| Aikozann napisał/a: |
| ale to dokładnie to samo. |
| RBach napisał/a: |
| Tylko mi nie wyszły jakieś piętrowe konstrukcje kwadratowo-pierwiastkowo-ułamkowe |
| Przy okazji - identycznie liczy się rozgałęzienie jednego toru na dwa równoległe. Po prostu zamiast drugiego rozjazdu wstawia się łuk o promieniu takim, jaki by miał ten drugi rozjazd i używamy tego samego wzoru |
| ryszard napisał/a: |
| Jest prosty ruch:wchodzisz na stronę http://trainz.krb.com.pl/...ny-i-ulatwiacze i jest wszystko co potrzeba |
|
Tych Muttona raczej niestety nie pobiorę, bo nie mam już dostępu do DLS, z racji posiadanej wersji gry. Zresztą, z tego co widzę po wygooglowaniu po numerze kuid, są one raczej dla dość "kosmicznych" jak na polskie warunki skosach, do prędkości rzędu 160-200 km/h. To już nawet grodziskie 1:26,5-2500 się do nich nie umywają :P CheWerwick'a mają skosy takie jak nasze :P |
| Kod: |
| <kuid2:71155:28008:1> Template switch 160 km/h
<kuid2:71155:28000:1> Template switch 1:4.8 symmetric <kuid2:71155:28001:1> Template switch 1:7.5 <kuid2:71155:28002:1> Template switch 1:9 <kuid2:71155:28003:1> Template switch 1:12 <kuid2:71155:28004:1> Template switch 1:14 <kuid2:71155:28005:1> Template switch 1:18.5 <kuid2:71155:28006:1> Template switch 1:26.5 <kuid2:71155:28007:1> Template switch 130 km/h <kuid2:71155:28009:1> Template switch 200 km/h |
|
Ogólnie m.in. po to chciałem policzyć te długości połączeń dwóch torów parą rozjazdów i długości tych wstawek prostych, żeby móc trochę ułatwić sobie sprawę - bo o ile Radkowe szablony oddają poprawny kształt rozjazdu, to o tyle trzeba je wpierw odpowiednio ustawić, przynajmniej orientacyjnie, początkami rozjazdu w odpowiedniej odległości. I stąd też bardzo przydatna jest znajomość długości połączenia dwóch torów parą rozjazdów, i ew. długość wstawki prostej - można wtedy sobie pomóc choćby wbudowaną miarką, odpowiednio rozsuwając dwa szablony. Wcześniej robiłem to trochę, że tak powiem, metodą prób i błędów, ale niestety jest to dość żmudne i czasochłonne. |
| RBach napisał/a: | ||
(...) Ja mam takie:
|
| A to nie prościej było napisać o szablony takich połączeń? To są typówki, dla konkretnych rozstawów i rozjazdów. Można zrobić najbardziej typowe typu trapez, półtrapez i podwójne połączenie dla najbardziej typowych rozstawów osi toru |
| Nie wiem czy nie najpraktyczniej byłoby dać same znaczniki. |
| Właściwie to gdyby "skleić" ze sobą "na sztywno" cztery takie szablony ChWerwick'a (oczywiście wtedy musiałyby być oddzielne wersje dla różnych rozstawów torów)
|
| połączenie czterech rozjazdów ze skrzyżowaniem torów pomiędzy nimi |
| Tak BTW, jeśli mamy właśnie coś takiego, tj. cztery rozjazdy i pomiędzy nimi skrzyżowanie torów, i rozjazdy mają załóżmy skos 1:9, to skrzyżowanie torów ma wtedy skos 1:4,44 (tj. 2 x 1:9)? |
| Do zrobienia. |
| Tabelki współrzędnych mam "od zawsze" (...) |
| Szablony z czepianym torem mają jeszcze jedną zaletę: Nie trzeba ich usuwać z mapy, więc można dodać im skrypt kontrolujący położenie zwrotnic, żeby nie dopuścić jazdy "na krzyż". Wiadomo, na prawdziwej kolei to załatwia nastawnia i zależności, w głupim trainzie jest to możliwe i da się puścić ciapong przez ciapong Jest osobny dodatek w tym celu: http://trainz.krb.com.pl/...olaczenia-torow dla tych, którzy wolą szablon usunąć, ale można wbudować skrypt w szablon, wtedy pozostawienie go załatwia temat uzależnienia zwrotnic. |