FORUM PTT -
POMOC inne - Modele w nowszych wersjach Trainz
Tata Muminka - 28-02-2024, 10:42
: Temat postu: Modele w nowszych wersjach Trainz
Niestety lata zastoju i nieobecności w modelowaniu zaowocowały brakiem informacji na temat tworzenia dodatków do nowszych wersji i ich działaniu.
Czy trzeba wykonać jakieś magiczne sztuczki, żeby modele działały w nowszych wersjach?
Łopatologicznie poproszę :)
RBach - 28-02-2024, 11:02
:
Nie. Stare dobre IM działa dalej.
Chociaż pewnie zaraz ktoś tu walnie elaborat, że teraz tylko tekstury pbr bo inaczej się nie znasz
Tata Muminka - 28-02-2024, 11:33
:
tekstury pbr
??
Pawel_15 - 28-02-2024, 12:04
:
Wyglądają na trójwymiarowe ale nie idź tą drogą
Tata Muminka - 28-02-2024, 12:23
:
Ok. Jako weteran, emeryt nie lubię zmian. A chcę, by moje dodatki działały w każdej wersji.
A ma ktoś przykład takiej tex - porównanie. No i co to daje?
Patryk94 - 28-02-2024, 12:41
:
Najlepszym, znanym mi przykładem będą te maszyny, bo moim zdaniem te są zrobione bardzo dobrze, nie tylko "wsadzenie PBR i gotowe, błyszczy się, jest super", bo tutaj mamy włożone mnóstwo pracy i serca.
Dzięki PBR można odwzorować różne powierzchnie i działanie na owe światła. Więcej dokładnego info tutaj:
https://online.ts2009.com/mediaWiki/index.php/M.pbrmetal
Jest to dość skomplikowana kwestia i wymaga sporej ilości wiedzy i oprogramowania (w tym często płatnego), ale jeżeli ktoś umiejętnie tego użyje (a niestety duże grono robi to nieumiejętnie), to może wyjść naprawdę fajny efekt. Niestety ograniczamy się wtedy tylko do najnowszysch wersji TRS, obsługujących nowy format .trainzmesh (.FBX), zamist .IM.
Tata Muminka - 28-02-2024, 15:37
:
Czyli w przypadku budynków/ otoczenia gra nie warta świeczki bo ograniczamy się do pewnych tylko wersji gry.
Bo właśnie chodzi mi tylko o otoczenie. Więc jak wszystko śmiga to nie ma sensu drążyć tematu.
Dzięki za opisanie tematu.