FORUM PTT -

POMOC 3D - Przeróbka ET41

Zmiennik115 - 11-02-2021, 14:05
: Temat postu: Przeróbka ET41
Poszukuje twórców modelu ET41, chodzi mi o małą ingerencje w model a mianowicie dorobienie klimatyzatora na górną lampą, tak jak to jest w zmodernizowanych skladakach, przykład na zdjęciu. Sam bym sobie takie coś zrobił ale niestety nie posiadam modelu tej lokomotywy :-) .

Patryk94 - 11-02-2021, 15:21
:
Ale to jest proste do zrobienia bez ingerowania w siatkę. Wystarczy zrobić model klimatyzatora i dodać go jako dodatkowy mesh w configu. Musisz mieć tylko zgodę osoby mającej pełną kontrolę nad licencją siatki (mówię tu o modelach Zgreda).
Zmiennik115 - 11-02-2021, 17:32
:
No dobra, powiedzmy że zrobiłem klimatyzator w gmax, zapisałem go jako klima.im no i co dalej?, trzeba jakoś się wstrzelić tak aby wyszedł idealnie nad lampą, jak to zrobić? :-) .
Patryk94 - 11-02-2021, 17:48
:
Model klimatyzatorów musi mieć ustawione odpowiednie położenie (XYZ), odpowiadające położeniu na głównym modelu:

Jeżeli nie masz żadnych danych, które pomogą Ci ustalić współrzędne elementu, to niestety zostaje Ci tylko strzał aż do skutku. Możesz próbować robić podgląd wymiarów meshu w TMV2 i próbować dopasowywać.

Po zapisie do .im musisz dodać odpowiedni wpis w configu, na końcu wszystkich dodatkowych meshów:

W moim przypadku jest to "303e-pop".
Pamiętaj o poprawnie umiejscowionych nawiasach klamrowych.
Zmiennik115 - 11-02-2021, 18:21
:
Dzięki za naprowadzenie, będę próbował się z tym pobawić :D