2009 i wzwyż, gdyż powodują bardzo poważne błędy krytyczne map.
Bartek_Sp - 07-05-2011, 23:24
:
avs1000 napisał/a:
U mnie ten knif nie działa co specjalnie mnie nie dziwi, mnie się wydaje że trigger jest uaktywniany przez nadjeżdzającą trakcję więc bezruch postawionego wagonu czy loka nic nie pomoże.

U mnie na mapie utworzyłem system do ręcznego sterowania rogatkami właśnie z wykorzystaniem zwrotnic i lokomotywy stojącej między nimi. Przestawieniem jednej zwrotnic zamykałem przejazd, a drugiej otwierałem go.
JARO - 09-12-2011, 22:37
:
Bartek_Sp napisał/a:

U mnie na mapie utworzyłem system do ręcznego sterowania rogatkami właśnie z wykorzystaniem zwrotnic i lokomotywy stojącej między nimi. Przestawieniem jednej zwrotnic zamykałem przejazd, a drugiej otwierałem go.

Do sterowanie ręcznego należało dopisać w kodzie skryptu okienko htmlowe typu "popUp" - i po sprawie. - Ale to oczywiście uwaga do piszących skrypty.
W kilku wypowiedziach opisujących Tregger są nieścisłości związane z kierunkiem. Obiekt Tregger nie posiada kierunków i nie rysuje się go jako trójkąt. W tym przypadku Tregger jest mylony z Trackmarkiem.